Τρώτε ντόπιο κρέας, λέει στους Σουηδούς ο υπουργός Γεωργίας
Τρώτε ντόπιο κρέας, λέει στους Σουηδούς ο υπουργός Γεωργίας

Οι καταναλωτές κρέατος που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον πρέπει να επιλέγουν σουηδικό κρέας, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Peter Kullgren, ενώ οι Σουηδοί ειδικοί πιστεύουν ότι το πρόβλημα με το κρέας βρίσκεται αλλού.

Η κατανάλωση κρέατος τοπικής παραγωγής θα βοηθούσε το περιβάλλον, σύμφωνα με τον Kullgren.

«Νομίζω ότι το πρωτεύον είναι ως καταναλωτής, ένας καταναλωτής με περιβαλλοντική συνείδηση, να επιλέγεις σουηδικό κρέας, όσο το δυνατόν συχνότερα. Είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε στο Sverige Radio την Πέμπτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με Σουηδούς εμπειρογνώμονες, η επιλογή τοπικών προϊόντων έχει μόνο οριακά θετική επίδραση στο περιβάλλον, σχετίζεται μόνο με τις εκπομπές της μεταφοράς, οι οποίες όμως δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κατάσταση.

«Η διαφορά στον αντίκτυπο στο κλίμα μεταξύ της σουηδικής κτηνοτροφικής παραγωγής και της παραγωγής στις χώρες από τις οποίες εισάγουμε είναι μικρή, αν υπάρχει καθόλου. Δεν υπάρχουν πραγματικά καλά στοιχεία, οπότε είναι πολύ ασαφές αν υπάρχει καθόλου διαφορά», δήλωσε η Elin Röös από το Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση κρέατος βρίσκεται στον πυρήνα του προβλήματος.

Οι Σουηδοί καταναλωτές παροτρύνθηκαν πρόσφατα να μειώσουν ριζικά την κατανάλωση κρέατος από τη Σουηδική Εθνική Υπηρεσία Τροφίμων, εν μέρει για κλιματικούς λόγους, αλλά κυρίως για λόγους υγείας.

«Για να προστατεύσουμε τόσο την υγεία, όσο και το κλίμα, πρέπει να τρώμε διαφορετικά από ό,τι σήμερα. Αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις του μέλλοντος», δήλωσε η Åsa Brugård Konde, διατροφολόγος της Σουηδικής Εθνικής Υπηρεσίας Τροφίμων, σε δελτίο τύπου.

«Το καλύτερο είναι να αποφεύγουμε εντελώς το κρέας», επιβεβαίωσε η Röös, προσθέτοντας ότι η κατανάλωση λιγότερου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων οδηγεί στην πραγματικότητα σε μεγαλύτερη μείωση των επιπτώσεων στο κλίμα.

Παρά την επιστημονική συναίνεση επί του θέματος, ο Kullgren εξακολουθεί να αρνείται να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αποφεύγουν εντελώς το κρέας ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα για λόγους προστασίας του κλίματος.

«Δεν σκοπεύω να παρέμβω στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων, αν τρώνε κρέας μία φορά την εβδομάδα ή κάθε μέρα», δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι «είναι επίσης σημαντικό για την ασφάλεια εφοδιασμού της Σουηδίας να καταναλώνουμε σουηδικά τρόφιμα».

Πηγή: Euroactiv

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις