Ουκρανία: Το ¼ της γεωργικής γης έχει υποβαθμιστεί εξαιτίας του πολέμου

Πάνω από το ένα τέταρτο της γεωργικής γης στη Ουκρανία έχει αλλοιωθεί από τον πόλεμο με τη Ρωσία, καθώς σύμφωνα με επιστήμονες που εξετάζουν δείγματα εδάφους που ελήφθησαν από το Χάρκοβο, διαπιστώθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις τοξινών όπως ο υδράργυρος και το αρσενικό από τα πυρομαχικά και τα καύσιμα μολύνουν το έδαφος.

Χρησιμοποιώντας τα δείγματα και τις δορυφορικές εικόνες, οι επιστήμονες του Ουκρανικού Ινστιτούτου Έρευνας Επιστήμης Εδάφους και Αγροχημείας υπολόγισαν ότι ο πόλεμος έχει υποβαθμίσει τουλάχιστον 10,5 εκατομμύρια εκτάρια γεωργικής γης σε ολόκληρη την Ουκρανία μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την έρευνα που κοινοποιήθηκε στο Reuters.

Ειδικοί επισήμαναν ότι θα χρειαστούν δεκαετίες για να διορθωθεί η ζημιά στη χώρα, κάτι που θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων.  

Οι βομβαρδισμοί έχουν επίσης επηρεάσει τα ευαίσθητα οικοσυστήματα των μικροοργανισμών που μετατρέπουν τα υλικά του εδάφους σε θρεπτικά συστατικά των καλλιεργειών όπως το άζωτο.

Πριν από τον πόλεμο, η Ουκρανία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού στον κόσμο και ο πέμπτος μεγαλύτερος πωλητής σιταριού και βασικός προμηθευτής σε φτωχές χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής που εξαρτώνται από τις εισαγωγές σιτηρών.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας πριν από ένα χρόνο, οι παγκόσμιες τιμές των σιτηρών ανέβηκαν καθώς έκλεισαν τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που συνήθως μεταφέρουν τη συγκομιδή της Ουκρανίας, επιδεινώνοντας τους ρυθμούς πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο.

 

Η ζημιά του πολέμου θα μπορούσε να μειώσει τη δυνητική συγκομιδή σιτηρών της Ουκρανίας κατά 10 έως 20 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ή μέχρι το ένα τρίτο με βάση την προπολεμική παραγωγή 60 έως 89 εκατομμυρίων τόνων, δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής του Soil Institute, Sviatoslav Baliuk.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις