Εμπάργκο Ρωσίας στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από την ΕΕ

Όπως είναι γνωστό στα τέλη Ιανουαρίου τ.ε., η Ρωσία προχώρησε σε απαγόρευση περαιτέρω εισαγωγών χοιρινού κρέατος από χώρες της Ε.Ε. λόγω κρουσμάτων ‘’African Swine Fever (ASF)’’ στην Λιθουανία.

Καθώς, η ρωσική αγορά, αποτελεί για τις πολωνικές εξαγωγές χοιρινού την μεγαλύτερη εξαγωγική τους αγορά ( οι πολωνικές εξαγωγές χοιρινού στην Ρωσία κατά το 2013 υπερέβησαν τα 100 εκ.Ευρώ), έντονες ήταν οι αντιδράσεις της Π/Κυβέρνησης. Αναλυτικότερα σε πρόσφατες δηλώσεις τους, α) ο Π/ΠΘ κ.D.Tusk, σημείωσε ότι ‘’ δεν μπορεί να γνωρίζει εάν οι λόγοι του embargo ήταν πολιτικοί ή εμπορικοί και η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει κοινή στάση, απέναντι στην ρωσική απόφαση, ανεξαρτήτως των ποσοτήτων χοιρινού κρέατος που κάθε ευρωπαϊκή χώρα εξάγει στη Ρωσία’’ ενώ β) ο Π/Υπουργός Γεωργίας κ.S.Kalemba δήλωσε ότι ‘’καθώς στην Πολωνία δεν υπάρχει κρούσμα ASF, η Πολωνία θα υποβάλλει αίτημα αποζημίωσης στην ΕΕ για τα διαφυγόντα κέρδη των εξαγωγέων της’’.

Τέλος σημειώνεται ότι σύμφωνα με εδώ εκτιμήσεις, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές χοιρινού κρέατος στη Ρωσία, υπερβαίνουν τους 500.000 τόνους και αντιστοιχούν στο 30% των συνολικών εξαγωγών χοιρινού κρέατος της ΕΕ.

Εξαγωγές χοιρινού στην Κίνα
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αύξησης της πολωνικής παρουσίας στην αγορά της Κίνας, άλλες 15 πολωνικές επιχειρήσεις επεξεργασίας χοιρινού κρέατος, αναμένουν την άδεια εισαγωγής από τις κινεζικές αρχές ώστε να ξεκινήσουν και εκείνες τις εξαγωγές προς την κινεζική αγορά (μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί η άδεια εισαγωγής για 8 επιχειρήσεις του κλάδου).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η αξία των πολωνικών εξαγωγών χοιρινού προς την Κίνα, υπολογίζεται ότι θα φθάσει τελικά στο 2013, στα 68 εκ.Ευρώ περίπου (εξαγόμενες ποσότητες περίπου 48.000 τόνους), κατατάσσοντας την Κίνα  ως την 7η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις