Οι αγρότες αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κίνδυνο ξηρασίας σε κάθε σημαντική περιοχή παραγωγής τροφίμων τις επόμενες δεκαετίες
Οι αγρότες αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κίνδυνο ξηρασίας σε κάθε σημαντική περιοχή παραγωγής τροφίμων τις επόμενες δεκαετίες

Οι ξαφνικές ξηρασίες αναπτύσσονται γρήγορα και όταν χτυπούν τη λάθος στιγμή, μπορούν να καταστρέψουν τη γεωργία μιας περιοχής.

Γίνονται επίσης όλο και πιο κοινά καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 25 Μαΐου 2023, διαπιστώσαμε ότι ο κίνδυνος ξηρασίας, που μπορεί να αναπτυχθεί σε διάστημα λίγων εβδομάδων, αυξάνεται με ρυθμό σε κάθε μεγάλη γεωργική περιοχή σε όλο τον κόσμο τις επόμενες δεκαετίες.

Στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που είχαν 32% ετήσιες πιθανότητες για ξαφνική ξηρασία πριν από μερικά χρόνια θα μπορούσαν να έχουν έως και 53% ετήσιες πιθανότητες έκτακτης ξηρασίας μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες αυτού του αιώνα. Το αποτέλεσμα θα έθετε την παραγωγή τροφίμων, την ενέργεια και τα αποθέματα νερού υπό αυξανόμενη πίεση. Το κόστος της ζημιάς θα αυξηθεί επίσης. Μια ξαφνική ξηρασία στις Ντακότα και τη Μοντάνα το 2017 προκάλεσε 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε γεωργικές ζημιές στις Η.Π.Α. μόνος.

Πώς εξελίσσονται οι ξαφνικές ξηρασίες

Όλες οι ξηρασίες αρχίζουν όταν σταματούν οι βροχοπτώσεις. Αυτό που είναι ενδιαφέρον για τις ξαφνικές ξηρασίες είναι το πόσο γρήγορα ενισχύονται, με κάποια βοήθεια από το θερμαινόμενο κλίμα.

Όταν ο καιρός είναι ζεστός και ξηρός, το έδαφος χάνει γρήγορα την υγρασία του. Ο ξηρός αέρας εξάγει την υγρασία από τη γη και η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να αυξήσει αυτή τη «απαίτηση εξάτμισης». Η έλλειψη βροχής κατά τη διάρκεια μιας ξαφνικής ξηρασίας μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στις διαδικασίες ανάδρασης.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι καλλιέργειες και η βλάστηση αρχίζουν να πεθαίνουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι κατά τη διάρκεια τυπικών μακροχρόνιων ξηρασιών.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι ξαφνικές ξηρασίες

Στη νέα μας μελέτη, χρησιμοποιήσαμε κλιματικά μοντέλα και δεδομένα των τελευταίων 170 ετών για να μετρήσουμε τους κινδύνους ξηρασίας στο μέλλον σύμφωνα με τρία σενάρια για το πόσο γρήγορα ο κόσμος αναλαμβάνει δράση για να επιβραδύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από οχήματα, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και άλλες ανθρώπινες πηγές συνεχίσουν με υψηλό ρυθμό, διαπιστώσαμε ότι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε μεγάλο μέρος της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης θα είχαν 49% και 53% ετήσιες πιθανότητες για ξαφνικές ξηρασίες, αντίστοιχα, μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες. αυτού του αιώνα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μεγαλύτερες προβλεπόμενες αυξήσεις θα σημειωθούν στην Ευρώπη και τον Αμαζόνιο.

Η επιβράδυνση των εκπομπών μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο, αλλά διαπιστώσαμε ότι οι έκτακτες ξηρασίες θα εξακολουθούσαν να αυξάνονται κατά περίπου 6% παγκοσμίως σε ένα σενάριο χαμηλών εκπομπών.

Ο χρόνος είναι το παν για τη γεωργία

Έχουμε ζήσει μια σειρά από επεισόδια ξηρασίας και δεν είναι ευχάριστα. Οι άνθρωποι υποφέρουν. Οι αγρότες χάνουν καλλιέργειες. Οι κτηνοτρόφοι μπορεί να χρειαστεί να πουλήσουν βοοειδή. Το 2022, μια ξαφνική ξηρασία επιβράδυνε την κυκλοφορία φορτηγίδων στον ποταμό Μισισιπή, ο οποίος μεταφέρει περισσότερο από το 90% των Η.Π.Α. εξαγωγές γεωργίας.

Εάν εμφανιστεί ξαφνική ξηρασία σε ένα κρίσιμο σημείο της καλλιεργητικής περιόδου, θα μπορούσε να καταστρέψει μια ολόκληρη καλλιέργεια.

Το καλαμπόκι, για παράδειγμα, είναι πιο ευάλωτο κατά τη φάση της ανθοφορίας του, που ονομάζεται μετάξι. Αυτό συμβαίνει συνήθως στη ζέστη του καλοκαιριού. Εάν εμφανιστεί μια ξαφνική ξηρασία τότε, είναι πιθανό να έχει ακραίες συνέπειες. Ωστόσο, μια ξαφνική ξηρασία πιο κοντά στη συγκομιδή μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους αγρότες, καθώς μπορούν να μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους στα χωράφια πιο εύκολα.

Στις νότιες Μεγάλες Πεδιάδες, το χειμερινό σιτάρι διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο κατά τη σπορά, τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο του έτους πριν από την εαρινή συγκομιδή της καλλιέργειας. Όταν εξετάσαμε τις έκτακτες ξηρασίες σε αυτήν την περιοχή κατά τη διάρκεια εκείνης της φθινοπωρινής περιόδου σποράς, βρήκαμε πολύ μειωμένες αποδόσεις το επόμενο έτος.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το αναποφλοίωτο ρύζι, βασικό προϊόν για περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, κινδυνεύει στη βορειοανατολική Κίνα και σε άλλα μέρη της Ασίας. Άλλες καλλιέργειες κινδυνεύουν στην Ευρώπη.

Τα ράντζα μπορούν επίσης να πληγούν σκληρά από ξαφνικές ξηρασίες. Κατά τη διάρκεια της τεράστιας ξηρασίας το 2012 στις κεντρικές ΗΠΑ, τα βοοειδή τελείωσαν από χορτονομή και το νερό έγινε πιο σπάνιο. Εάν δεν πέσει βροχή κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου για τα φυσικά χόρτα, τα βοοειδή δεν έχουν τροφή και οι κτηνοτρόφοι μπορεί να έχουν μικρή επιλογή από το να πουλήσουν μέρος των κοπαδιών τους. Και πάλι, ο συγχρονισμός είναι το παν.

Δεν είναι μόνο η γεωργία. Τα αποθέματα ενέργειας και νερού μπορεί επίσης να διατρέχουν κίνδυνο. Η έντονη καλοκαιρινή ξηρασία της Ευρώπης το 2022 ξεκίνησε ως μια ξαφνική ξηρασία που έγινε μεγαλύτερο γεγονός καθώς επικράτησε κύμα καύσωνα. Η στάθμη του νερού έπεσε τόσο χαμηλά σε ορισμένα ποτάμια που οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής έκλεισαν επειδή δεν μπορούσαν να βρουν νερό για ψύξη, επιδεινώνοντας τα προβλήματα της περιοχής. Γεγονότα όπως αυτά είναι ένα παράθυρο σε αυτό που αντιμετωπίζουν ήδη οι χώρες και θα μπορούσαν να δουν περισσότερα στο μέλλον.

Δεν θα είναι κάθε ξαφνική ξηρασία τόσο σοβαρή όσο οι Η.Π.Α. και η Ευρώπη είδε το 2012 και το 2022, αλλά ανησυχούμε για το τι μπορεί να είναι μπροστά.

Μπορεί η γεωργία να προσαρμοστεί;

Ένας τρόπος για να βοηθήσετε τη γεωργία να προσαρμοστεί στον αυξανόμενο κίνδυνο είναι να βελτιώσετε τις προβλέψεις για τις βροχοπτώσεις και τη θερμοκρασία, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες καθώς λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις, όπως αν θα φυτέψουν ή όχι.

Όταν μιλάμε με αγρότες και κτηνοτρόφους, θέλουν να μάθουν πώς θα είναι ο καιρός τους επόμενους έναν έως έξι μήνες. Η μετεωρολογία είναι αρκετά έμπειρη στις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις που εξετάζουν μερικές εβδομάδες και στις πιο μακροπρόθεσμες κλιματικές προβλέψεις χρησιμοποιώντας μοντέλα υπολογιστών. Αλλά οι ξαφνικές ξηρασίες εξελίσσονται σε ένα μεσαίο χρονικό διάστημα που είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της παρακολούθησης και της βελτίωσης του χρόνου παράδοσης και της ακρίβειας των προβλέψεων για έκτακτες ξηρασίες, όπως και άλλοι επιστήμονες. Για παράδειγμα, το United States Dought Monitor έχει αναπτύξει έναν πειραματικό βραχυπρόθεσμο χάρτη που μπορεί να εμφανίζει αναπτυσσόμενες ξηρασίες. Καθώς οι επιστήμονες μαθαίνουν περισσότερα για τις συνθήκες που προκαλούν ξηρασίες και για τη συχνότητα και την έντασή τους, οι προβλέψεις και τα εργαλεία παρακολούθησης θα βελτιώνονται.

Η αύξηση της ευαισθητοποίησης μπορεί επίσης να βοηθήσει. Εάν οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις δείχνουν ότι μια περιοχή δεν είναι πιθανό να έχει τη συνήθη βροχόπτωση, αυτό θα πρέπει να πυροδοτήσει αμέσως τον κώδωνα του κινδύνου. Εάν οι μετεωρολόγοι βλέπουν επίσης την πιθανότητα για αυξημένες θερμοκρασίες, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ξαφνικής ξηρασίας.

Τίποτα δεν γίνεται ευκολότερο για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται. Η κατανόηση του κινδύνου από τις ξαφνικές ξηρασίες θα τους βοηθήσει, καθώς και όποιον ενδιαφέρεται για τους υδάτινους πόρους, να διαχειριστεί μια ακόμη πρόκληση του μέλλοντος.

Πηγή: theconversation.com

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις