Το σιτάρι με γονιδιακή επεξεργασία φέρνει μείωση του ακρυλαμιδίου
Το σιτάρι με γονιδιακή επεξεργασία φέρνει μείωση του ακρυλαμιδίου

Σύμφωνα με ερευνητές της Rothamsted Research στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια νέα επεξεργασμένη γονιδιακή ποικιλία σιταριού που δοκιμάζεται σε χωράφια στην Ευρώπη έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση του ακρυλαμιδίου όταν το αλεύρι ψήνεται.

Η Rothamsted Research, πρωτοπόρος στις δοκιμές γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών από τη δεκαετία του 1990, στα τέλη του 2021 έλαβε άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων να πραγματοποιήσει μια σειρά δοκιμών αγρού στο Ηνωμένο Βασίλειο σιταριού που έχει υποστεί επεξεργασία γονιδιώματος. Τα πειράματα ήταν οι πρώτες δοκιμές αγρού σιταριού επεξεργασμένου από το CRISPR οπουδήποτε στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την έρευνα Rothamsted, το νέο στέλεχος σιταριού υποβλήθηκε σε γονιδιακή επεξεργασία για να μειωθεί ο σχηματισμός ασπαραγίνης στους κόκκους σιταριού. Όταν μαγειρεύεται, η ασπαραγίνη μετατρέπεται σε ακρυλαμίδιο, μια πιθανή καρκινογόνο ουσία που αποτελεί πρόβλημα για τους κατασκευαστές τροφίμων από τότε που ανακαλύφθηκε στα τρόφιμα πριν από περισσότερα από 20 χρόνια.

Τα αποτελέσματα από τη δοκιμή αγρού έδειξαν ότι τα επίπεδα ασπαραγίνης (πρόδρομος του ακρυλαμιδίου) στο GE σιτάρι ήταν έως και 50% χαμηλότερα από την ποικιλία ελέγχου Cadenza. Μόλις το σιτάρι αλέστηκε σε αλεύρι και ψήθηκε, οι ποσότητες ακρυλαμιδίου που σχηματίστηκαν μειώθηκαν έως και 45%, σύμφωνα με την έρευνα Rothamsted.

Ερευνητές στο Rothamsted, με επικεφαλής τον καθηγητή Nigel Halford, είπαν ότι το μονοπάτι στον αγρό ήταν ένα σημαντικό βήμα για τον προσδιορισμό του κατά πόσον ο μεταλλαγμένος σίτος θα ήταν βιώσιμος.

«Η μελέτη έδειξε ότι η γονιδιακή επεξεργασία για τη μείωση της συγκέντρωσης ασπαραγίνης στους κόκκους του σιταριού λειτουργεί εξίσου καλά στο χωράφι όσο και κάτω από το γυαλί», είπε ο Halford. «Αυτό είναι σημαντικό γιατί η διαθεσιμότητα σίτου με χαμηλή περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο θα μπορούσε να επιτρέψει στις επιχειρήσεις τροφίμων να συμμορφωθούν με τους εξελισσόμενους κανονισμούς για την παρουσία ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα χωρίς δαπανηρές αλλαγές στις γραμμές παραγωγής ή μειώσεις στην ποιότητα των προϊόντων. Θα μπορούσε επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διατροφική πρόσληψη ακρυλαμιδίου για τους καταναλωτές».

Πρόσθεσε, «Ωστόσο, τα φυτά GE θα αναπτυχθούν για εμπορική χρήση μόνο εάν υπάρχει το σωστό ρυθμιστικό πλαίσιο και οι κτηνοτρόφοι είναι βέβαιοι ότι θα έχουν απόδοση της επένδυσής τους σε ποικιλίες GE».

Η Rothamsted Research είπε ότι τα αποτελέσματα της επιτόπιας δοκιμής έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς το νομοσχέδιο για τη Γενετική Τεχνολογία (Ακριβής Αναπαραγωγή) της περιοχής βρίσκεται στα τελικά στάδια της ψήφισής του από το Κοινοβούλιο. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει την απελευθέρωση και την εμπορία μεταλλουργικών καλλιεργειών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις