Το νερό… νεράκι θα πουν οι αγρότες – Στάση πληρωμών από ΤΟΕΒ
Στάση πληρωμών από ΤΟΕΒ

Με «κομμένη» την ανάσα παρακολουθούν οι αγρότες της χώρα τα όσα συμβαίνουν με το νερό τόσο στη Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρωτογενής τομέας είναι ένας από τους κυριότερους όπου γίνεται χρήση των αποθεμάτων του πόσιμου νερού, ο οποίος σύμφωνα με στοιχεία «καταναλώνει» το 80-85% της συνολικής κατανάλωσης νερού σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ κλιματική αλλαγή δείχνει ήδη τα «δόντια» της.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Θεσσαλία, οι 33.000 ιδιωτικές γεωτρήσεις που λειτουργούν έχουν αντλήσει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες πάνω από 3 δισεκατοµµύρια κ.µ. νερού από µη ανανεώσιμα αποθέματα, δηλαδή όσο νερό καταναλώνει ολόκληρη η Αττική μέσα σε 8 ολόκληρα χρόνια!

Στην Ισπανία, ο καύσωνας έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης και Δημογραφικής Πρόκλησης (Miterd) την τελευταία εβδομάδα τα αποθέματα νερού βρέθηκαν στο 49,6% της συνολικής χωρητικότητάς τους, κάτι που σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα της χώρας. Στην Ελλάδα η διαχείριση των εγγειοβελτιωτικών έργων και των υποδομών άρδευσης του γεωργικού τομέα πραγματοποιούν οι περισσότεροι από 450 ΤΟΕΒ.

Σύμφωνα με καταγγελίες που φτάνουν στο Agrocapital πολλοί από αυτούς έχουν πραγματοποιήσει παύση πληρωμών μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, κηρύσσοντας έτσι μια άτυπη στάση πληρωμών. Βέβαια αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο.

Πολλοί από αυτούς ρημάζουν ή υπολειτουργούν μετά από συνεχείς αλλαγές του θεσμικού πλαισίου κυρίως τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Από την πλευρά της η ΔΕΗ, προχωρά σε διακοπές ρευμάτων σε γεωτρήσεις και αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ λόγω των ανεξόφλητων οφειλών τους, προκαλώντας «ασφυξία» σε παραγωγούς στην αρχή της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Όπως δήλωναν στο Agrocapital αγρότες από πολλές περιοχές της χώρας, την συγκεκριμένη πρακτική η ΔΕΗ την εφάρμοσε και σε ιδιόκτητες γεωτρήσεις στο τέλος του περασμένου έτους, μη δίνοντας την ευκαιρία στους παραγωγούς να λάβουν τις επιδοτήσεις τους για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς την επιχείρηση ηλεκτρισμού. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο CEO της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης σε δηλώσεις του πριν από λίγες ημέρες σημείωσε ότι τους πρώτους μήνες του 2024 θα σημειωθούν αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού!

Στόχος όπως τόνισε είναι να ανακτηθούν τα 157 εκατ. ευρώ που είχε διαθέσει για το αδιύλιστο νερό για το χρονικό διάστημα 2013 – 2020. Σαν να μην έφταναν τα αυξημένα κόστη σε ρεύμα, λιπάσματα και στις πιεσμένες τιμές πώλησης των προϊόντων τους, οι αγρότες πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και το τεράστιο πρόβλημα με το νερό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν αν δεν γίνει κάτι από την πλευρά της (νέας;) κυβέρνησης αλλά και των αρμόδιων υπουργείων, οι αγρότες πουν το νερό… νεράκι.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις