«Νέα ΚΑΠ:Πρωτογενής παραγωγή και ο ρόλος των γεωτεχνικών»

 

 

 

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με θέμα «ΝΕΑ Κ.Α.Π.: ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ & Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ», την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της AGROTICA 2014.

Την ημερίδα χαιρέτισαν εκπρόσωποι των κομμάτων, όπως ο κ. Σαουλίδης Αντώνης από το ΠΑΣΟΚ, η κ. Αμμανατίδου Λίτσα από το ΣΥΡΙΖΑ και η κ. Μέλφου Αικατερίνη από τη ΔΗΜΑΡ.

Επιπλέον, χαιρετισμό έκανε ο κ. Βλάχος Χρήστος, Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

Οι εργασίες της ημερίδας ξεκίνησαν με την ομιλία του Προέδρου του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., κ. Σπ. Μάμαλη με θέμα «Ο ρόλος του Γεωτεχνικού στη Νέα Κ.Α.Π.». Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στις αλλαγές της Νέας Κ.Α.Π. και των προκλήσεων και ευκαιριών που παρουσιάζονται για την Ελλάδα. Στη συνέχεια εστιάσθηκε στο ρόλο που θα πρέπει να έχει ο Γεωτεχνικός στα πλαίσια της Νέας Κ.Α.Π., ο οποίος είναι συμβουλευτικός, εφαρμοστικός, εκπαιδευτικός, ερευνητικός και ταυτόχρονα κυρίαρχος στη χάραξη και εφαρμογή της αγροτικής πολιτικής. Επισήμανε τις δράσεις και τις ευκαρίες τις οποίες πρέπει να εκμεταλλευτεί η χώρα μας ώστε να εντάξει την επιστημονική γνώση μέσα στην παραγωγική διαδικασία. Ζήτησε τέλος, τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και κυρίως των Γεωτεχνικών στην επίτευξη του στόχου αυτού και προανήγγειλε πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου προς την κατεύθυνση αυτή.  

Μετά τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Δ. Μελάς. Ο κ. Μελάς επισήμανε ότι στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, ο πρωτογενής τομέας πρέπει να αναδειχθεί ως ο συνεκτικός παράγοντας κοινωνικής συνοχής της υπαίθρου και ταυτόχρονα ως βασική συνιστώσα όλων των υπόλοιπων οικονομικών δραστηριοτήτων που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιφέρεια. Ο ρόλος του Γεωτεχνικού μέσα από τη Νέα Κ.Α.Π. είναι αναβαθμισμένος και απαραίτητος σε όλες τις προτεραιότητες του Νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως στην προώθηση της μεταφοράς γνώσεων και της καινοτομίας στη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές, στην κατάρτιση και εκπαίδευση, καθώς και στην παροχή γεωργικών συμβουλών προς τον αγρότη. Ο Γεωτεχνικός είναι αυτός που θα ενώσει τη γνώση με την πρακτική στο χωράφι για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων τόνισε στην ομιλία του ο κ. Μελάς.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  κ. Χ. Γκουντενούδης, μίλησε για την αποτελεσματική προώθηση της γεωργικής παραγωγής, για τη στήριξη των γεωργών της Κεντρικής Μακεδονίας και την ανάδειξη της υψηλής αξίας των παραδοσιακών προϊόντων της Περιφέρειας. Επιπλέον, τόνισε την πρόταση που έγινε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την κατάρτιση 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων στη νέα προγραμματική περίοδο, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Ανάπτυξης, καθώς και την κατάθεση της πρότασης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για την κατάρτιση 13 Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης από τις Περιφέρειες, που θα βασίζονται στον Εθνικό Σχεδιασμό του Υπουργείου αλλά ταυτόχρονα θα εξειδικεύονται στις ανάγκες και προτεραιότητες κάθε Περιφέρειας.

Η ομιλία του κ. Α. Κουτσούρη, Αναπληρωτή Καθηγητή Γ.Π.Α. και Προέδρου της ΕΤ.ΑΓΡ.Ο. με θέμα «Ο μετασχηματισμός του ρόλου των Γεωτεχνικών στο πλαίσιο της Νέας Κ.Α.Π.», εστιάσθηκε αρχικά στη σημαντικότητα των Γεωργικών Εφαρμογών, ως βασικό εργαλείο του παρελθόντος στο συμβουλευτικό ρόλο των Γεωτεχνικών με την παροχή βοήθειας στον αγροτικό κόσμο, μέσα από εκπαιδευτικές διαδικασίες, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας και του εισοδήματος καθώς και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου ζωής τους. Τόνισε τη σχέση ερευνητών – γεωργών, ενώ επισήμανε τη σπουδαιότητα της καινοτομίας, μια διαδικασία απροσδιόριστη και πολυσύνθετη, η οποία σήμερα πλέον προέρχεται από δίκτυα. Τέλος, επισήμανε την νέα έννοια που υιοθετεί η Νέα Κ.Α.Π., το διαμεσολαβητή καινοτομίας (innovation broker), ο οποίος θα δρα ως ανεξάρτητο μέλος ενός δικτύου διευκολύνοντας όμως τα υπόλοιπα μέλη του δικτύου να καινοτομήσουν.
Ο κ. Α. Μωυσίδης, Καθηγητής Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε για τον «ελληνικό αγροτικό χώρο στο πλαίσιο της Κ.Α.Π. και τις κοινωνικές προεκτάσεις μιας δύσκολης προσαρμογής». Τόνισε ότι, στις νέες συνθήκες της σύγχρονης αγροτικής οικογένειας και της αγροτικής κοινότητας και στη νέα αγροτική κοινωνία που διαμορφώνεται, ο ρόλος των Γεωτεχνικών είναι χρήσιμος και αναγκαίος. Όχι μόνο ως αναγκαίος παράγοντας για την παραγωγή και τις συμβουλευτικές ανάγκες που τη συνοδεύουν αλλά και για τη συμβολή τους στην οργάνωση της αγροτικής κοινωνίας και της αγροτικής κοινότητας. Οι Γεωτεχνικοί, ως βασικό τμήμα της διανόησης της ελληνικής υπαίθρου, μπορεί και πρέπει να λειτουργήσουν ως δίαυλος μεταφοράς του «νέου» και ως γέφυρα μεταξύ του αγροτικού και του αστικού χώρου. Υπό την έννοια αυτή, οφείλουν και μπορούν να είναι όχι μόνο πρωτοστάτες των νέων σχεδιασμών και υποδοχείς και διαχειριστές των νέων τεχνολογικών προκλήσεων, των καινοτομιών και της πληροφόρησης αλλά και πρωτεργάτες και φορείς διάχυσης και σύνθεσης των νέων κοινωνικών και πολιτισμικών ανησυχιών και αντιλήψεων στην ελληνική επαρχία.

Τέλος, ο κ. Α. Ουγγρίνος, Γεωπόνος-Αγρότης, Μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Π.Α.ΣΥ. εστιάσθηκε στο γεγονός ότι η Νέα Κ.Α.Π. θα φέρει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση, από ότι είναι σήμερα, τους ιδιοκτήτες μικρομεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και θα επιδεινώσει το βιοτικό επίπεδο του αγροτικού κόσμου στην ύπαιθρο. Τόνισε, ότι η απελευθέρωση των αγορών και η μείωση των κοινοτικών κονδυλίων θα ευνοήσουν τις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις και θα επιταχύνουν τις διαδικασίες απομάκρυνσης των μικρών καλλιεργητών από την παραγωγή, με αποτέλεσμα τη φθίνουσα πορεία της αγροτικής δραστηριότητας, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει στη φθίνουσα πορεία του ρόλου των Γεωτεχνικών.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΣΤΗΝ 25η  AGROTICA

Αξίζει να σημειωθεί ότι για μια ακόμα φορά το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας συνεχίζοντας την παράδοση συνεχών συμμετοχών του στη Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων AGROTICA, συμμετείχε και στη φετινή 25η διοργάνωση του θεσμού, με περίπτερο στον εκθεσιακό χώρο. Το κεντρικό μήνυμα του Επιμελητηρίου στο περίπτερο ήταν ο ρόλος των Γεωτεχνικών στην πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή, στη μεταποίηση, στο σχεδιασμό και τις εφαρμογές της αγροτικής πολιτικής & οικονομίας καθώς και στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις