Τζακ - Ποτ η πληρωμή των υπόλοιπων ενισχύσεων
ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ

«Εξίσωση» για γερούς λύτες έχουν καταστεί οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τον οργανισμό το τελευταίο διάστημα να πέφτει από το ένα λάθος στο άλλο.

Τελευταίο «χτύπημα» ήταν η καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων στο Βαμβάκι η οποία για πρώτη φορά έσπασε σε… δυο δόσεις, προκαλώντας έντονη δυσφορία στους βαμβακοπαραγωγούς. Οι ίδιοι σε επικοινωνία που είχαν με το Agrocapital αναρωτιόντουσαν «από τη στιγμή που ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ήταν έτοιμος να προβεί στην εν λόγω πληρωμή, γιατί κάποιοι υψηλά ιστάμενοι αποφάσισαν να «σπάσουν» την πληρωμή στα δυο καθαρά για προεκλογικούς λόγους;» κάτι που όπως ανέφεραν «προκάλεσε έντονο εκνευρισμό και αναστάτωση τον αγροτικό κόσμο, ιδιαίτερα πριν από τις γιορτές του Πάσχα».

Εν τέλει η πληρωμή ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης όπου και καταβλήθηκαν τα υπόλοιπα 26,5 εκατ. ευρώ στους 6.158 βαμβακοπαραγωγούς που είχαν μείνει εκτός της πληρωμής της Δευτέρας.

Βέβαια, οι αστοχίες του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν σταματούν εκεί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των αγροτών και κυρίως των νέων που έλαβαν δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης από μεταβιβάσεις να παραμένουν απλήρωτοι από το 2022.
Εδώ και σχεδόν ένα εξάμηνο οι δικαιούχοι ακούνε από τους υπευθύνους του Οργανισμού αλλά και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι θα γίνει η πληρωμή.

Κάτι που όπως ήταν αναμενόμενο λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, να μην έχει καταβληθεί στους δικαιούχους ούτε ένα ευρώ, προκαλώντας τους έτσι οικονομική ασφυξία ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.
Τόσο οι καταγγελίες όσο και η ελλιπή ή και παντελή έλλειψη ελέγχων από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν προκαλέσει επιπλέον ανησυχία στους αγρότες οι οποίοι εν μέσω τεράστιας αύξησης του κόστους παραγωγής αδυνατούν να στηρίξουν τις εκμεταλλεύσεις τους, που σαν να μη έφτανε αυτό, έχουν «απέναντί» τους ένα «σύστημα» που αντί να είναι δίπλα τους βρίσκεται απέναντί τους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις