EFSA: Το 96,1% των δειγμάτων τροφίμων στην Ε.Ε. συμμορφώνεται με τα όρια υπολειμμάτων

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, (ESFA) ανέλυσε 87.863 δείγματα τροφίμων στη Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 για τον έλεγχο φυτοϋγειονομικών υπολειμμάτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 96,1% των δειγμάτων ήταν εντός των νομικά επιτρεπόμενων επιπέδων. Όσο αφορά το υποσύνολο των 13.845 δειγμάτων που δοκιμάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος συντονισμένης παρακολούθησης της Ε.Ε. (PCPA) το 97,% ήταν εντός των νόμιμων ορίων.

Η PCPA της Ε.Ε. αναλύει τυχαία δείγματα από δώδεκα προϊόντα διατροφής. Για το 2021 αυτά ήταν οι μελιτζάνες, οι μπανάνες, τα μπρόκολα, τα μανιτάρια, τα γκρέιπφρουτ, τα πεπόνια, οι γλυκές πιπεριές, τα επιτραπέζια σταφύλια, το παρθένο ελαιόλαδο, το σιτάρι, το βόειο λίπος και τα αυγά κοτόπουλου.

Από αυτά τα δείγματα που αναλύθηκαν διαπιστώθηκε ότι:

- Το 53% (8.043) ήταν χωρίς ποσοτικοποιήσημα επίπεδα υπολειμμάτων.

- Το 39,8% (5.507) περιείχε ένα ή περισσότερα υπολείμματα σε συγκεντρώσεις μικρότερες ή ίσες με τα επιτρεπόμενα επίπεδα.

- το 2,1% (295) περιείχε υπολείμματα πάνω από τα επιτρεπόμενα επίπεδα.

Η ίδια δειγματοληψία γίνεται κάθε τρία χρόνια για τον εντοπισμό των ανοδικών ή καθοδικών τάσεων.

Το παγκόσμιο ποσοστό υπέρβασης των μέγιστων ορίων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων αυξήθηκε από το 1,4% το 2018 σε 2,1% το 2021. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις