Ο Ερντογάν δεσμεύεται να περιορίσει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, να στηρίξει τη τουρκική γεωργία

Ο Τούρκος ,Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δεσμευτεί για μέτρα που θα βοηθήσουν στην εξομάλυνση της αστάθειας στις τιμές των τροφίμων και στη στήριξη της κτηνοτροφίας και της γεωργίας, καθώς η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να περιορίσει τον πληθωρισμό ενόψει των κομβικών εκλογών.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έρχονται καθώς τα κέρδη των τιμών καταναλωτή της Τουρκίας επιβραδύνονται τους τελευταίους πέντε μήνες , κυρίως λόγω του κόστους ψύξης της ενέργειας και των μεταφορών, μετά από κορύφωση τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

«Με την επέκταση της παραγωγής βάσει συμβολαίων, θα εγγυηθούμε το εισόδημα του παραγωγού, θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού και θα αποτρέψουμε τις διακυμάνσεις των τιμών στα τρόφιμα», είπε ο Ερντογάν από τη νοτιοανατολική επαρχία Γκαζιαντέπ.

Το Γκαζιαντέπ ήταν μια από τις επαρχίες που επλήγησαν σκληρά από τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας που μαζί με άλλες 10 επαρχίες που επλήγησαν από την καταστροφή αντιπροσώπευαν περίπου το 20% της γεωργικής παραγωγής της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Αποτελούσαν επίσης το 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Τουρκίας και το 18,7% των γεωργικών και δασικών εξαγωγών της.

Ο FAO εκτιμά ότι οι σεισμοί προκάλεσαν περίπου 6,7 δισεκατομμύρια σε απώλειες και ζημιές στη γεωργία και την κτηνοτροφία της περιοχής.

Ο Ερντογάν είπε το Σάββατο ότι θα υποστηρίξουν την κτηνοτροφία σε οικογενειακού τύπου επιχειρήσεις με συμβατικό παραγωγικό μοντέλο και θα παράσχουν τουλάχιστον μία εγγύηση κατώτατου μισθού σε κάθε νοικοκυριό.

Τόνισε επίσης ότι θα εξασφαλίσουν περισσότερες σοδειές και έσοδα ενισχύοντας τις υποδομές άρδευσης υπό πίεση στη γεωργική παραγωγή.

Σύντομα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ένα ζωτικής σημασίας έργο για τη μείωση της εξωτερικής εξάρτησης από τα αζωτούχα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στη γεωργική παραγωγή.

Η σταθεροποίηση των αυξήσεων των τιμών ήταν η κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση ενόψει των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου, η οποία θεωρείται ως η πιο κρίσιμη ψηφοφορία στην μακραίωνη ιστορία της δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις