Η ευρωπαϊκή άγνοια μπλοκάρει τις πράσινες υπερτροφές: Τα όσπρια
Η ευρωπαϊκή άγνοια μπλοκάρει τις πράσινες υπερτροφές: Τα όσπρια

Η ευρωπαϊκή κατανάλωση οσπρίων δεν ανταποκρίνεται στις εθνικές διατροφικές συστάσεις – με τη Δανία να βρίσκεται στην τελευταία θέση. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που χρηματοδοτείται από την ΕΕ από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στο πλαίσιο του προγράμματος «FOODENGINE». Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χαμηλή κατανάλωση οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ευαισθητοποίησης και παράδοσης.

Έχει γίνει γνωστό ότι η κατανάλωση κρέατος είναι μια από τις μεγαλύτερες κλιματικές προκλήσεις –και ότι η μείωση αυτής της κατανάλωσης είναι το κλειδί για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Μακάρι να υπήρχε μια υγιεινή τροφή που θα μπορούσε να αντικαταστήσει την πρωτεΐνη του κρέατος ενώ θα ήταν βιώσιμη και φιλική προς το κλίμα. Υπάρχει.

Η PhD Katharina Henn από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων μόλις ολοκλήρωσε την έρευνά της για ένα τέτοιο φαγητό. Τα όσπρια είναι οι αποξηραμένοι και βρώσιμοι σπόροι των ψυχανθών. Είναι μια θρεπτική και υγιεινή υπερτροφή – αλλά είναι επίσης φιλικά προς το κλίμα και το περιβάλλον και συχνά αναπτύσσονται όπου δεν μπορούν πολλά άλλα. Τα γνωρίζουμε περισσότερο ως φασόλια, μπιζέλια και φακές, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν 11 είδη και αρκετές εκατοντάδες καλλιεργούμενες ποικιλίες που μπορείτε να φάτε.

Ωστόσο, οι μελέτες του Henn δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με τα όσπρια. Στις σπουδές της, διερευνά την ευαισθητοποίηση του κοινού, την κατανάλωση και τη στάση απέναντι στα όσπρια σε 5 ευρωπαϊκές χώρες: Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο. Το αποτέλεσμα? Δεν τρώμε τόσα όσπρια όσα θα έπρεπε – με τους Δανούς να καταναλώνουν τα λιγότερα από όλα. Ωστόσο, η έλλειψη συνειδητοποίησης είναι επίσης το κλειδί για την αλλαγή. Γιατί αν ξέραμε καλύτερα, οι δυνατότητες αφθονούν.

«Τα όσπρια προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη τόσο στον άνθρωπο όσο και στον πλανήτη. Δυστυχώς, υπάρχουν επίσης μερικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν οι καταναλωτές προτού μπορέσουν να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες των οσπρίων», λέει η Katharina Henn.

Τα όσπρια είναι υγιεινά, θρεπτικά και φιλικά προς το κλίμα – και μπορούν να καλλιεργηθούν οπουδήποτε. Ωστόσο, το γενικό συμπέρασμα είναι ότι οι Ευρωπαίοι τρώνε σημαντικά λιγότερα όσπρια από ό,τι υποδεικνύουν οι εθνικές τους συστάσεις ή εκείνες του ΟΗΕ, που όρισε την 10η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων το 2019 για να παρουσιάσουν το φαγητό.

«Στην Ευρώπη, τα όσπρια καλλιεργούνται κυρίως ως ζωοτροφή. Ως τροφή για τον άνθρωπο, οι δυνατότητές τους δεν αξιοποιούνται ελάχιστα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ευαισθητοποίησης και γαστρονομικής παράδοσης. Οι μελέτες μου δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν τα οφέλη που προσφέρουν τα όσπρια, ειδικά όσον αφορά τη βιωσιμότητα και τη φιλικότητα προς το κλίμα», λέει ο ερευνητής.

Η Δανία στον πάτο

Στις μελέτες της, η Henn προσπάθησε να αποκτήσει μια επισκόπηση της κατανάλωσης παλμών σε όλη την Ευρώπη και με αυτόν τον τρόπο, να εντοπίσει τα εμπόδια που προκαλούν τους καταναλωτές.

Η Δανία βρίσκεται στη μέση του πακέτου όσον αφορά την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τα όσπρια, αλλά στην τελευταία θέση μεταξύ των πέντε εθνών όσον αφορά την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων τους ως βιώσιμης και υγιεινής πηγής τροφίμων.

Αντίθετα, ενώ η επίγνωση των σφυγμών μεταξύ των Βρετανών βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, η κατανάλωση βρίσκεται στο μέσο της κορυφής, κάτω από την Πολωνία και την Ισπανία. Το εάν αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ψημένα φασόλια καταναλώνονται ευρέως στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν εξηγήθηκε από τα αποτελέσματα. Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνουν τα ψημένα φασόλια στις ημερήσιες συστάσεις τους για την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών – γνωστά στη Δανία ως «6 την ημέρα».

Αυτό μπορεί να κάνει τους Δανούς να γελούν, αλλά οι Βρετανοί έχουν κάτι.

Σύμφωνα με τον Henn, «δεν υπάρχει τίποτα κακό με τα κονσερβοποιημένα φασόλια. Είναι μια κοινή παρανόηση μεταξύ των καταναλωτών ότι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι ανθυγιεινά. Μπορεί να βγαίνουν σε σάλτσα με ζάχαρη, αλλά τα φασόλια είναι ωραία».

Η Ισπανία βρίσκεται στην κορυφή της κατηγορίας όσον αφορά την ευαισθητοποίηση, τη διακύμανση των χρησιμοποιούμενων οσπρίων και τη συνολική κατανάλωση. Η ιστορική αλληλεπίδραση της χώρας με τις γαστρονομικές παραδόσεις της Μέσης Ανατολής θα μπορούσε να είναι ο λόγος. Όποια και αν είναι η περίπτωση, τα όσπρια αποτελούν φυσικό μέρος της μεσογειακής διατροφής της Ισπανίας, σημειώνει η Katharina Henn. Στη Γερμανία, τη χώρα της, οι παραδόσεις έχουν ξεχαστεί.

«Στη Γερμανία, κάποτε υπήρχαν πολλά παραδοσιακά πιάτα που περιλάμβαναν όσπρια – όπως φακές και στιφάδο λουκάνικου. Αλλά έχουν ξεφύγει από τη μόδα. Αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί οι Γερμανοί γνωρίζουν τόσα πολλά για τα όσπρια, αλλά δεν έχουν αντίστοιχη όρεξη για αυτά», εξηγεί ο Henn.
Αιτίες και λύσεις

Ο Henn πιστεύει ότι η λύση για τη χαμηλή κατανάλωση είναι να οικοδομήσουμε ευρωπαϊκές παραδόσεις αντί να εστιάσουμε σε υποκατάστατα που μοιάζουν με το κρέας.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα υποκατάστατα κρέατος επειδή η βιομηχανία πιστεύει ότι οι καταναλωτές χρειάζονται προϊόντα που μοιάζουν με γνωστά τρόφιμα, όπως τα μπιφτέκια. Αλλά από διατροφική άποψη, δεν χρειαζόμαστε αυτά τα προϊόντα απομίμησης. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες μας δείχνουν ότι οι καταναλωτές θα προτιμούσαν συχνά τα όσπρια όπως είναι», λέει η Katharina Henn, η οποία συνεχίζει:

«Τα όσπρια είναι ένα παραδοσιακό φαγητό για μεγάλο χρονικό διάστημα, επομένως η συμπερίληψή τους σε μια ευρύτερη ποικιλία προϊόντων θα ήταν ευπρόσδεκτη. Αλλά δεν υπάρχει ανάγκη για πολλές προσαρμογές και καινοτομίες. Όχι στον βαθμό που χρειάζεται σε σχέση με έντομα ή κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο, για παράδειγμα. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι η γνώση και η έμπνευση για την προετοιμασία τους, ώστε οι άνθρωποι να αρχίσουν να εξετάζουν τα όσπρια όταν σχεδιάζουν τα γεύματα», λέει ο ερευνητής.

Μια φιλική προς το κλίμα υπερτροφή

Οι μελέτες περιελάμβαναν επίσης μια αξιολόγηση του κύκλου ζωής για τους παλμούς, η οποία καθορίζει τα αποτυπώματά τους από τα αέρια του θερμοκηπίου από την παραγωγή έως την κατανάλωση - από την αρχή μέχρι το τέλος. Αυτό υπογράμμισε τις τεράστιες δυνατότητες των παλμών, ιδιαίτερα σε μια εποχή που ο πλανήτης μας το απαιτεί.

«Ο παγκόσμιος πληθυσμός μας μόλις έφτασε τα οκτώ δισεκατομμύρια και βρισκόμαστε εν μέσω κλιματικής κρίσης. Αυτό απαιτεί τρία πράγματα που μπορούν να προσφέρουν τα όσπρια: Παραγωγή τροφής που μπορεί να θρέψει έναν αυξανόμενο πληθυσμό. που μπορεί να είναι φιλικό προς το κλίμα χωρίς σημαντικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου· και να το πράξουν σε ένα μέλλον με πιο δύσκολες συνθήκες καλλιέργειας που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ξηρασία». Η ίδια προσθέτει:

«Τώρα ίσως είναι η ώρα για μια συζήτηση για τα όσπρια στην Ευρώπη – ένα φθηνό φαγητό που είναι θρεπτικό και ωφελεί το κλίμα και το περιβάλλον. Δεν υπάρχει τίποτα κακό να πούμε γι 'αυτούς», λέει ο ερευνητής.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις