Ρεκόρ εισαγωγών στην Ε.Ε. λόγω των τιμών στα βασικά προϊόντα

Οι εξαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2022 κατέγραψαν ετήσια αύξηση 31,7 δισ. ευρώ φτάνοντας τα 229,8 δισ. ευρώ, έναντι των εισαγωγών που ανήλθαν στα 171,8 δις. ευρώ. Το θετικό εμπορικό ισοζύγιο 58 δισ. ευρώ της Ε.Ε. μειώθηκε κατά 10 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, λόγω της υψηλής τιμής των εισαγόμενων βασικών προϊόντων, όπως τα δημητριακά, του καφέ κ.α.

Οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Κίνα αντιπροσωπεύουν το 41% των εξωκοινοτικών αποστολών και τα παρασκευάσματα δημητριακών, γαλακτοκομικών προϊόντων κρασιού και δημητριακών το 32%. Ο πρώτος προορισμός των αποστολών της Ε.Ε. για το 2022 ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο με τις εξαγωγές να φτάνουν τα 47,8 δισ. ευρώ καταγράφοντας ετήσια αύξηση 14%. Ακολουθούν οι ΗΠΑ με αύξηση 18% (28,9 δισ. ευρώ) ενώ αντίθετα, οι εξαγωγές προς την Κίνα μειώθηκαν 8% φτάνοντας τα 15,8 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της πτώσης εξαγωγών χοιρινού κρέατος.

Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές, οι αποστολές από τη Βραζιλία προς την Ε.Ε. έφτασαν τα 20,2 δισ. ευρώ κυρίως λόγω της υψηλής τιμής του καφέ, του τσαγιού και των μπαχαρικών. Κατά 28% αυξήθηκαν οι εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φτάνοντας τα 15,2 δισ. ευρώ, το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας τριετίας με αύξηση 37% σε σύγκριση με το 2020.

Οι εξαγωγές τις Ουκρανίας προς την Ε.Ε. στο απόγειο του πολέμου για την εισβολή στη Ρωσία ήταν οι πιο ενισχυμένες με αύξηση 88%, φτάνοντας τα 13 δισ. ευρώ. Τα σιτηρά που προβλέπονται στα 2,8 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να φτάσουν τα 4,6 δισ. ευρώ, με την αβεβαιότητα να παρατηρείται στην χαμηλότερη παραγωγή λόγω ξηρασίας αλλά και το υψηλό κόστος παραγωγής εξαιτίας του πολέμου με τη Ρωσία. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις