Οι τιμές εξαγωγής για το ρωσικό σιτάρι συνεχίζουν να μειώνονται μετά την επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά
Οι τιμές εξαγωγής για το ρωσικό σιτάρι συνεχίζουν να μειώνονται μετά την επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά

Οι τιμές εξαγωγής του ρωσικού σιταριού μειώθηκαν ξανά την περασμένη εβδομάδα, καθώς η παγκόσμια αγορά χαλάρωσε λόγω της καλής προσφοράς και της επέκτασης της συμφωνίας για σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και των τοπικών προσδοκιών για μείωση του εξαγωγικού δασμού, ανέφεραν αναλυτές.

Η συμφωνία για να επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει με ασφάλεια τα σιτηρά της μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρατάθηκε την περασμένη εβδομάδα για δύο μήνες.

Οι τιμές του ρωσικού σιταριού με περιεκτικότητα 12,5% σε πρωτεΐνη, που παραδόθηκε δωρεάν επί του σκάφους (FOB) από τη Μαύρη Θάλασσα τον Ιούνιο, ήταν 242 δολάρια ο τόνος, μειωμένες κατά 6 δολάρια σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε η γεωργική εταιρεία συμβούλων IKAR.

"Η αγορά απλώς έμεινε ακίνητη περιμένοντας μια απόφαση για τον εξαγωγικό δασμό. Ναι, υπήρξε δήλωση από το Υπουργείο Γεωργίας, αλλά θα ήθελα να δω τη φόρμουλα", δήλωσε ο Ντμίτρι Ρίλκο, επικεφαλής της IKAR.

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να αυξήσει την τιμή κατωφλίου για τον υπολογισμό του εξαγωγικού δασμού από την 1η Ιουνίου σε 17.000 ρούβλια από 15.000, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ίδιου του δασμού.

Η εστιασμένη στη Ρωσία γεωργική εταιρεία συμβούλων Sovecon εκτιμά τις συνολικές ρωσικές εξαγωγές σιταριού τον Μάιο σε 3,8 εκατομμύρια τόνους, σε σύγκριση με 1,2 εκατομμύρια τόνους τον Μάιο του 2022 και 1,5 εκατομμύρια τόνους κατά μέσο όρο.

Η Ρωσία εξήγαγε 1,21 εκατ. τόνους σιτηρών τελευταία σε σύγκριση με 0,76 εκατ. τόνους την εβδομάδα νωρίτερα, συμπεριλαμβανομένων 1,07 εκατομμυρίων τόνων σιταριού έναντι 0,68 εκατομμυρίων τόνων την εβδομάδα νωρίτερα, έγραψε στο εβδομαδιαίο σημείωμά της η Sovecon, επικαλούμενη λιμενικά στοιχεία.

Οι καιρικές συνθήκες στη Ρωσία συνεχίζουν να είναι γενικά ευνοϊκές για τη νέα συγκομιδή, δήλωσε ο Sovecon. Στις 18 Μαΐου, σπάρθηκαν 19,0 εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργειών, σε σύγκριση με 17,6 εκατομμύρια εκτάρια μέχρι εκείνη την ημερομηνία το 2022, εκ των οποίων τα 7,4 εκατομμύρια εκτάρια ήταν με ανοιξιάτικο σιτάρι (6,6 εκατομμύρια εκτάρια την ίδια περίοδο του 2022). Ο ρυθμός εκστρατείας φύτευσης πλησιάζει τον μέσο όρο, είπε η Sovecon.

Ο οργανισμός αύξησε την Παρασκευή τις προβλέψεις του για τη ρωσική καλλιέργεια σιταριού για το 2023 σε 88 εκατομμύρια τόνους, από 86,8 εκατομμύρια τόνους προηγουμένως.

Άλλα στοιχεία για τη Ρωσία που παρέχονται από τη Sovecon και την IKAR:

Προϊόν:

Πιο πρόσφατα στοιχεία:

Αλλαγή από την προηγούμενη εβδομάδα

- Εγχώριο σιτάρι 3ης κατηγορίας, ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας, εξαιρείται η παράδοση (Sovecon)

11.125 ρούβλια/τόνο

0 ρούβλια/τόνο

- Ηλιόσποροι (Sovecon)

21.900 ρούβλια/τόνο

-250 ρούβλια/τόνο

- Ηλιέλαιο οικιακής χρήσης (Sovecon)

69.850 ρούβλια/τόνο

-1.650 ρούβλια/τόνο

- Εγχώρια σόγια (Sovecon)

30.600 ρούβλια/τόνο

+100 ρούβλια/τόνο

- Εξαγωγή ηλιελαίου (IKAR)

780 $/τόνο

-35$/τόνο

- Λευκή ζάχαρη, νότια Ρωσία (IKAR)

744,63 $/τόνο
-50,17 $

Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να σταματήσει τις εξαγωγές σιταριού - πηγές

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις