Bloomberg: Οι χώρες της G7 εξετάζουν καθολική απαγόρευση εξαγωγών στη Ρωσία
Bloomberg: Οι χώρες της G7 εξετάζουν καθολική απαγόρευση εξαγωγών στη Ρωσία

Οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής μιας σχεδόν καθολικής απαγόρευσης των εξαγωγών προς τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, αξιωματούχοι των χωρών της G7 συζητούν το ενδεχόμενο μιας «πλήρους απαγόρευσης των περισσότερων εξαγωγών» προς τη Ρωσία ενόψει της προγραμματισμένης για τις 19-21 Μαΐου συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά στη Χιροσίμα.

Σημειώνεται ότι η απαγόρευση των εξαγωγών θα μπορούσε να περιλαμβάνει ορισμένες εξαιρέσεις, οι οποίες είναι πιθανό να αφορούν φάρμακα, γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα.

Οι εκπρόσωποι της G7 αναμένουν ότι τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμμετάσχουν στο περιοριστικό μέτρο. Οι συζητήσεις για μια πιθανή απαγόρευση βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς να έχει ληφθεί τελική απόφαση, τονίζει το Bloomberg.

Τα πιθανά εμπόδια

Ωστόσο, υπάρχουν ποια δυνητικά εμπόδια στην εφαρμογή. Για να τεθούν σε ισχύ στην ΕΕ, τα νέα κριτήρια θα πρέπει να υιοθετηθούν από όλα τα κράτη-μέλη και αυτό θα πυροδοτήσει μια δύσκολη συζήτηση, δεδομένης της πιθανής αντίδρασης από εταιρείες που εξακολουθούν να εξάγουν αγαθά στη Ρωσία. Υπάρχει παράλληλα και ο κίνδυνος αντιποίνων από τη Μόσχα.

Εάν επιβληθεί ένα συνολικό εμπάργκο στις εξαγωγές, μεγάλο μέρος των υπόλοιπων εμπορικών ροών από αυτές τις χώρες με τη Ρωσία θα εκμηδενιστεί.

Μέχρι στιγμής, οι κυρώσεις έχουν μειώσει στο μισό την αξία των εξαγωγών της ΕΕ και της G7 στη Ρωσία, με περιορισμούς να καλύπτουν από τα ηλεκτρονικά μέχρι τα είδη πολυτελείας. Αυτό, όμως, εξακολουθεί να επιτρέπει τη διακίνηση αγαθών αξίας 66 δισ. δολαρίων από Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά και Ιαπωνία, σύμφωνα με το Trade Data Monitor.

Τα μέλη της G7 ανησυχούν ότι είναι μεγάλο όφελος για την οικονομία του Πούτιν εν καιρώ πολέμου, ιδίως καθώς η Μόσχα βρίσκει τρόπους να παρακάμψει τις κυρώσεις για να εισάγει αγαθά μέσω τρίτων χωρών. G7 και ΕΕ έχουν επιβάλει πολλά πακέτα κυρώσεων, ορισμένα από τα οποία περιλάμβαναν περίοδο χάριτος, πριν τεθούν σε ισχύ.

Η Ρωσία απάντησε στις κυρώσεις επιβάλλοντας δικές της απαγορεύσεις εξαγωγών και κλείνοντας περιοδικά την στρόφιγγα στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπη. Η ΕΕ θα ήταν, ακόμη, ευάλωτη σε περιορισμούς σε εμπορεύματα όπως ο χαλκός. Και μια σχεδόν καθολική απαγόρευση των εξαγωγών στη Ρωσία θα μπορούσε να σπρώξει τη Μόσχα ακόμα πιο κοντά στην «αγκαλιά» του Πεκίνου, καθώς αναζητά εναλλακτικές λύσεις για τα προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Η Μόσχα έχει σταματήσει να δημοσιεύει στοιχεία για τις εισαγωγές, αλλά διεθνείς παρατηρητές και κυβερνήσεις παρακολουθούν τις εξαγωγές τους στη Ρωσία και τα τελωνειακά δεδομένα. Η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία παραμένουν οι τρεις κορυφαίοι ευρωπαϊκοί εξαγωγείς αγαθών στη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία του Trade Data Monitor. Στην G7, τα μη φαρμακευτικά και μη γεωργικά προϊόντα που θα μπορούσαν να επηρεαστούν περισσότερο περιλαμβάνουν αυτοκίνητα, σοκολάτα, μπίρα, παπούτσια, λουλούδια και καλυντικά.

Ακόμη και με τα υπάρχοντα εμπόδια, η Ρωσία κατάφερε να εισάγει εξαρτήματα που έχουν απαγορευτεί από ΗΠΑ και Ευρώπη μέσω τρίτων χωρών. Αυτό αναγκάζει G7 και ΕΕ να παρακολουθούν τη ροή των εμπορευμάτων, κυρίως των λεγόμενων αγαθών «διπλής χρήσης» που μπορούν να εξυπηρετήσουν είτε στρατιωτικό είτε πολιτικό σκοπό.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις