Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διαχείρισης των Αδέσποτων Ζώων στον Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη

 

Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διαχείρισης των Αδέσποτων Ζώων στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, προτείνει η δημοτική παράταξη “Ορμή. Όραμα. Ομάδα”, με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο, Πάρη Τσογκαρλίδη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα για την ευρύτερη περιοχή.

“Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη είναι μείζον, δεδομένης της έκτασης του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, που είναι εντός των ορίων του Δήμου. Στο παρελθόν γίναμε μάρτυρες ακόμη και θανατηφόρων επιθέσεων αδέσποτων σε συμπολίτες μας, αλλά και βάναυσων συμπεριφορών προς τα αδέσποτα. Ως κοινωνικό πρόβλημα, που δεν απασχολεί φυσικά μόνον τον Δήμο μας, καταθέτουμε στην τοπική κοινωνία μια ολοκληρωμένη πρόταση, ένα πρόγραμμα διαχείρισης, το οποίο πιστεύουμε ότι μπορεί να δώσει σοβαρή και κυρίως ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα. Σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, ως αυτοδιοικητική παράταξη, καταρτίσαμε συγκεκριμένο πλαίσιο παρεμβάσεων, διότι θεωρούμε πως μια προεκλογική εκστρατεία δεν είναι μόνο μάχη των εντυπώσεων και δεν μπορεί να βασίζεται στην ψηφοθηρία. Αντιθέτως, μπορεί να είναι ένας αγώνας ιδεών, προτάσεων και θέσεων, που θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε λύσεις στα σημαντικά ζητήματα των συμπολιτών μας. Γι’ αυτό και καταθέτουμε σήμερα στον δημόσιο διάλογο το Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διαχείρισης των Αδέσποτων Ζώων στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη”, επισήμανε ο κ. Τσογκαρλίδης.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην περισυλλογή, την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, την καταγραφή, ηλεκτρονική σήμανση, εμβολιασμό, αποπαρασίτωση, στείρωση, αλλά και την εύρεση αναδόχου με στόχο την υιοθεσία των αδέσποτων ζώων.

Για την υλοποίηση του προγράμματος προτείνεται μάλιστα η ίδρυση και λειτουργία Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων σε περιοχή του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, σύμφωνα με τα άρθρα 28 και 29 του Ν. 4830/2021.

“Προτείνουμε την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας δίνει ο νόμος, ώστε να δώσουμε λύση σε ένα ζήτημα για το οποίο την ευθύνη καλώς ή κακώς φέρει ο Δήμος. Οι μέχρι σήμερα πρακτικές που ακολουθήθηκαν αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές. Και εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια σε ένα θέμα που καίει τους συμπολίτες μας. Είναι απαράδεκτο να περιμένουμε το επόμενο δυσάρεστο περιστατικό για να ανοίξει εκ νέου μια άγονη κουβέντα για το ποιος φταίει ή να δηλώσουμε αδυναμία ή ακόμη χειρότερα να κλείσουμε το ζήτημα με ακόμη ένα ευχολόγιο μέχρι την επόμενη φόρα που θα βρούμε το πρόβλημα μπροστά μας. Προτείνουμε να δημιουργηθεί το Καταφύγιο ως ένας σύγχρονος χώρος που θα πληροί όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Ένας χώρος όπου θα φιλοξενούνται αδέσποτα ζώα με ασφάλεια και κανόνες ευζωίας για βραχύ χρονικό διάστημα μέχρι την υιοθεσία τους ή την επανένταξή τους στον χώρο περισυλλογής τους. Το καταφύγιο πρέπει να επανδρωθεί με το κατάλληλο προσωπικό, να συνεργάζεται με εθελοντές φιλόζωους, αλλά και με τα φιλοζωικά σωματεία του Δήμου μας. Στο χώρο φιλοξενίας των ζώων κάθε υποψήφιος ανάδοχος για υιοθεσία θα μπορεί να επισκέπτεται το Καταφύγιο για να επιλέξει το ζωάκι που επιθυμεί να υιοθετήσει. Τα ζώα θα καταχωρούνται σε ειδική πλατφόρμα με αναλυτική περιγραφή, όνομα, φύλλο, ηλικία, αριθμό microchip, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και φωτογραφία. Επίσης, στο Καταφύγιο προβλέπεται να υπάρχει ειδικός χώρος για την περίθαλψη, εξέταση, χειρουργικές επεμβάσεις και αποθεραπεία των ζώων”, τόνισε ο κ. Τσογκαρλίδης.

Μέχρι να ιδρυθεί το Καταφύγιο προβλέπεται η συνεργασία του Δήμου με τα φιλοζωικά σωματεία, τους κτηνιάτρους και τα υπάρχοντα καταφύγια (ξενοδοχεία σκύλων), που λειτουργούν στην περιοχή, με προκήρυξη μειοδοτικών διαγωνισμών, ώστε να γίνεται προσωρινά η διαχείριση των αδέσποτων και να περιοριστεί έτσι ο κίνδυνος νέων δυσάρεστων περιστατικών.

Στο Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διαχείρισης των Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, που κατάρτισε η αυτοδιοικητική παράταξη “Ορμή. Όραμα. Ομάδα” προβλέπεται και η λειτουργία Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος.

Αυτή θα συγκροτηθεί με απόφαση του δημάρχου, θα είναι πενταμελής και προτείνεται να συμμετέχουν:

-Δυο μέλη που θα οριστούν από φιλοζωικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στον Δήμο.

-Έναν κτηνίατρο, ο οποίος θα οριστεί από τον Δήμο και θα είναι ο υπεύθυνος του Προγράμματος Διαχείρισης.

-Ένας επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων ή ελλείψει αυτού εκπαιδευμένος υπάλληλος του Δήμου.

-Ένας εκπρόσωπος του Δήμου ή ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος.

Επίσης, προτείνεται η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στο θέμα των αδέσποτων, με πρόγραμμα ομιλιών στα σχολεία από κτηνιάτρους ή μέλη φιλοζωικών σωματείων, που θα δίνουν έμφαση στην υιοθεσία των ζώων, με καλές πρακτικές από τη χώρα μας και το εξωτερικό.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις