Πώς η νέα ζώνη ελεύθερων συναλλαγών της Αφρικής θα στροβιλίσει τη γεωργική βιομηχανία της ηπείρου
Πώς η νέα ζώνη ελεύθερων συναλλαγών της Αφρικής θα στροβιλίσει τη γεωργική βιομηχανία της ηπείρου

Η γεωργία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του ΑΕΠ της αφρικανικής ηπείρου, παρέχει βιοπορισμό για το 50% του πληθυσμού και τρέφει καθημερινά εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην ήπειρο και πέρα ​​από αυτήν.

Ο βασικός ρόλος που διαδραματίζει η γεωργία στην οικονομία της ηπείρου πρόκειται να αυξηθεί σε ισχύ και μέγεθος στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αφρικανική ηπειρωτική ζώνη ελεύθερων συναλλαγών (AfCFTA), που επετεύχθη τον Φεβρουάριο του 2021 και τώρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με τη συμφωνία για την αφρικανική ηπειρωτική ζώνη ελεύθερων συναλλαγών (AfCFTA), η ανάγκη της Αφρικής να εισάγει τόσα πολλά θα μειωθεί και η ικανότητα εγχώριας επεξεργασίας θα ενισχυθεί μαζικά.

Μια νέα εποχή για την αφρικανική γεωργία

Σύμφωνα με την Insight Report του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τη συμφωνία — AfCFTA: Μια νέα εποχή για τις παγκόσμιες επιχειρήσεις και τις επενδύσεις στην Αφρική — η ζώνη ελεύθερων συναλλαγών, μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο σε αριθμό ατόμων και οικονομικό μέγεθος, προβλέπεται να φιλοξενήσει 1,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους και να επιβλέπει 6,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες έως το 2030.

Η συμφωνία θα είναι μεταμορφωτική για πολλές από τις βιομηχανίες της Αφρικής, αλλά δεδομένου του ήδη κεντρικού ρόλου της γεωργίας στην οικονομία της ηπείρου και των τεράστιων δυνατοτήτων της για ανάπτυξη, η γεωργία θα είναι ο κύριος ωφελούμενος.

Σύμφωνα με την έκθεση του Φόρουμ, η γεωργία έχει εξαιρετικές δυνατότητες για την αύξηση του ενδοαφρικανικού εμπορίου, την κάλυψη της τοπικής ζήτησης, την επιτάχυνση της αύξησης του ΑΕΠ, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της συμμετοχής λόγω των δεσμών ανάντη και κατάντη.

Θα αυξήσει την προστιθέμενη αξία, θα καλύψει τη νέα τοπική ζήτηση και θα φέρει τους μικροκαλλιεργητές - οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το 80% της παραγωγής τροφίμων της Αφρικής - σε ευρύτερες αλυσίδες εφοδιασμού.

Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στη AfCFTA για νέες επενδύσεις στη μεταποίηση των αγροτοβιομηχανιών, ιδίως.

Αγρο-μεταποίηση και αγροτική άνοδος της Αφρικής

Η μεταποίηση γεωργικών προϊόντων έχει σημαντικές επιπτώσεις για την επισιτιστική ασφάλεια της Αφρικής, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μείωση της φτώχειας. Η ενίσχυσή του προσθέτει αξία σε έναν ήδη ανταγωνιστικό γεωργικό τομέα.

Χώρες σε ολόκληρη την Αφρική έχουν ήδη αυξήσει την εστίασή τους στη μεταποίηση αγροτοβιομηχανιών ως απάντηση στην επισιτιστική ανασφάλεια και τις εκτοξεύσεις των τιμών που προκαλούνται από διαταραχές του εμπορίου από παγκόσμιες κρίσεις — ιδίως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία — και λόγω της πιθανότητας να απομακρυνθούν οι οικονομίες σε μετάβαση από τη μακροχρόνια καθιερωμένο αλλά μη βέλτιστο μοντέλο εξαγωγής πρώτων υλών.

Με βελτιωμένη ικανότητα να επεξεργάζονται τα δικά τους γεωργικά αγαθά - είτε πρόκειται για σιτηρά, λίπασμα ή οτιδήποτε άλλο - οι αφρικανικές χώρες μπορούν να εκμεταλλευτούν το τεράστιο πλεονέκτημα που έχουν πολλές από αυτές στους καθιερωμένους και σημαντικούς γεωργικούς τομείς τους για να δημιουργήσουν πλούτο και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες στο εσωτερικό.

Η κλιμάκωση της γεωργικής μεταποίησης έχει επίσης θετικές επιπτώσεις στη συμπερίληψη. Οι γυναίκες αποτελούν το 70% της απασχόλησης στο γενικό γεωργικό τομέα και το μεγαλύτερο μέρος του εγχώριου εργατικού δυναμικού της μεταποίησης αγροτοβιομηχανιών είναι γυναίκες. Μια ώθηση στην αφρικανική γεωργία είναι μια ώθηση για τις γυναίκες της ηπείρου.

Νέες επενδύσεις, νέες ευκαιρίες

Αυτή η ανάπτυξη στη γεωργία και τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων θα οδηγήσει σε νέες επενδύσεις από το εξωτερικό, εντός και εκτός της ηπείρου.

Η κοινή αγορά που εισήχθη στο πλαίσιο της AfCFTA μπορεί να αξιοποιήσει τις περιφερειακές διαφορές ως προς τα πλεονεκτήματα και την ανταγωνιστικότητα της ενδοαφρικανικής ποικιλομορφίας στις αλυσίδες αξίας τροφίμων, τις εξειδικεύσεις και τα βασικά προϊόντα.

Το αυξημένο ενδοαφρικανικό εμπόριο μέσω της AfCFTA θα συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης από ξένες γεωργικές εισροές. Επί του παρόντος, η ήπειρος εισάγει γεωργικά προϊόντα αξίας περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Μέχρι το 2030, το ενδοαφρικανικό εμπόριο γεωργικών προϊόντων προβλέπεται να αυξηθεί κατά 574% εάν καταργηθούν οι εισαγωγικοί δασμοί. μια τεράστια νίκη για μια ήπειρο που ιστορικά παραβιάζεται από την περιττή εξάρτηση από εξωτερικές οικονομίες.

Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στην Αφρική και διευθύνονται από την Αφρική θα επωφεληθούν από αυτήν την ενδοηπειρωτική ώθηση του εμπορίου. Η βιομηχανία λιπασμάτων, για παράδειγμα, αναμένεται να αναπτυχθεί. Η νέα γεωργική δραστηριότητα αναμένεται να απαιτήσει αύξηση κατά 800% στην εφαρμογή λιπασμάτων για τα κύρια θρεπτικά συστατικά. Η άρδευση αναμένεται να επωφεληθεί από νέες επενδύσεις 65 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ θα απαιτηθούν επίσης επενδύσεις σε αποθήκες αξίας άνω των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όλα αυτά, στο πλαίσιο της AfCFTA, μπορούν να εκπληρωθούν χωρίς δασμούς από αφρικανικές επιχειρήσεις.

AfCFTA: Καλή για την ανάπτυξη

Η AfCFTA ανοίγει το δρόμο για ισχυρότερες επιχειρηματικές συνεργασίες σε ολόκληρη την ήπειρο, με πολλές εταιρείες να αξιοποιούν τις νέες ευκαιρίες. Εδώ είναι μόνο μερικά:

OCP: Μόχλευση τοπικών συνεργασιών

Η OCP είναι μια μαροκινή εταιρεία που έχει εξελιχθεί σε ηγέτη στον κλάδο στις εξατομικευμένες λύσεις λιπασμάτων.

Ο Όμιλος OCP έχει επικεντρωθεί στην Αφρική επειδή αναγνωρίζει τη δυνατότητα της AfCFTA να φέρει ενοποιημένα πρότυπα για τη ρύθμιση των λιπασμάτων και να αυξήσει το ενδοαφρικανικό εμπόριο γεωργικών αγαθών και προμηθειών. Με γραφεία που εκτείνονται σε 12 αφρικανικές χώρες, το OCP αντιπροσωπεύει ένα επιτυχημένο παράδειγμα χρήσης τοπικών συνεργασιών στην ήπειρο για την επέκταση της εμβέλειας και του αντίκτυπου.

Σε τρία χρόνια, η OCP δημιούργησε 80 κόμβους αγροτών στη Νιγηρία και την Ακτή Ελεφαντοστού, οι οποίοι παρέχουν στους αγρότες μια σειρά εισροών και γεωργικές υπηρεσίες. Η επιτυχία της εταιρείας στην προσέγγιση των αγροτών σε τοπικό επίπεδο οφείλεται στις ισχυρές συνεργασίες της με κυβερνήσεις, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια σε όλη την Αφρική. Για παράδειγμα, η OCP συνεργάζεται με το Mohammed VI Polytechnic University (UM6P) στο Μαρακές, το οποίο στεγάζει το 80% της ικανότητας Ε&Α της εταιρείας.

Coca Cola: Μόχλευση της γεωργικής επεξεργασίας και διανομής

Στην περίπτωση της μεταποίησης αγροτοβιομηχανιών, η The Coca-Cola Company, ένας μακροχρόνιος συνεργάτης που απασχολεί 50.000 άτομα σε ολόκληρη την Αφρική, έχει επίσης επιτυχία συνεργαζόμενη με τοπικούς προμηθευτές και αναπτύσσοντας αλυσίδες αξίας ως βασικά στοιχεία της στρατηγικής της στην ήπειρο.

Μαζί με τους συνεργάτες εμφιάλωσης, το αποτύπωμα της Coca-Cola στην Αφρική είναι μια ακμάζουσα επιχείρηση, λόγω του νεαρού πληθυσμού της Αφρικής. Συμβάλλει επίσης στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της βιωσιμότητας και της οικονομικής ενδυνάμωσης των γυναικών και των νέων. Σύμφωνα με την εταιρεία, η AfCFTA θα βοηθήσει την Coca-Cola να αναπτύξει περαιτέρω την προμήθεια και την παραγωγή καθώς και τη συσκευασία στις αφρικανικές αγορές και θα μειώσει το κόστος, δίνοντας σε περισσότερες χώρες ίσες ευκαιρίες να είναι προμηθευτές της Coca-Cola.

Yara International: Με βάση τις στενές σχέσεις με χώρες και κοινότητες

Η Yara International ASA είναι μια νορβηγική εταιρεία που παρέχει περιβαλλοντικές και βιομηχανικές λύσεις για τη διατροφή των καλλιεργειών σε 12 αφρικανικές χώρες. Η Yara βρήκε επιτυχία στη συνέχιση της μεταφοράς τμημάτων της αλυσίδας αξίας της στην ήπειρο, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκατάστασης ανάμειξης, μιας χημικής επιχείρησης και ενός γραφείου πωλήσεων — ειδικά καθώς οι μειώσεις των δασμών AfCFTA μειώνουν το κόστος υποδομής, μεταφοράς και παραγωγής.

Η Yara έχει καλλιεργήσει σχέσεις με αγροτικές κοινότητες μέσω των Yara Crop Nutrition Centers. Βοηθούν την εταιρεία να κατανοήσει πώς να παρέχει με τον καλύτερο τρόπο συγκεκριμένες γεωπονικές συμβουλές και μεθοδολογίες που μπορούν να βελτιώσουν την ευημερία των αγροτών και να κάνουν τους μικροκαλλιεργητές και εμπορικούς αγρότες πιο ανταγωνιστικούς και ελκυστικούς για τους χρηματοοικονομικούς επενδυτές, μεταξύ άλλων μέσω τεχνολογιών ψηφιακής γεωργίας και διαδικτυακών περιβαλλόντων.

Η Yara έχει ενσωματώσει μια στρατηγική κοινωνικού αντίκτυπου στην επιχείρησή της στην Αφρική για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικροκαλλιεργητές στις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιούνται. Μέχρι στιγμής, έχει εγκαινιάσει ακαδημίες ηγεσίας τύπου MBA στην Κένυα για να ενισχύσει τις δεξιότητες των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, με σχέδια να επεκταθεί περαιτέρω το 2023. Κεντρική θέση στη στρατηγική της Yara είναι η εστίαση «Αφρική για την Αφρική» στην οικοδόμηση μια ολοκληρωμένη, ηπειρωτική αλυσίδα αξίας, συνεχίζοντας να επενδύει σε σημερινούς και επίδοξους αγρότες, λιανοπωλητές, διανομείς, προγραμματιστές τεχνολογίας και αγροτοεπιχειρηματίες.

Κοιτάζοντας το μέλλον

Αυτές οι εταιρείες επιδεικνύουν τις κερδοφόρες και αυξανόμενες ευκαιρίες που υπάρχουν στη γεωργία και τη γεωργία σε όλη την πρόσφατα συνδεδεμένη αφρικανική ήπειρο. Οι επενδύσεις θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο βοηθώντας στην ανάπτυξη και ενίσχυση αυτών των αλυσίδων αξίας προς όφελος των παγκόσμιων επενδυτών και των αφρικανικών οικονομιών. Το όφελος, τελικά, θα το νιώσουν οι καθημερινοί αφρικανοί.

Πηγή: www.weforum.org

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις