Πετρέλαιο: Πτώση στις διεθνείς τιμές αλλά παραμένει ακριβό για τον Έλληνα αγρότη

Σε πρωτόγνωρα επίπεδα κινείται η τιμή στο πετρέλαιο κίνησης στη χώρα μας συγκριτικά πάντα με την τιμή που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τις τελευταίες ημέρες η τιμή του μπρεντ έχει υποχωρήσει κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, ενώ σήμερα καταγράφηκε επιπλέον «βουτιά», με το βαρέλι να πωλείται 73 δολάρια. 

Ωστόσο στη χώρα μας τα πράγματα φαίνεται να ακολουθούν τους δικούς τους… ρυθμούς καθώς οι τιμές παραμένουν αρκετά πάνω από το 1,65 ευρώ ανά λίτρο. Τιμή άκρως απαγορευτική ειδικά για τις παραγωγικές ομάδες της χώρας, οι οποίες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. 

Παραδείγματος χάριν, στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας η μέση τιμή αγγίζει τα 1,713 ευρώ το λίτρο ενώ σε άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας όπως την Ημαθία (1,664 ευρώ το λίτρο) και την Καρδίτσα (1,685 ευρώ το λίτρο) ενώ στη Μαγνησία η μέγιστη τιμή έσπασε το φράγμα των 2 ευρώ (2,070 ευρώ το λίτρο). 

Χαρακτηριστικό είναι ότι παραγωγοί μιλώντας στο Agrocapital σημείωναν ότι για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ των τρακτέρ τους, χρειάζονται τόσα χρήματα όσο είναι ο καθαρός βασικός μισθός στη χώρα μας. 

Εμείς δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε, το υπουργείο Ανάπτυξης θα αναλάβει δράση για αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα; Πώς είναι δυνατόν να οι τιμές να ανεβαίνουν με την πρώτη ευκαιρία, ενώ όταν είναι να υποχωρήσουν, απλά να μην γίνεται; Ζήτημα που επηρεάζει όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της χώρας, από τις μετακινήσεις μέχρι και την τελική τιμή των τροφίμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις