ΕΘΕΑΣ: Εξώδικο στον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις καρπόπτωσης σε ροδάκινα και νεκταρίνια

«Ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν χρειάζεται αναθεώρηση, είναι ξεκάθαρος και αναφέρει ότι καλύπτει ζημιές στην παραγωγή που προκλήθηκαν από υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις», τονίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια παρουσία δεκάδων εκπροσώπων του παραγωγικού ιστού της Ημαθίας, της Πέλλας και της Θεσσαλίας.

Στο κάλεσμα της ΕΘΕΑΣ για το θέμα της πληρωμής αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για την καρπόπτωση εξαιτίας βροχοπτώσεων, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης, Χρήστος Γιαννακάκης υπογράμμισε ότι η άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει για τις βροχοπτώσεις, οδηγεί στη «λύση» του de minimis με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να εισπράττουν μετά βίας το ¼ αυτών που δικαιούνται.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΑΣ Νάουσας κ. Ταμπακιάρης Κώστας έκανε λόγο για «ψίχουλα» αναφερόμενος στις πρόσφατες αποζημιώσεις και κάλεσε σε δυναμική αντίδραση, ώστε να μην παγιωθούν μελλοντικά αυτά τα ποσά των αποζημιώσεων.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το de minimis, έγινε γνωστό ότι έχει ήδη διατεθεί το σύνολο των διαθέσιμων πόρων, συνεπώς σε μια ενδεχόμενη φετινή καταστροφή από βροχοπτώσεις κανείς δεν μπορεί να υπολογίζει σε αποζημιώσεις de minimis. Δηλαδή αν δεν αλλάξει στάση ο ΕΛΓΑ, οι παραγωγοί θα μείνουν εντελώς ακάλυπτοι.

Σύμφωνα με ανάρτηση της ΕΘΕΑΣ, αποφασίστηκε ομόφωνα η ανάληψη δράσεων σε δύο κατευθύνσεις: στο πολιτικό και κυρίως στο νομικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, εκτός των παρεμβάσεων στην πολιτική εξουσία θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις νομικές ενέργειες, αρχικά με εξώδικο προς το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ, καλώντας τον οργανισμό να εφαρμόσει τον Κανονισμό, ενώ σε επόμενο στάδιο προαναγγέλθηκαν και αγωγές σε βάρος του ΕΛΓΑ με στόχο να ληφθούν δικαστικές αποφάσεις που θα δικαιώσουν τους παραγωγούς.

«Έχουμε όλη την επιστημονική τεκμηρίωση, ήρθε η ώρα να συγκρουστούμε, μαχητικά και διεκδικητικά, ώστε οι παραγωγοί να πάρουν αυτό που δικαιούνται», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Γιαννακάκης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις