Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων: 3D περιήγηση στο παγκόσμιο θησαυροφυλάκιο της ανθρώπινης γεωργίας
Περιηγηθείτε εικονικά στο παγκόσμιο θησαυροφυλάκιο σπόρων!

Στο απομακρυσμένο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Αρκτικής, βρίσκεται το Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων, μια εφεδρική εγκατάσταση για τις καλλιέργειες του κόσμου σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε στραβά.

Την «βαθιά κατάψυξη» που είναι σχεδιασμένη να αντέξει για πάντα, συνδιαχειρίζεται η νορβηγική κυβέρνηση, το Crop Trust και η NordGen, η τράπεζα γονιδίων των σκανδιναβικών χωρών. Οι σπόροι θα μπορούσαν να δώσουν τη λύση στις γεωργικές προκλήσεις που θέτουν η κλιματική κρίση, τα παράσιτα, οι αλλαγές στα μοτίβα βροχοπτώσεων και η ανεξέλεγκτη απώλεια βιοποικιλότητας.

Οι σπόροι, αντιπροσωπεύουν 12.000 χρόνια ανθρώπινης γεωργίας και στόχος της Παγκόσμιας Τράπεζας σπόρων είναι να αποτρέψει την εξαφάνιση καλλιεργούμενων ειδών μετά από κάποιον πόλεμο, φυσική καταστροφή ή πανδημία.

Η Τράπεζα ανοίγει τρεις φορές το χρόνο και δέχεται νέους σπόρους από άλλες τράπεζες σπόρων στον κόσμο. Οι επιστήμονες λένε ότι ελπίζουν ότι το κοινό θα μάθει περισσότερα για το έργο τους μέσω της εικονικής περιήγησης. 

H εγκατάσταση αυτή λοιπόν, άνοιξε τις πόρτες της μέσω μιας εικονικής φωτογραφικής ξενάγησης, που μεταφέρει τους θεατές στις υπόγειες σήραγγες και στους αποθηκευτικούς χώρους της, στοιβαγμένους με εκατομμύρια σπόρους.

Η ολοκληρωμένη περιήγηση δημιουργήθηκε από την εταιρεία The Virtual Tour Experts, η οποία ειδικεύεται στη φωτογράφιση με drone και εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η περιήγηση ξεκινά με μια επισκόπηση της εισόδου της Τράπεζας Σπόρων, η οποία έχει ληφθεί από ένα drone και μπορεί να προβληθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και της ημέρας. Μια άλλη λήψη της μυστικής εισόδου από το έδαφος, υπογραμμίζει πόσο μοναδική δομή είναι η Τράπεζα Σπόρων. Βρίσκεται στα μισά του δρόμου μεταξύ της ηπειρωτικής Νορβηγίας και του Βόρειου Πόλου και δεν είναι προσβάσιμη για τους περισσότερους. Μόλις μπει κανείς μέσα, οδηγείται υπόγεια, μέσα από τσιμεντένιες σήραγγες πριν φτάσει στον “Καθεδρικό Ναό”, όπου περίπου 3.500 κουτιά σπόρων βρίσκονται εκεί.

Η μοναδική περιήγηση 360 μοιρών έγινε για την 15η επέτειο του θησαυροφυλακίου. Από τότε που άνοιξε, το 2008, παρέμεινε κλειστό για το κοινό και αποτέλεσε αντικείμενο διαφόρων θεωριών συνωμοσίας.

Η NordGen είναι υπεύθυνη για την καθημερινή λειτουργία του θησαυροφυλακίου, φροντίζοντας τα 642 εκατομμύρια σπόρους που προέρχονται από όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. Ο χώρος έχει χωρητικότητα για 2,5 δισεκατομμύρια σπόρους.

Το 2012, βοήθησε στην αποκατάσταση της εθνικής τράπεζας σπόρων των Φιλιππίνων μετά από ζημιές που υπέστη από πλημμύρες. Βοηθά επίσης τους αγρότες στη Ζάμπια που υποφέρουν από ξηροθερμικές συνθήκες, παρέχοντάς τους ένα είδος χόρτου που ονομάζεται σόργο, το οποίο χρησιμοποιείται για αλεύρι και αναπτύσσεται γρήγορα σε άνυδρες περιοχές.

Ωστόσο, η Τράπεζα Σπόρων του Σβάλμπαρντ έχει τα δικά της προβλήματα, καθώς το νησί είναι η πιο γρήγορα θερμαινόμενη τοποθεσία στον πλανήτη. Το 2017, ένας καύσωνας προκάλεσε την πλημμύρα των εγκαταστάσεων.

“Η εικονική περιήγηση δίνει σε όλους την ευκαιρία να ρίξουν μια ματιά στο εσωτερικό. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα γενικό ζήτημα διαφάνειας και λογοδοσίας προς το ευρύτερο κοινό”, λέει ο Stefan Schmitz, εκτελεστικός διευθυντής του Crop Trust.

“Αυτό που είναι ασφαλισμένο μέσα στο θησαυροφυλάκιο είναι ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια δημόσια αγαθά που έχουμε στη Γη. Αλλά πρέπει να τα προστατεύσουμε, να τα διασφαλίσουμε και να βεβαιωθούμε ότι θα διατηρηθούν”.

Μπορείτε να περιηγηθείτε λοιπόν, πατώντας εδώ.

Εικόνα: virtualtourcompany.co.uk

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις