Οι καταναλωτές εξακολουθούν να λένε «όχι» στο γενετικά τροποποιημένο σιτάρι

Γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες έχουν σπαρθεί σχεδόν όλα τα στρέμματα καλαμποκιού και σόγιας στις μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής κάτι το οποίο όμως δεν ισχύει για το σιτάρι.

Όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Ρόιτερς, οι βιοτεχνολογικές ποικιλίες καλαμποκιού και σόγιας, που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές, βιοκαύσιμα και συστατικά όπως μαγειρικό λάδι, εισήχθησαν το 1996 και σύντομα κυριάρχησαν στις φυτεύσεις σε Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και σε Βραζιλία-Αργεντινή, τους κορυφαίους προμηθευτές στον κόσμο.

Ωστόσο, το γενετικά τροποποιημένο σιτάρι δεν έχει αναπτυχθεί ποτέ για εμπορικούς σκοπούς, κυρίως εξαιτίας των φόβων των καταναλωτών ότι θα μπορούσαν να εμφανιστούν αλλεργιογόνα ή τοξικές ουσίες σε ένα βασικό προϊόν που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για ψωμί, ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα.

Ωστόσο, οι αυξανόμενες ανησυχίες για μια πιθανή παγκόσμια επισιτιστική κρίση που πυροδοτείται από την κλιματική αλλαγή και τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα.

Η αργεντίνικη εταιρεία βιοτεχνολογίας Bioceres αναπτύσσει γενετικά τροποποιημένο σιτάρι το οποίο αντέχει καλύτερα την ξηρασία, ενώ η Βραζιλία έγινε η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά την Αργεντινή, που ενέκρινε την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου σιταριού.

Η στάση απέναντι στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες ποικίλλει ανά τον κόσμο. Η Κίνα, κορυφαίος παγκόσμιος αγοραστής σόγιας και καλαμποκιού, επιτρέπει γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες σε εισαγόμενα σιτηρά ζωοτροφών, αλλά μόλις πρόσφατα ενέκρινε γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες για καλλιέργεια.

Η Γερμανία από την πλευρά της εισάγει γενετικά τροποποιημένη σόγια, ενώ η Αυστραλία καλλιεργεί και εξάγει γενετικά τροποποιημένο βαμβάκι και ελαιοκράμβη και τον Μάιο του 2022 ενέκρινε το βιοτεχνολογικό σιτάρι της Bioceres για χρήση σε τρόφιμα.

Το Μεξικό, μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών καλαμποκιού στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι θα σταματήσει τις εισαγωγές γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού για ανθρώπινη κατανάλωση, αλλά παρέλειψε την προθεσμία για την απαγόρευση του καλαμποκιού για ζωοτροφές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις