Γιατί κινδυνεύουν να χαθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις;

Έλλειμμα ενημέρωσης αναφορικά με τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) η εφαρμογή της οποίας ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου καταγγέλλουν οι αγρότες μιλώντας στο Agrocapital.
«Το βασικότερο πρόβλημα» όπως είπαν είναι τα οικολογικά σχήματα (eco schemes) καθώς όπως σημείωσαν «για τα 9 από τα 10 εξ αυτών δεν ξέρουμε ποια είναι εφαρμόσιμα για φέτος».

Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στις ενισχύσεις που θα λάβουν καθώς τα eco schemes αντιστοιχούν στο 1/3 των συνολικών ενισχύσεων που έπαιρναν μέχρι το περασμένο έτος οι παραγωγοί και τώρα, τρεισήμισι μήνες από τη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ «δεν ξέρουμε ποια είναι εφαρμόσιμα» όπως λένε.

Οι ίδιοι σημείωσαν ότι θα ήταν προτιμότερο να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και να προσαρμοστούν παρά « να μην ξέρουμε και να καθόμαστε με σταυρωμένα χεριά».
 

«Αναμένεται το φθινόπωρο να είναι καυτό» σημείωσαν και πρόσθεσαν ότι «ένας παραγωγός που έπαιρνε 15.000 ευρώ δικαιώματα, τα 5.000 ευρώ από αυτά μπορούν να χαθούν» και διερωτώνται «μπορούν οι υπεύθυνοι να μας πουν πως θα τα πάρουν αυτά τα χρήματα οι δικαιούχοι; Και αν δεν τα πάρουν, θα τα χάσουν; Είναι δεδομένο ότι θα χαθούν; Αποδεχόμαστε πλέον τη μείωση των επιδοτήσεων κατά 1/3;»

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις