Έχουν επηρεάσει τις εξαγωγές λιπασμάτων της οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία;

Η Ρωσία απαιτεί από τη Δύση να άρει τα εμπόδια για τα σιτηρά και τα λιπάσματά της στις συνομιλίες που έγιναν στην Τουρκία για την επέκταση μιας συμφωνίας που επιτρέπει ασφαλείς εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στη Μαύρη Θάλασσα από τρία λιμάνια της Ουκρανίας.

ΤΙ θέλει η Μόσχα;

Οι απαιτήσεις της Μόσχας για ανανέωση της συμφωνίας, όπως λέει, ωφέλησαν κυρίως την Ουκρανία και περιλαμβάνουν την επανασύνδεση της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας (Rosselkhozbank) στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT και την απεμπλοκή των περιουσιακών στοιχείων των ρωσικών εξαγωγέων τροφίμων και λιπασμάτων στο εξωτερικό.

Θέλει επίσης να αρχίσει να λειτουργεί ξανά ένας αγωγός αμμωνίας που θα ρέει από το έδαφός της στην Οδησσό της Ουκρανίας.

Η αμμωνία είναι βασική εισροή για τα λιπάσματα με βάση το άζωτο. Για τις περισσότερες καλλιέργειες, αυτά τα λιπάσματα είναι πολύ πιο σημαντικά από τα λιπάσματα με βάση τα φωσφορικά και την ποτάσα.

Έχει κυρώσει η Δύση τις εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων;

Οι δυτικές χώρες δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία πέρυσι, αλλά η Μόσχα λέει ότι οι εξαγωγές της παρεμποδίζονται επειδή οι κυρώσεις δυσκολεύουν τους εμπόρους να διεκπεραιώσουν τις ρωσικές πληρωμές ή να αποκτήσουν πλοία και ασφάλιση.

Επίσης, ορισμένα άτομα που συνδέονται με μεγάλες εταιρείες λιπασμάτων, όπως ο ιδρυτής της EuroChem, Andrey Melnichenko, ο Dmitry Mazepin της Uralchem και ο Viatcheselav Kantor του Acron Group, έχουν συμπεριληφθεί στους καταλόγους κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτές οι κυρώσεις έκαναν πιο περίπλοκη τη λειτουργία των εταιρειών και περισσότεροι από 400.000 τόνοι λιπασμάτων είχαν αρχικά αποκλειστεί στα λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και ορισμένα έχουν πλέον απελευθερωθεί και εξαχθεί στην Αφρική.

Τι δείχνουν τα δεδομένα εξαγωγής;

Σύμφωνα με το πρακτορείο αναφοράς τιμών των εμπορευμάτων Argus, η Ρωσία -η οποία έχει περίπου 20% μερίδιο παγκόσμιας αγοράς σε ουρία- απέστειλε 7,9 εκατομμύρια τόνους θρεπτικών συστατικών με βάση το άζωτο πέρυσι, αύξηση 12% σε σύγκριση με το 2021.

Η Ρωσία είναι επίσης βασικός εξαγωγέας λιπασμάτων με βάση το κάλιο, διαμμώνιο και φωσφορικό μονοαμμώνιο (DAP και MAP), με περίπου 15% μερίδιο παγκόσμιας αγοράς. Οι αποστολές της αυξήθηκαν 9% πέρυσι σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, σε λίγο περισσότερους από 4 εκατομμύρια τόνους.

Ωστόσο, οι εξαγωγές της Ρωσίας λιπάσματος ποτάσας με βάση το κάλιο (MOP), μειώθηκαν κατά 37% το 2022, σύμφωνα με την Argus, και δεν έχει εξάγει αμμωνία από την έναρξη του πολέμου, επειδή ο αγωγός της, που εκτείνεται στο λιμάνι Pivdennyi της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας ( Yuzhny), παραμένει κλειστός.

Η Ρωσία έχει περίπου 30% παγκόσμιο μερίδιο αγοράς στις εξαγωγές αμμωνίας και MOP, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο και τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο, αντίστοιχα.

Πόσο σημαντική είναι η Ρωσία ως παραγωγός λιπασμάτων;

Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς παγκοσμίως ποτάσας, φωσφορικών και αζωτούχων λιπασμάτων. Παράγει περισσότερους από 50 εκατομμύρια τόνους ετησίως, το 13% του παγκόσμιου συνόλου.

Πώς επηρέασε η σύγκρουση τις παγκόσμιες τιμές λιπασμάτων;

Τους μήνες που ακολούθησαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι τιμές αναφοράς για βασικά λιπάσματα όπως το φωσφορικό διαμμώνιο και η ουρία αυξήθηκαν σε υψηλά επίπεδα δεκαετίας και ρεκόρ, αντίστοιχα.

Την τρέχουσα περίοδο έχουν μειωθεί περίπου κατά 50% από αυτές τις κορυφές, ωστόσο, καθώς οι ρωσικές εξαγωγές βρίσκονται σε κανονικά επίπεδα, η νέα παραγωγική ικανότητα έχει έρθει στο διαδίκτυο, μεγάλο μέρος της προηγουμένως περιορισμένης παραγωγής της ΕΕ έχει επανέλθει και η ζήτηση παραμένει ασθενής.

Οι τιμές για το MOP με βάση το κάλιο μειώνονται εν τω μεταξύ περίπου 60% από τα υψηλά τους του 2022, κυρίως χάρη στην αδύναμη ζήτηση, σύμφωνα με την Argus, η οποία σημειώνει ότι η πτώση των τιμών σημειώθηκε παρά τις ρωσικές εξαγωγές MOP μειώθηκαν 37% πέρυσι.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις