Ιταλία: Οι τιμές του ελαιολάδου αυξάνονται ταχύτερα από τον πληθωρισμό

Σταθερές ή ελάχιστα μειωμένες εμφανίζονται οι τιμές του ιταλικού ελαιολάδου τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο για τους καταναλωτές οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Ιταλικό Ινστιτούτο Υπηρεσιών για την Αγορά Γεωργίας και Τροφίμων (Ismea), η μέση τιμή του ιταλικού ελαιολάδου ήταν 46,3% υψηλότερη τον Μάρτιο του 2023 από ό,τι την ίδια περίοδο το 2022.

Ο πληθωρισμός που επηρέασε την Ιταλία και πολλές άλλες χώρες το 2022 είναι μεταξύ των λόγων για την αύξηση των τιμών, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της σοβαρή μείωση παραγωγής των ισπανικών ελαιολάδων.

Ο πληθωρισμός είναι επίσης ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στο νέο ρεκόρ της συνολικής αξίας των ιταλικών εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής. Σε σημείωμα, η Ismea ανέφερε ότι το 2022 οι εξαγωγές αγροδιατροφής έφτασαν σχεδόν τα 61 δισεκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 14,8% σε σχέση με το 2021.

Μαζί με το ελαιόλαδο, οι αυξανόμενες τιμές για άλλα τρόφιμα, όπως οι ντομάτες και το τυρί μοτσαρέλα, επηρεάζουν τους Ιταλούς καταναλωτές.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Istat) εκτιμά ότι ο πληθωρισμός των γεωργικών προϊόντων διατροφής ήταν 12,6% το 2022, σε σύγκριση με τον γενικό πληθωρισμό 8,1%.

Μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου, οι τιμές του παρθένου ελαιολάδου αυξήθηκαν μέτρια κατά 2,5%, ενώ οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου μειώθηκαν κατά 0,6%. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις