Ο FAO δημοσιεύει παγκόσμιους δείκτες για το κόστος της υγιεινής διατροφής
Ο FAO δημοσιεύει παγκόσμιους δείκτες για το κόστος της υγιεινής διατροφής

Νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) αποκάλυψαν ότι ενώ δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή, το κόστος μιας τέτοιας δίαιτας ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των περιοχών.

Ο FAO με έδρα τη Ρώμη στήριξε τα ευρήματά του σε έρευνα που διεξήχθη από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Πανεπιστήμιο Tufts που εδρεύει στις ΗΠΑ, καθώς και τις δικές του εσωτερικές αναλύσεις, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Σε ανακοίνωσή του, ο FAO είπε ότι η έκθεση «χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι ακόμα κι αν ο κόσμος έχει σημειώσει πρόοδο προς την παροχή αρκετών θερμίδων για να θρέψει τον παγκόσμιο πληθυσμό, υπάρχει μακρύς δρόμος μπροστά για τη βιώσιμη διατροφή όλων των ανθρώπων».

Η έκθεση δείχνει ότι η υγιεινή διατροφή κόστισε το μεγαλύτερο κόστος στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική με 3,89 $ ανά άτομο ανά ημέρα το 2020, με την Ασία να είναι σχεδόν δεύτερη με 3,72 $.

Στην Αφρική, το κόστος μιας υγιεινής διατροφής ήταν χαμηλότερο στα 3,46 δολάρια ανά άτομο την ημέρα, ακολουθούμενη από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη με 3,19 δολάρια και την Ωκεανία με 3,07 δολάρια.

Το έτος που προηγήθηκε των ευρημάτων, η Ασία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση - 4 τοις εκατό - στο κόστος μιας υγιεινής διατροφής.

Στην Αφρική, η αύξηση ήταν η μικρότερη, μόλις 2,5%.

Ωστόσο, το κόστος μιας υγιεινής διατροφής δεν είναι ο μόνος σχετικός παράγοντας, είπε ο FAO, σημειώνοντας ότι σε 12 αφρικανικές χώρες μια υγιεινή διατροφή ήταν πέρα ​​από το 90% του πληθυσμού.

Σε 53 χώρες, αυτό ίσχυε για τουλάχιστον το ήμισυ του πληθυσμού, ενώ σε 26 χώρες όχι περισσότερο από το 1 τοις εκατό του πληθυσμού δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά μια υγιεινή διατροφή.

Σύμφωνα με την έκθεση του FAO «Κατάσταση επισιτιστικής ασφάλειας και διατροφής στον κόσμο 2022» που δημοσιεύθηκε πέρυσι, σχεδόν 3,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή το 2020.

Πρόκειται για αύξηση 112 εκατομμυρίων ατόμων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις