Η Ρωσία αναμένεται να διατηρήσει τα επίπεδα εξαγωγής σιταριού
Η Ρωσία αναμένεται να διατηρήσει τα επίπεδα εξαγωγής σιταριού

Συγκεκριμένα, η SovEcon προβλέπει 85,3 εκατομμύρια τόνους παραγωγής, από τους 104,2 εκατομμύρια τόνους που συγκομίστηκαν πέρυσι.

«Την περασμένη σεζόν ο καιρός ήταν σχεδόν ιδανικός», δήλωσε ο αναλυτής της SovEcon Andrey Sizov σε ένα email.

«(Αυτό δεν ισχύει) φέτος. Σε αυτό το στάδιο, προβάλλουμε απόδοση κάτω από την τάση».

Ωστόσο, τα αποθέματα μεταφοράς από την καλλιέργεια 2022-23 αναμένεται να είναι τεράστια, επομένως η συνολική προσφορά θα είναι πολύ παρόμοια από έτος σε έτος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η SovEcon προβλέπει εξαγωγές 43 εκατομμυρίων τόνων, ελαφρώς χαμηλότερες από τους 44,1 εκατομμύρια τόνους που αναμένεται να αποσταλούν φέτος.

Ο Σίζοφ είπε ότι 34 εκατομμύρια τόνοι από αυτό το σύνολο έχουν ήδη μετακινηθεί, με κύριους προορισμούς την Αίγυπτο, την Τουρκία και το Ιράν.

Υπήρξαν αναφορές ότι η ρωσική κυβέρνηση συναντήθηκε πρόσφατα με ενδιαφερόμενους φορείς της γεωργικής βιομηχανίας για να συζητήσουν την απαγόρευση των εξαγωγών.

Ο Σίζοφ αμφιβάλλει για αυτές τις αναφορές. Πιστεύει ότι οι τίτλοι ήταν μια προσπάθεια ενίσχυσης των τιμών, κάτι που λειτούργησε βραχυπρόθεσμα.

Αλλά δεν αποκλείει την προοπτική μιας απαγόρευσης τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες για να στηρίξει την αγορά ή να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί με τη Δύση.

Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που η Ρωσία χρησιμοποιεί πολιτική για να χειραγωγήσει την αγορά. Μια ανάλυση του προέδρου της United Wheat Associates, Vince Peterson, δείχνει ότι η ρωσική παρέμβαση έχει τροφοδοτήσει κάθε άνοδο της τιμής του σιταριού από το 2007.

«Όταν η παγκόσμια αγορά σιταριού έδειξε σημάδια άγχους, η κυβέρνηση της Ρωσίας παρενέβη για να επιβάλει απαγόρευση εξαγωγών, εξαγωγικό φόρο ή ποσόστωση εξαγωγών για να απομονώσει την εγχώρια αγορά της», έγραψε σε πρόσφατο Blog του Wheat Letter.

«Αυτή η ρωσική παρέμβαση μεγάλωσε περαιτέρω την όποια έλλειψη προσφοράς και επιτάχυνε την άνοδο των τιμών του σιταριού».

Έχει συμβεί έξι φορές σε αυτό το διάστημα, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Κάνσας Σίτι που κυμαίνονται από 75 έως 250 δολάρια ανά τόνο.

«Δύο φορές σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, η ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας προκάλεσε άμεσα απότομη άνοδο των παγκόσμιων τιμών σιταριού», είπε.

Οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά δεν θα χρειαζόταν πολύ για να πυροδοτήσει άλλο ένα ράλι.

Ο Sizov βλέπει περιορισμένη πτώση στις παγκόσμιες τιμές σιταριού, με ανοδική τάση ίσως 10 τοις εκατό από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ωστόσο, πιστεύει ότι υπάρχει 20 έως 30 τοις εκατό πιθανότητα να αναπτυχθεί μια ανοδική αγορά.

Κάτι κακό θα μπορούσε να συμβεί στη Μαύρη Θάλασσα. Οι αγορές φαίνεται να έχουν ξεχάσει ότι υπάρχει ακόμη πόλεμος στην περιοχή.

Ή θα μπορούσε να υπάρξει ένα άλλο έναυσμα, όπως η επιδείνωση της ξηρασίας στην περιοχή καλλιέργειας σκληρού κόκκινου χειμερινού σίτου των ΗΠΑ ή μια επέκταση της οικονομικής κρίσης.

Αυτά τα ανοδικά σενάρια θα μπορούσαν να προκαλέσουν «έκρηξη» 20 τοις εκατό ή μεγαλύτερη στις τιμές του σιταριού, καθώς τα χρήματα των κερδοσκοπικών ταμείων εξαγοράζουν επειγόντως τη μεγάλη short θέση τους στην αγορά μαλακού κόκκινου χειμερινού σιταριού.

Στο μεταξύ, περισσότερα προβλήματα φαίνεται να δημιουργούνται στη Ρωσία. Η World Grain αναφέρει ότι η Viterra σχεδιάζει να εγκαταλείψει την επιχείρηση προέλευσης και εξαγωγής σιτηρών σε αυτή τη χώρα.

«Η Viterra κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δραστηριότητές της στη Ρωσία δεν ταιριάζουν πλέον στη μακροπρόθεσμη κατεύθυνση της εταιρείας», δήλωσε η εταιρεία στο World Grain.

Η δήλωσή της ήρθε μια ημέρα αφότου η Cargill επιβεβαίωσε ότι θα σταματήσει την ανύψωση σιτηρών για εξαγωγή στη Ρωσία από την 1η Ιουλίου λόγω των αυξανόμενων προκλήσεων στις εξαγωγές σιτηρών εκεί.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις