Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να σταματήσει τις εξαγωγές σιταριού
Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να σταματήσει τις εξαγωγές σιταριού

Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να σταματήσει τις εξαγωγές σιταριού, αλλά θέλει οι εξαγωγείς να διασφαλίσουν ότι οι τιμές που καταβάλλονται στους αγρότες είναι αρκετά υψηλές ώστε να καλύψουν το μέσο κόστος παραγωγής, δήλωσαν στο Reuters την Παρασκευή δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Αυτό θα σήμαινε διατήρηση των τιμών εξαγωγής του σιταριού στα 275 έως 280 δολάρια ανά τόνο ή πάνω από αυτά, πρόσθεσαν.

Η ρωσική επιχειρηματική εφημερίδα Vedomosti ανέφερε νωρίτερα την Παρασκευή, επικαλούμενη δύο άγνωστες πηγές, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προτείνει προσωρινή διακοπή των εξαγωγών σιταριού και ηλίανθου μετά την απότομη πτώση των παγκόσμιων τιμών τις τελευταίες εβδομάδες.

Δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, ανέφεραν οι πηγές.

Ωστόσο, από τις πρόσφατες μειώσεις στις τιμές του σιταριού στο Σικάγο και το Παρίσι, η ρωσική κυβέρνηση ανησυχούσε για το ότι οι ντόπιοι αγρότες έβγαλαν αρκετά χρήματα για το σιτάρι τους για να καλύψουν το κόστος και συνέστησε στους εξαγωγείς να αποφεύγουν τιμές κάτω από αυτές που πλησιάζουν τις τρέχουσες, είπε μια από τις πηγές.

Η δεύτερη πηγή είπε ότι η Ρωσία συνέστησε στους εξαγωγείς της να ορίσουν μια τιμή εξαγωγής σιταριού όχι χαμηλότερη από 275 δολάρια ανά τόνο «μέχρι νεωτέρας». Όσοι δεν υπακούουν ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την απόκτηση πιστοποιητικών φυτών που απαιτούνται για την προμήθεια εξαγωγών, πρόσθεσε.

Τα υπουργεία Γεωργίας και Οικονομίας της Ρωσίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι τιμές για το ρωσικό σιτάρι με περιεκτικότητα 12,5% σε πρωτεΐνη, που παραδόθηκε δωρεάν επί του σκάφους (FOB) από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, μειώθηκαν κατά 13 δολάρια στα 277 δολάρια ο τόνος την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την γεωργική εταιρεία συμβούλων IKAR.

Οι τιμές του σιταριού στο Chicago Wv1 αυξήθηκαν την Παρασκευή, σπάζοντας την πτώση τεσσάρων συνεδριών και απομακρύνοντας το χαμηλό 20 μηνών την Τετάρτη. Η αγορά υποστηρίχθηκε από την έκθεση της Vedomosti.

«Στην αγορά φυσικών σιτηρών, έχουν σημασία πολύ πιο σοβαροί παράγοντες – η επισιτιστική ασφάλεια, η κατά κεφαλήν κατανάλωση, οι περιορισμοί υλικοτεχνικής υποστήριξης και υποδομής και φυσικά το κόστος παραγωγής», ανέφερε η Ρωσική Ένωση Εξαγωγέων Σιτηρών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή.

«Δεν χρειάζεται συζήτηση εδώ. Προφανώς, κανείς δεν θα πουλήσει κάτω από το κόστος παραγωγής, το οποίο όσον αφορά το FOB αφορά το τρέχον επίπεδο τιμών», πρόσθεσε.
Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις