«Επανάσταση» υπόσχεται να φέρει μια νέα ποικιλία ελιάς

Μια γεωργική εταιρεία και το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα στην Ισπανία πιστεύουν ότι έχουν δημιουργήσει μια νέα ποικιλία ελιάς που θα φέρει "επανάσταση» σε φυτείες υψηλής πυκνότητας.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει πολλά γνωστά, με τους υπεύθυνους να τονίζουν ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν ανακοινωθούν μέσα στο έτος.

Η νέα ποικιλία "Sultana" σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει τώρα γνωστά, ήταν ένας από τους 1.400 γονότυπους ελιάς με τους οποίους η εταιρεία πειραματίστηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα. Η νέα ποικιλία είναι μια διασταύρωση θηλυκών δέντρων Arbosana με αρσενικά δέντρα Sikitita. Η Sikitia είναι μια διασταύρωση Arbequina και Picual δέντρα.

Η εταιρία Balam θα έχει αποκλειστικά δικαιώματα παραγωγής και πώλησης σπόρων Sultana στην Ευρώπη για 30 χρόνια ως μέρος της συμφωνίας της.

Κανένα από τα συνεργαζόμενα μέρη δεν παρείχε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με την πρώτη εμπορική συγκομιδή. Επίσης, δεν είπαν πότε ο ευρύτερος κόσμος του ελαιολάδου και το ευρύ κοινό θα μπορούσαν να δοκιμάσουν τα ελαιόλαδα για τον εαυτό τους.

Επιπλέον, δεν ανέφεραν πού θα μπορούσε να αναπτυχθεί καλύτερα η νέα ποικιλία και αν θα ήταν ανθεκτική στα κοινά παράσιτα, συμπεριλαμβανομένων των εντόμων που εξαπλώνουν το θανατηφόρο παθογόνο της ελιάς, Xylella fastidiosa.

Τέλος, δεν έχει γίνει γνωστό εάν είναι μια ποικιλία ανθεκτική στην ξηρασία σε μια εποχή που μεγάλο μέρος της λεκάνης της Μεσογείου γίνεται πιο ζεστό και ξηρό λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις