Η Γαλλία θα καταστρέψει τους αμπελώνες και θα μειώσει την υπερπαραγωγή κρασιού

Υπάρχουν περίπου 2,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα πλεονάσματος κρασιού που παράγονται σε ολόκληρη τη Γαλλία. Δεν υπάρχουν αγοραστές για αυτό και αφαιρώντας το αλκοόλ, για παράδειγμα για άρωμα ή τζελ χεριών, βγαίνουν λίγα κέρδη.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Marc Fesneau, έχει διαθέσει 160 εκατομμύρια για την απόσταξη. Αυτά τα χρήματα συγκεντρώνονται εν μέρει από τη γαλλική κυβέρνηση και εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο υπουργός έχει επίσης εγκρίνει την εκρίζωση αμπελώνων. Σε ποια κλίμακα θα συμβεί αυτό και σε ποιες περιοχές είναι ακόμα άγνωστο.

Πάνω από το ένα τέταρτο των αμπελουργών θέλουν να σταματήσουν εντελώς. 

Ένα ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης θα κληθεί να βοηθήσει τους αγρότες που θέλουν να πουλήσουν τα σταφύλια τους. Ορισμένοι αμπελουργοί ζητούν αποζημίωση 10.000 ευρώ ανά στρέμμα αμπελιών που εκριζώνονται.

Στον κλάδο οι ανακοινώσεις δεν γίνονται δεκτές με ζητωκραυγές. «Δεν είναι αρκετά», λέει η ομοσπονδία αγροτών FNSEA. Σύμφωνα με την οργάνωση, απαιτούνται τουλάχιστον 200 εκατομμύρια. «Αυτά τα μέτρα δεν έλυσαν τα προβλήματα στην περιοχή του Μπορντό», δήλωσε τοπική οργάνωση αμπελουργών. «Με αυτό το ποσό μπορούμε να αντέξουμε δύο ή τρεις μήνες περισσότερο, αλλά όχι περισσότερο από αυτό».

Μια πρόσφατη μελέτη στο Gironde, την περιοχή γύρω από το Μπορντό, έδειξε ότι περισσότεροι από 1300 αμπελουργοί εκεί αντιμετωπίζουν προβλήματα. «Και περισσότεροι από το ένα τέταρτο από αυτούς θέλουν να σταματήσουν εντελώς την παραγωγή κρασιού», δήλωσε το Περιφερειακό Γεωπονικό Επιμελητήριο.

Τα επόμενα δέκα χρόνια κινδυνεύουν 100.000 έως 150.000 θέσεις εργασίας στον αμπελοοινικό τομέα

Σύμφωνα με φίλο και εχθρό, τα προβλήματα είναι τεράστια. Η Γαλλία παραμένει η πιο σημαντική αγορά πωλήσεων για τους Γάλλους αμπελουργούς: περίπου το 60 τοις εκατό των πωλήσεων είναι στη χώρα τους. Αλλά οι Γάλλοι άρχισαν να πίνουν πολύ λιγότερο κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Το 1975 έπιναν κατά μέσο όρο 100 λίτρα το χρόνο ανά άτομο, τώρα είναι μόνο 40 λίτρα.

Πέρυσι, οι πωλήσεις κόκκινου κρασιού στα σούπερ μάρκετ μειώθηκαν κατά 15%. «Τα επόμενα δέκα χρόνια, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού θα μειωθεί κατά άλλο 60 τοις εκατό», δήλωσε η CIVB, η εμπορική ένωση στο Μπορντό. «Τα επόμενα δέκα χρόνια, 100.000 έως 150.000 θέσεις εργασίας στον αμπελοοινικό τομέα κινδυνεύουν», δήλωσε η εθνική ομοσπονδία κρασιού CNIV.

Κίνα

Οι ίδιοι οι αμπελουργοί συχνά επισημαίνουν εξωτερικές αιτίες για τα προβλήματα: λιγότερες εξαγωγές στην Κίνα λόγω κορωνοϊού, πληθωρισμού και φόρων στις ΗΠΑ. Όμως, σύμφωνα με τους επικριτές, οι ίδιοι οι αμπελουργοί έχουν εκσυγχρονιστεί πολύ λίγο τα τελευταία χρόνια.

Η μείωση της κατανάλωσης συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες. Η στροφή στα βιολογικά κρασιά γίνεται σχετικά αργά στη Γαλλία.

Ο ανταγωνισμός από «νέες» οινοπαραγωγικές χώρες όπως η Αργεντινή και η Νότια Αφρική δεν έχει προβλεφθεί επαρκώς. «Μακροπρόθεσμα, ο γαλλικός αμπελοοινικός τομέας θα πρέπει πραγματικά να προσαρμοστεί στην αγορά και επίσης στις κλιματικές αλλαγές», δήλωσε το Υπουργείο Γεωργίας

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις