Έχουν πιάσει πάτο οι αγορές σιτηρών;
Έχουν πιάσει πάτο οι αγορές σιτηρών;

Οι αγορές σιτηρών τύπωσαν τελικά κάποια καλά νέα την περασμένη εβδομάδα με τη μορφή μιας βασικής αντιστροφής στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καλαμποκιού Ιουλίου και ενός κέρδους 17 σεντς στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σόγιας Ιουλίου.

Προσθέτοντας τα κέρδη στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες, και οι τρεις προθεσμιακές αγορές σιταριού κατέγραψαν κέρδη, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο να αυξάνονται κατά 27 σεντς.

Αυτό είναι προς το παρόν σαν να βρήκαμε πάτο στις αγορές που είχαν πέσει ακόμα και όταν είχαν καλά νέα. Αφού παρακολούθησα τις αγορές στις 8 Μαΐου, είμαι νευρικός που αυτό ήταν απλώς μια αναπήδηση στο δρόμο προς τα κάτω.

Αντιστροφή

Ναι, το καλαμπόκι είχε μια βασική ανατροπή την περασμένη εβδομάδα. Στην πραγματικότητα, τελείωσε την εβδομάδα 27 σεντς από το χαμηλό. Ωστόσο, αφού έφτασε το υψηλό των 6 $ στις 8 Μαΐου, έκλεισε αμετάβλητο και στη συνέχεια είχε χάσει πεντέμισι σεντς στη βραδινή συνεδρίαση της 8ης Μαΐου μέχρι στιγμής.

Πιο πρόσφατα διαπραγματευόμασταν στα 5,91 $. Θα χρειαστούν μερικές ακόμη ημέρες διαπραγμάτευσης για να αποκτήσουμε βεβαιότητα ότι κινούμαστε σημαντικά υψηλότερα. Ομοίως, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καλαμποκιού Δεκεμβρίου κέρδισαν πάνω από έξι σεντς για την εβδομάδα, αλλά έχασαν ένα νικέλιο την ημέρα 8 Μαΐου και το βράδυ ήμασταν πάνω από έξι σεντ χαμηλότερα. Αυτό δεν μοιάζει με ανοδική αγορά.

Η πραγματικότητα είναι ότι η παλιά και η νέα καλλιέργεια έχουν διαφορετικούς λόγους για να ανταλλάξουν το δρόμο τους μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους. Η παλιά τιμή καλλιέργειας είναι συνάρτηση της προσφοράς καλαμποκιού από την καλλιέργεια του 2022, που προστίθεται στις εξαγωγές και στα χαρακτηριστικά της εγχώριας ζήτησης.

Η νέα καλλιέργεια είναι περισσότερο συνάρτηση του καιρού φύτευσης και των υποθέσεων σχετικά με το μέγεθος της καλλιέργειας που θα καλλιεργήσουμε το 2023. Ποια θα είναι η καλλιέργεια;

Φύτεμα

Θα λάβουμε τους πρώτους αριθμούς παραγωγής από τους φίλους μας στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ στις 12 Μαΐου. Σε αυτό το σημείο, υποθέτουμε καλές συνθήκες φύτευσης και καλλιέργειας και υποθέτουμε σημαντικά περισσότερα στρέμματα από ό,τι φυτέψαμε πέρυσι.

Εάν ζείτε στο Οχάιο, μπορεί να πιστεύετε ότι η έγκαιρη φύτευση απλά δεν πρόκειται να συμβεί. Είναι σαν να αργούμε και οι περισσότεροι αγρότες με τους οποίους μιλάω έχουν φυτέψει λίγο ή καθόλου καλαμπόκι. Εκείνοι που το φύτεψαν τις πρώτες 10 μέρες του Απριλίου και δεν είναι σίγουροι ότι πήραν μια καλή απόφαση κάνοντάς το αυτό, όπως και ο δροσερός, υγρός καιρός από τότε.

Το Οχάιο βρίσκεται στην πραγματικότητα στο 11% των φυτεύσεων, μόλις 1% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και τώρα υστερεί από τον μέσο όρο του 17%. Ο πρώτος αγρότης με τον οποίο μίλησα σήμερα το πρωί ήταν στη διαδικασία να σύρει μια σκαπάνη σε ένα χωράφι που είχε λιμνάζοντα νερά.

Η στερέωση των γραμμών πλακιδίων δεν ήταν αυτό που πραγματικά ήθελε να κάνει σήμερα, αλλά υπάρχει ελπίδα ότι οι θερμοκρασίες της περασμένης εβδομάδας στη δεκαετία του '40 αυτή την εβδομάδα θα είναι 70'. Μετά, θα δούμε πολύ φύτευση και λίγο ύπνο για λίγες μέρες.

Συμμετείχα στην τακτική μου τηλεδιάσκεψη στη Midwest το πρωί της Δευτέρας, ως συνήθως, και άκουσα τους περισσότερους αγρότες και συμβούλους μάρκετινγκ να μιλούν για τη φύτευση μεγάλου μέρους των καλλιεργειών. Έμοιαζαν έκπληκτοι που δεν μπορούσα να τους πω ότι οι αγρότες του Οχάιο ήταν σκληροί σε αυτό.

Στην πραγματικότητα, όταν κυκλοφόρησε η έκθεση προόδου των καλλιεργειών του USDA, οι περισσότεροι από αυτούς είχαν υπερεκτιμήσει πόσο μακριά ήταν η φύτευση. Οι ΗΠΑ έχουν φυτευτεί κατά 49%, και αυτό είναι 7% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας μας.

Θυμηθείτε, η αγορά υποθέτει ότι το 75% του καλαμποκιού θα φυτευτεί μέχρι τις 15 Μαΐου. Οι έμποροι υποθέτουν ότι αυτό θα συμβεί και δεν θα δούμε απώλεια απόδοσης από την καθυστερημένη φύτευση. Ωστόσο, έχουμε μόλις μια εβδομάδα τώρα για να φυτέψουμε το 26% της καλλιέργειας. Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι δυνατό.

Σόγια

Τώρα, κοιτάζοντας τη σόγια, βλέπουμε ένα παρόμοιο κέρδος την περασμένη εβδομάδα 17 σεντς στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Ιουλίου. Θα υποστήριζα ότι, δεδομένων των σχετικών τιμών, αυτό είναι πολύ μικρότερο κέρδος σε σύγκριση με το καλαμπόκι.

Το μεγάλο χτύπημα ήρθε στις 5 Μαΐου, με 18 3/4 σεντς καλύτερα για την ημέρα. Αυτό φαινόταν σαν μια ανατροπή μέχρι που πήραμε σχεδόν τέσσερα σεντς από τις 8 Μαΐου και έχουμε χάσει άλλο ένα νικέλιο σε εκείνη τη βραδινή συνεδρία μέχρι στιγμής.

Η σόγια Ιουλίου διαπραγματεύονταν στα 14,28 $ 1/4 στις 8 Μαΐου, και αυτό απέχει πολύ από τα 16 $ που ελπίζαμε πριν από μερικούς μήνες. Ένιωσα πολύ καλύτερα όταν τα 16 $ φαινόταν πιθανά, και είχαμε μια βολή στα $7 καλαμπόκι.

Εισροές

Βοηθά το γεγονός ότι ορισμένες από τις εισροές μας έχουν γίνει φθηνότερες από ό,τι περιμέναμε, ειδικά το αζωτούχο λίπασμα. Φυσικά, πολλές από τις εισροές τιμολογήθηκαν και πληρώθηκαν πριν από την άνοιξη για να μην χρειαστεί να πληρώσουμε τις μεγάλες τιμές τώρα, κάτι που δεν συνέβη.

Είναι κάπως μυστήριο γιατί οι μελλοντικές τιμές των αζωτούχων λιπασμάτων στον Κόλπο δεν έχουν εκτιναχθεί. Το Άνω Μισισιπή είναι κλειστό για υψηλή ποσότητα νερού και είχαμε προβλέψει ότι θα είχαμε έλλειψη αζώτου επειδή είχαμε φθηνό φυσικό αέριο και το φθηνότερο λίπασμα.

Το εξάγαμε όλο το χειμώνα και περιμέναμε να εξαντληθεί αυτή την άνοιξη αν δεν είχαμε εισαγωγές ρεκόρ που ανεβαίνουν στο Big Muddy. Κάναμε λάθος!

Η τάση για φύτευση σόγιας τα τελευταία χρόνια είναι να φυτεύονται τον Απρίλιο, ακόμη και πριν από το καλαμπόκι. Ορισμένα από αυτά τα στρέμματα πάγωσαν φέτος, αλλά τα στοιχεία του USDA για την πρόοδο της φύτευσης δείχνουν ότι το 35% έχει ολοκληρωθεί έναντι του κανονικού 21%, ακόμη και με αργή πορεία στα ανατολικά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις