Προσευχήσου για βροχή: Ισπανοί αγρότες κάνουν μοναδική λειτουργία εν μέσω ξηρασίας
Προσευχήσου για βροχή: Ισπανοί αγρότες κάνουν μοναδική Λειτουργία εν μέσω ξηρασίας

Όταν ο Josep Altarriba κοιτάζει στα ξεραμένα χωράφια του, ο Ισπανός αγρότης δεν μπορεί να θυμηθεί μια εποχή τόσο εκτεταμένης ξηρασίας στην Καταλονία. Αν δεν βρέξει τις επόμενες δύο εβδομάδες, λέει ότι υπάρχουν μικρές πιθανότητες να σωθεί η σοδειά.

Τί μπορεί να γίνει? Για τους ορεινούς χωρικούς της L'Espunyola, η απάντηση είναι η θεϊκή παρέμβαση.

Την Κυριακή, περίπου 250 κάτοικοι επανέφεραν την ξεθωριασμένη πρακτική της ειδικής Λειτουργίας και της πομπής για να προσευχηθούν στην Παναγία των Χειμάρρων, μια τοπική παρθένα που σχετίζεται με τις βροχοπτώσεις.

Κάτω από τους ηλιόλουστους ουρανούς, οι πιστοί σήκωσαν το πολύχρωμα ζωγραφισμένο άγαλμα της Κυράς των Χειμάρρων από την εξέχουσα θέση του στην πέτρινη εκκλησία. Φωλιάστηκε πάνω σε ένα ξύλινο σκουπιδάκι γεμάτο με πράσινα κλαδιά και ανυψώθηκε ψηλά, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε γύρω από το χωριό ακολουθούμενο από τον επίσκοπο και τους ενορίτες.

«Δεν είναι μια μαγική πράξη, είναι μια πράξη εμπιστοσύνης», είπε ο επίσκοπος Francesc Conesa στο Associated Press.

Οι πολύ χαμηλές βροχοπτώσεις και οι υψηλές θερμοκρασίες τα τελευταία τρία χρόνια έθεσαν την Ισπανία επίσημα σε μακροχρόνια ξηρασία στα τέλη του περασμένου έτους - η οποία ήταν η έκτη ξηρότερη και η θερμότερη της Ισπανίας από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 1961.

Η Καταλονία, στη βορειοανατολική γωνία της χώρας, είναι μεταξύ των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο. Ο αγροτουρισμός και η γεωργία είναι οι κύριες πηγές εισοδήματος για τους 260 κατοίκους της L'Espunyola, μιάμιση ώρα βόρεια της Βαρκελώνης.

«Αν δεν βρέξει μέσα σε δύο εβδομάδες, είναι πολύ δύσκολο να πούμε τι μπορεί να συμβεί», είπε ο Αλταρίμπα, ο αγρότης, μετά τον εορτασμό της Λειτουργίας.

Ο τοπικός σύμβουλος και πυροσβέστης Έντουαρντ Περαρνάου περιέγραψε την κατάσταση ως έσχατη λύση. Η δημοτική κυβέρνηση έχει περιορίσει τη χρήση του νερού, ζητώντας από τους αγρότες να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το πότισμα των καλλιεργειών και των δέντρων.

Και οι τρεις δεξαμενές στην περιοχή είναι κάτω από το ένα τρίτο της χωρητικότητάς τους. Η κοντινή δεξαμενή La Baells έχει μειωθεί στο 25%, και σε ορισμένα σημεία μόνο μια στάλα νερού κόβει τη λάσπη που ήταν υποβρύχια.

Η τελευταία φορά που το χωριό πρόσφερε προσευχές και ύμνους στην Παναγία των Χειμάρρων ήταν το 2008, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Και λειτούργησε - οι κάτοικοι είπαν ότι οι βροχές ήρθαν πολύ αργότερα.

Αλλά αυτή τη φορά, ο επίσκοπος δεν εγγυάται την επιτυχία.

«Ζητήσαμε με πίστη και πολλοί άνθρωποι ήρθαν και προσευχήθηκαν με πίστη», είπε ο Επίσκοπος Conesa. «Ο Κύριος θα μας δώσει αυτό που μας ταιριάζει».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις