Επιχειρήσεις ψαριών: Η ΕΕ εκτοξεύει πράσινο χρήμα για να στηρίξει την αρπαγή τόνου στον Ινδικό Ωκεανό
Επιχειρήσεις ψαριών: Η ΕΕ εκτοξεύει πράσινο χρήμα για να στηρίξει την αρπαγή τόνου στον Ινδικό Ωκεανό

Τα ταμεία βιώσιμης αλιείας της ΕΕ αποσκοπούν στη διάσωση του περιβάλλοντος. Στον Ινδικό Ωκεανό, οι επικριτές λένε ότι χρησιμοποιούνται ως μοχλός για να επιτρέψουν στους αλιευτικούς στόλους της Ευρώπης να συνεχίσουν να αλιεύουν τεράστιες ποσότητες τόνου.

Τα σκάφη της ΕΕ —τα περισσότερα από τα οποία είναι γαλλικά ή ισπανικά— αλιεύουν έως και το ένα τρίτο του τόνου σε αυτά τα ύδατα, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Τόνου του Ινδικού Ωκεανού (IOTC), ενός διεθνούς φορέα που είναι επιφορτισμένος με τη διαχείριση της αλιείας. Για να το κάνουν αυτό, χρησιμοποιούν τις λεγόμενες συσκευές συσσώρευσης ψαριών - επιπλέοντα αντικείμενα από πλαστικό ή ξύλο που χρησιμοποιούνται για την προσέλκυση ψαριών - που οι επιστήμονες λένε ότι οδηγούν σε υπεραλίευση και προκαλούν πλαστική ρύπανση.

Ανησυχώντας για τις πρακτικές της ΕΕ, μια ομάδα 11 χωρών μελών της IOTC ζητούν να περιορίσουν τη χρήση πλωτών συσκευών για να επιτρέψουν στα ψάρια να ανακάμψουν και να διασφαλίσουν την επιβίωση του είδους. Η πρότασή τους απαιτεί ένα μορατόριουμ για 72 ημέρες κάθε χρόνο και ένα όριο στον αριθμό των συσκευών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Η ΕΕ έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Μέσω των λεγόμενων «συμφωνιών βιώσιμης αλιευτικής σύμπραξης» με χώρες, η ΕΕ διοχετεύει εκατομμύρια ευρώ σε αναπτυξιακή βοήθεια σε χώρες που είναι επίσης μέλη της IOTC και μπορούν να βοηθήσουν την ΕΕ να εμποδίσει την πρόταση.

«Η ΕΕ δεν θέλει να περιορίζεται [στον Ινδικό Ωκεανό]», είπε ένα μέλος αντιπροσωπείας της χώρας που πιέζει για τη ρύθμιση των πλωτών συσκευών, το οποίο ζήτησε την ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα. «Θέλουν να διατηρήσουν την ποσότητα των αλιευμάτων τους, τα οποία είναι πολύ μεγάλα».

Ο Μάρκο Βαλέτα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ, επιμένει ότι η πρόταση για περιορισμό των πλωτών συσκευών «παραβίαζε ξεκάθαρα τον αγωνιστικό χώρο» και υπαγορεύτηκε περισσότερο από «τα εμπορικά συμφέροντα μιας ομάδας χωρών… παρά από σοβαρούς και ειλικρινείς στόχους διατήρησης».

Η πρόταση περιλαμβάνει έναν όρο ότι εάν η επιστημονική επιτροπή του IOTC δεν είναι σε θέση να παράσχει συμβουλές, η προτεινόμενη απαγόρευση 72 ημερών θα τεθεί σε ισχύ ως «προληπτική προσέγγιση». Η ΕΕ λέει ότι θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ μόνο εάν υπάρχουν αρκετά ισχυρά επιστημονικά στοιχεία υπέρ.

«Είμαστε πραγματικά έκπληκτοι όταν είδαμε τη σκληρή αντίθεση από την ΕΕ», καθώς το μπλοκ συνήθως υποστηρίζει μια προληπτική προσέγγιση σε άλλα περιβάλλοντα, δήλωσε ο Hussain Sinan, ένας μεταδιδακτορικός ερευνητής από τις Μαλδίβες.

Ανταλλαγή

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο IOTC είναι μακράν η πιο βαριά, με 40 αντιπροσώπους. η δεύτερη μεγαλύτερη είναι η Ινδονησία με 20. Από τους 40 εκπροσώπους της, τουλάχιστον 24 είναι λομπίστες της βιομηχανίας, σύμφωνα με τη ΜΚΟ για τη διατήρηση των ωκεανών Bloom.

Οι εκπρόσωποι του μπλοκ ξεχωρίζουν με τα έξυπνα πιεσμένα κοστούμια τους, τους ανοιχτούς γιακάδες των πουκάμισων και τον αυθάδη αέρα, θυμάται ένας εκπρόσωπος που παρακολούθησε τις συνεδριάσεις της Επιτροπής IOTC ως παρατηρητής για πάνω από μια δεκαετία.

Μαζί με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι εκπρόσωποι ασκούν σκληρές πιέσεις κατά της απαγόρευσης των πλωτών συσκευών.

Η ΕΕ έχει επί του παρόντος δύο ενεργές αλιευτικές συμφωνίες με χώρες μέλη της IOTC: μια συμφωνία 5,3 εκατομμυρίων ευρώ με τις Σεϋχέλλες, που ελλιμενίζει το μεγαλύτερο μέρος του στόλου αλιείας τόνου της ΕΕ, και μια συμφωνία 7 εκατομμυρίων ευρώ με τη Μαδαγασκάρη.

Έχει επίσης μια ξεχωριστή συνεργασία «μπλε οικονομίας» με την κυβέρνηση της Κένυας αξίας 24 εκατομμυρίων ευρώ και μία με την Τανζανία για 166 εκατομμύρια ευρώ.

«Η ΕΕ υπέφερε πάντα από μια βίαιη δυαδικότητα μεταξύ των πολιτικών της για την αναπτυξιακή βοήθεια και της εμπορικής στρατηγικής της», δήλωσε ο Bloom σε έκθεση του Ιανουαρίου. «Από τη μία πλευρά, παρέχει οικονομική βοήθεια για να βοηθήσει χώρες — πολλές από τις οποίες είναι αποικίες πρώην ευρωπαϊκών κρατών — να αναπτυχθούν. Από την άλλη, οι αντιπροσωπείες της εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη και αντιτίθενται στα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος».

Αυτές οι αλιευτικές εταιρικές σχέσεις επιτρέπουν στην ΕΕ να αγοράζει πρόσβαση στα ύδατα των χωρών, ώστε τα σκάφη της να μπορούν να αλιεύουν πλεονάζοντα αποθέματα. Οι επικριτές τα βλέπουν ως πηγή μόχλευσης για την ΕΕ για να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή, αλλά η Επιτροπή λέει ότι «επικεντρώνονται στη διατήρηση των πόρων και στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα» και αποτελούν «σημείο αναφοράς για την καλή διακυβέρνηση της αλιείας».

Οι κατηγορίες ότι οι συμφωνίες χρησιμοποιούνται ως μόχλευση είναι «εντελώς αβάσιμες», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής σε δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Η ΕΕ σέβεται τη θέση άλλων χωρών και δεν χρησιμοποιεί συμφωνίες που έχει... για να επηρεάσει τη θέση τους ή να τις αναγκάσει να υποστηρίξουν σε πολυμερή φόρουμ».

Αλλαγή κατεύθυνσης

Η πιο δραματική στιγμή στις συνομιλίες μέχρι στιγμής ήρθε τον Φεβρουάριο, όταν η Κένυα - μέχρι τότε ο βασικός υποστηρικτής της πρότασης - ξαφνικά απέσυρε την υποστήριξή της.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο ξενοδοχείο Pride Inn στη Μομπάσα, ο υπουργός γαλάζιας οικονομίας της Κένυας, Salim Mvurya, σηκώθηκε μπροστά στους αντιπροσώπους και ανακοίνωσε ότι η χώρα του αποσύρει την πρότασή της για απαγόρευση, την οποία οι εθνικές αντιπροσωπείες συζητούσαν για περισσότερο από ένα χρόνο. .

Σύμφωνα με πέντε άτομα που παρακολούθησαν τη συνάντηση, ακούστηκε ένα ηχητικό αναπνοή στην αίθουσα.

«Ήταν πραγματικά μια μεγάλη έκπληξη για όλους μας και αμέσως ζητήσαμε τάιμ άουτ», είπε ένας εκπρόσωπος από μια χώρα ανατολικά του Ινδικού Ωκεανού που υποστήριξε την απαγόρευση. «Η κατάσταση ήταν χάος». Η αντιπροσωπεία της Κένυας φαινόταν έκπληκτη όπως όλοι οι άλλοι, σύμφωνα με τους ανθρώπους που ήταν παρόντες.

Μετά από περισσότερες από πέντε ώρες συνομιλιών, η Ινδονησία —με την υποστήριξη της Σομαλίας, της Ινδίας, της Αυστραλίας και της Νότιας Αφρικής, μεταξύ άλλων— ανέλαβε ηγετική χώρα και πρότεινε μυστική ψηφοφορία για την πρόταση, μια εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση που δείχνει πόσο αμφιλεγόμενες συνομιλίες έγινε.

Ενώ περισσότερα από τα δύο τρίτα των χωρών ψήφισαν υπέρ της πρότασης, οι Σεϋχέλλες αντιτάχθηκαν, μαζί με τις Κομόρες, το Ομάν, την Κένυα και τις Φιλιππίνες.

Η πρόταση εγκρίθηκε, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκριθεί από τα μέλη της IOTC. Όμως, σύμφωνα με τους κανόνες του οργανισμού, οποιαδήποτε χώρα αντιταχθεί εντός 120 ημερών δεν χρειάζεται να εφαρμόσει το μέτρο. Δεδομένου ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χρήστης πλωτών συσκευών, και αντιτέθηκαν, οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι θα βοηθούσε ελάχιστα να συμβάλει στην αναπλήρωση του ιχθυαποθέματος.

Αντιπρόταση

Σε συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις 8 Μαΐου, η IOTC θα συζητήσει μια αντιπρόταση της ΕΕ που θα ωθήσει την πρωτοβουλία υπό την ηγεσία της Ινδονησίας.

Η πρόταση θα καταργήσει την απαγόρευση των 72 ημερών και θα προσφέρει έναν τρόπο να αυξηθεί ο αριθμός των πλωτών συσκευών που επιτρέπονται στη θάλασσα. Καλεί επίσης την επιστημονική επιτροπή της IOTC να αξιολογήσει εάν η χρήση αυτών των συσκευών συμβάλλει σε υψηλότερη θνησιμότητα νεανικού τόνου και να υποβάλει συστάσεις για τη διαχείριση αυτού του εργαλείου μέχρι το τέλος του έτους.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι η ΕΕ είναι "σαφώς υπέρ" μιας ισχυρότερης διαχείρισης των συσκευών συγκέντρωσης ψαριών και ότι η αντιπρότασή της θα "επιτρέψει καλύτερο έλεγχο" και καλύτερη εφαρμογή. Θέλει επίσης επιστημονική συνεισφορά για να βρει «την καλύτερη στιγμή, περιοχή και τρόπο λειτουργίας όπου το κλείσιμο [τις συσκευές] θα μπορούσε να είναι το πιο ωφέλιμο για το απόθεμα τόνου».

Η διευθύντρια τόνου του βιομηχανικού συνδέσμου Europêche, Anne-France Mattlet, δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι αλιείς τόνου δεν είναι αντίθετοι με την προσωρινή απαγόρευση, αλλά θέλουν η επιστημονική επιτροπή να κάνει αυτή την κρίση. «Ίσως αποδειχθεί ότι η [απαγόρευση] δεν είναι καθόλου απαραίτητη αυτή την εποχή του χρόνου ή μπορεί να είναι κάποια άλλη στιγμή», είπε.

Η απαγόρευση των 72 ημερών θεωρείται από τους υποστηρικτές της ως μια τελευταία προσπάθεια να αποτραπεί η εξαφάνιση του είδους. Άλλα τροπικά ύδατα σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη θεσπίσει απαγορεύσεις στις συσκευές συγκέντρωσης ψαριών λόγω ανησυχιών σχετικά με την υπεραλίευση – ενισχύοντας την υπόθεση για έναν στον Ινδικό Ωκεανό.

Ο κιτρινόπτερος τόνος χαρακτηρίστηκε ως υπεραλιευμένος το 2015. Τα μέλη της IOTC προσπάθησαν έκτοτε να βρουν τρόπους για να βοηθήσουν τον επαναπληθυσμό των αποθεμάτων τους, μεταξύ άλλων με την εφαρμογή ορίων αλιευμάτων.

Αυτές οι προσπάθειες τελικά απέτυχαν, επειδή οι χώρες δεν σεβάστηκαν τα όρια αλιευμάτων.

Στόχος είναι να «διασφαλιστεί ότι θα μειωθούν οι οικολογικές επιπτώσεις», δήλωσε ο διευθυντής του WWF στον Ινδικό Ωκεανό, Umair Shahid. «Θα έδινε την ευκαιρία στους ανήλικους να αναπτυχθούν, ειδικά κατά την περίοδο αιχμής για να επιτραπεί η στρατολόγηση αποθεμάτων».

Για ορισμένες χώρες, η πρόταση αφορά επίσης τη διασφάλιση ότι όλα τα κράτη έχουν ίσο δικαίωμα να αλιεύουν τα αποθέματα. η ΕΕ συγκεντρώνει επί του παρόντος την πλειοψηφία χάρη στη χρήση πλωτών συσκευών.

Ο Mohamoud Badrudiin, γενικός διευθυντής του υπουργείου αλιείας της Σομαλίας και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της IOTC της Σομαλίας, δήλωσε ότι η κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα ψήφισε υπέρ της πρότασης καθώς δεν έχει την πολυτέλεια να δει τα αποθέματα τόνου να μειώνονται περαιτέρω.

Πέντε διαδοχικές αποτυχημένες περιόδους βροχών έχουν προκαλέσει παρατεταμένη ξηρασία με εκατομμύρια θανάτους ζώων, παιδικό υποσιτισμό και μαζική μετανάστευση – αυξάνοντας την εξάρτηση της Σομαλίας από την αλιεία.

«Αυτοί οι άνθρωποι που ήδη υποφέρουν από ξηρασία, τους έχουν μείνει μόνο θαλασσινά», είπε. «Η βιομηχανική αλιεία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι έχουμε χαμηλή ικανότητα επιβολής και είναι απάνθρωπο να το κάνουμε αυτό σε αυτούς τους ανθρώπους».

Πηγή: POLITICO

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις