ΕΔΟΚ: Αναλαμβάνει δράση εν όψει ΠάσχαΑνάληψη πρωτοβουλιών εν όψει του Πάσχα που συνήθως γίνονται και οι περισσότερες ελληνοποιήσεις κρεάτων αποφάσισε η  Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος, κατά την έκτακτη γενική συνέλευσή της στις 5 Φεβρουαρίου.

Βασικό ζήτημα της έκτακτης συνέλευσης ήταν να πιστοποιηθεί ο βαθμός αντιπροσωπευτικότητας της ΕΔΟΚ, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αίτησης και αναγνώρισης της Οργάνωσης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως η πρώτη Διεπαγγελματική Οργάνωση στον τομέα του κρέατος  στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος Λευτέρης Γίτσας παρουσίασε τον  απολογισμό της μέχρι σήμερα δράσης  του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ) η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της στην Αθήνα,  την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014.

Με βάση τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, τα μέλη που απαρτίζουν της ΕΔΟΚ και συγκεκριμένα οι Επαγγελματικές Οργανώσεις – Σύνδεσμοι των Κτηνοτρόφων, των Αντιπροσώπων Κρέατος, της Βιομηχανίας Επεξεργασίας Κρέατος και των Κρεοπωλών, αντιπροσωπεύουν σε εθνικό επίπεδο δραστηριότητα παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας σε ποσοστό πάνω από 75%, δηλαδή συγκεντρώνουν περισσότερο απ’ τα απαιτούμενα 2/3 που απαιτεί η αντιπροσωπευτικότητα για την τελική αναγνώριση.

Ωστόσο, επιθυμία όλων των συμμετεχόντων φορέων είναι να πλαισιώσουν την ΕΔΟΚ και άλλες αντίστοιχες Οργανώσεις και Σύνδεσμοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα Κρέατος, προκειμένου να ακούγεται η φωνή όλων και οι αποφάσεις να εκφράζουν το σύνολο.

Στη συνέχεια, συζητήθηκαν επίσης θέματα όπως η εφαρμογή ARTEMIS για την ηλεκτρονική υποβολή ισοζυγίων κρέατος, οι επαφές με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το ΥπΑΑΤ κι αποφασίστηκε  στο επόμενο δεκαήμερο να γίνει Δ.Σ. το οποίο θα ασχοληθεί με την ανάληψη δράσεων για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ενόψει του Πάσχα.  

Ο Πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Λ. Γίτσας  παρουσίασε σχέδιο χρηματοδότησης της, για να καλυφθούν τα πρώτα έξοδα διοικητικής οργάνωσης από Φορέα, έως ότου γίνει εφικτό να θεσμοθετηθούν οι εισφορές των μελών.  Κατατέθηκαν εξάλλου οι απόψεις από τα μέλη για τον τρόπο μόνιμης χρηματοδότησης της ΕΔΟΚ από πόρους των μελών που σχετίζονται με τη διακίνηση του κρέατος.

Οι εκπρόσωποι των Φορέων – Μελών της ΕΔΟΚ, ομόφωνα δήλωσαν την πρόθεσή τους για μια ειλικρινή και εποικοδομητική συνεργασία με γνώμονα την ανάπτυξη του κλάδου από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, την ενίσχυση των δομών ελέγχου και την τήρηση των κανόνων της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Επίσης, παρουσιάστηκε το προτεινόμενο σχέδιο οργανογράμματος της ΕΔΟΚ το οποίο περιλαμβάνει και επιμέρους μόνιμες Επιτροπές Παραγωγής, Έρευνας και Ανάπτυξης Προώθησης, Εμπορίας κλπ. Τα μέλη δέχτηκαν το οργανόγραμμα και αποφάσισαν την ολοκλήρωσή του βήμα – βήμα. Προσδιορίστηκε για τις αρχές Μαΐου  η Εκλογική  Γενική Συνέλευση η οποία και θα εκλέξει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΟΚ για την τριετία 2014 – 2017.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις