ΗΠΑ: Εμφανής η ξηρότητα στο χειμερινό σιτάρι
ΗΠΑ: Εμφανής η ξηρότητα στο χειμερινό σιτάρι

Οι βετεράνοι έμποροι και έμποροι έσπευσαν να επισημάνουν ότι οι συνθήκες που ήταν ακόμα νωρίς στην περίοδο του λήθαργου ιστορικά δεν συσχετίζονται απαραίτητα με τα στοιχεία παραγωγής και απόδοσης για μια καλλιέργεια που δεν θα συγκομιστεί για 7 έως 8 μήνες. Οι βροχοπτώσεις της άνοιξης και των αρχών του καλοκαιριού είναι ένας σημαντικός παράγοντας για το μέγεθος και την ποιότητα της καλλιέργειας.

Και μετά υπάρχει το κλασικό κάστανο παραγωγής σιταριού «ξεσκονίστε το και σκάστε τον κάδο». Όμως, πηγές του κλάδου είπαν για να ισχύει αυτό το κλασικό αξίωμα, πρέπει να υπάρχει μια υποκείμενη τράπεζα υγρασίας στο υπέδαφος για να αντλήσουν τα φυτά, η οποία με τη σειρά της απαιτεί επαρκείς αποθέσεις βροχοπτώσεων που γίνονται κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του κύκλου της καλλιέργειας.

Στο μέτωπο της υγρασίας, η εικόνα υγρασίας στις αρχές του χειμώνα φαινόταν κάπως ζοφερή στο Κάνσας. Η Εθνική Υπηρεσία Γεωργικής Στατιστικής Υπηρεσίας του USDA στις 3 Ιανουαρίου αξιολόγησε την υγρασία του εδάφους της πολιτείας 43% πολύ μικρή, 26% μικρή, 29% επαρκή και 2% πλεόνασμα. Τα αποθέματα υγρασίας του υπεδάφους βαθμολογήθηκαν κατά 47% πολύ μικρή, 34% μικρή, 18% επαρκή και 1% πλεόνασμα.

Ωστόσο, το τμήμα της καλλιέργειας σε καλή έως άριστη κατάσταση στην κορυφαία πολιτεία παραγωγής σκληρού κόκκινου χειμερινού σιταριού του Κάνσας υποχώρησε μόνο μερικές ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Το γραφείο του USDA στο Μανχάταν αξιολόγησε την κατάσταση του χειμερινού σίτου του Κάνσας 2% άριστη, 17% καλή, 32% δίκαιη, 26% κακή και 23% πολύ κακή. Αυτό σηματοδότησε μια οπισθοδρόμηση από τις αξιολογήσεις του γραφείου έναν μήνα νωρίτερα, 2% άριστα, 20% καλό, 36% δίκαιο, 24% κακή και 18% πολύ κακή.

Η έλλειψη υγρασίας στις περιοχές παραγωγής ήταν αναμφίβολα μέρος της επιδείνωσης της κατάστασης. Το σύνολο των περιοχών παραγωγής σκληρού κόκκινου χειμερινού σιταριού του Κάνσας βρισκόταν σε ξηρασία, σύμφωνα με την αξιολόγηση του USDA για το Παρατηρητήριο Ξηρασίας των ΗΠΑ στις 27 Δεκεμβρίου. Αυτός ο χάρτης έδειξε ότι πάνω από το ήμισυ της πολιτείας - όλη η περιοχή δυτικά μιας διαγώνιας γραμμής από τα σύνορα με τη νοτιοδυτική Νεμπράσκα έως τη νοτιοανατολική γωνία του Κάνσας - βρισκόταν σε εξαιρετική ή ακραία ξηρασία, τις δύο κατηγορίες αξιολόγησης υψηλότερης έντασης στο Dought Monitor. Η υπόλοιπη πολιτεία κυμαινόταν από έντονη ξηρασία έως ασυνήθιστα ξηρή.

Γύρω από το κέρας σε άλλες πολιτείες της κεντρικής και νότιας Πλέινς, οι συνθήκες παρουσίασαν μικτές αλλαγές τον μήνα από την τελευταία φορά που τα γραφεία του USDA τις αξιολόγησαν. Το φυλάκιο της Οκλαχόμα Σίτι του USDA καθόρισε τις συνθήκες χειμερινού σίτου σε 1% άριστες, 37% καλές, 35% δίκαιες, 23% κακές και 4% πολύ κακές. Αυτό σηματοδότησε μια βελτίωση από 31% καλό σε εξαιρετικό στις 27 Νοεμβρίου. Όμως το ποσοστό της καλλιέργειας που βαθμολογήθηκε από κακή έως πολύ φτωχή αυξήθηκε εκείνη την περίοδο από 24% σε 27%. Το Τέξας δεν είχε δημοσιεύσει την πρόοδο και την άθροιση συνθηκών Δεκεμβρίου έως τις 4 Ιανουαρίου.

Το γραφείο υπαίθρου του USDA του Κολοράντο στο Lakewood είπε ότι το χειμερινό σιτάρι της πολιτείας ήταν 50% καλό, 35% δίκαιο, 10% φτωχό και 5% πολύ φτωχό (κανένα εξαιρετικό). Αυτό ανέβασε σημαντικά τη βαθμολογία της πολιτείας από το καλό έως το άριστο από 30% στην προηγούμενη αξιολόγηση στις 29 Νοεμβρίου, αν και χωρίς να υπάρχουν πολλά φυτά σε άριστη κατάσταση. Στη Νεμπράσκα, το γραφείο του USDA στο Λίνκολν έθεσε τις συνθήκες χειμερινού σίτου την 1η Ιανουαρίου σε 2% άριστες, 16% καλές, 46% δίκαιες, 26% κακές και 10% πολύ κακές. Αυτό ήταν ελαφρώς χειρότερο από το 20% από καλό έως εξαιρετικό στην έκδοση της προηγούμενης έκθεσης στις 27 Νοεμβρίου.

Το χειμερινό σιτάρι της Νότιας Ντακότα την 1η Ιανουαρίου εμφανίστηκε σε 16% καλό, 63% δίκαιο, 16% φτωχό και 5% πολύ φτωχό (κανένα εξαιρετικό). Αυτή ήταν μια αξιοσημείωτη πτώση από 27% καλό σε εξαιρετικό στις 27 Νοεμβρίου. Το χειμερινό σιτάρι της Μοντάνα την 1η Ιανουαρίου βαθμολογήθηκε με 6% εξαιρετικό, 16% καλό, 67% δίκαιο, 10% φτωχό και 1% πολύ φτωχό, μια απότομη πτώση από 44% καλό έως εξαιρετικό λίγο περισσότερο από ένα μήνα νωρίτερα. Η έκθεση της Μοντάνα ανέφερε ότι το 77% του χειμερινού σιταριού της πολιτείας υπέστη ζημιές από ισχυρό παγετό και ξηρασία και το 82% είχε σοβαρές ζημιές από τον άνεμο.

Εν τω μεταξύ, λίγες αναφορές για την καλλιέργεια μαλακού κόκκινου χειμερινού σιταριού είχαν εκδοθεί έως τις 4 Ιανουαρίου. Αυτές που κυκλοφόρησαν έδειξαν ότι η καλλιέργεια ήταν σε εξαιρετική κατάσταση. Το περιφερειακό γραφείο πεδίου του USDA's Heartland είπε ότι το χειμερινό σιτάρι του Ιλινόις ήταν 11% εξαιρετικό, 57% καλό, 31% δίκαιο και 1% φτωχό.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις