Γιατί η Κίνα δεν αγοράζει περισσότερα σιτηρά από τη Ρωσία;

Την περασμένη εβδομάδα οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Κίνας υπέγραψαν ένα πρωτόκολλο σχετικά με τις φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις των ρωσικών δημητριακών για εισαγωγή τους στην κινεζική αγορά.

Πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2022, οι δύο χώρες είχαν υπογράψει μια συμφωνία επέτρεπε εισαγόμενο σιτάρι και κριθάρι στην Κίνα επιτρέποντας σε αυτές τις πρώτες ύλες να προέρχονται από όλη τη Ρωσία.

Ωστόσο αργότερα από ένα χρόνο, αν και το εμπόριο σιταριού και κριθαριού μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί, σύγκριση με το προηγούμενο έτος, δεν έχει φτάσει σημαντικά επίπεδα,  με τις εξαγωγές σιταριού να ορίζονται στους 14.000 τόνους και το κριθάρι τους 78.827 τόνους για ολόκληρο 2022.

Οι ρωσικές εξαγωγές στην Κίνα είναι δύσκολες επειδή τα κινέζικα τελώνια είναι απρόθυμα να εκτελωνίσουν το ρωσικό σιτάρι λόγω φυτουγειονομικών προβλημάτων.

Ποιες χώρες προμηθεύουν την Κίνα;

Η Κίνα επιτρέπεται του παρόντος εισαγωγές σιτηρών από την Αυστραλία, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότιο Αφρική, την Τουρκία,, τη Σουηδία,, τη Ρωσία, το Μεξικό, τη Λιθουανία,, το Καζακστάν, την Ιταλία, την Ουγγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, τη Δανία και τον Καναδά.

Το κριθάρι μπορεί να εισαχθεί από τις ΗΠΑ, την Ουκρανία, τη Ρωσία, το Καζακστάν, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, τη Δανία, τον Καναδά, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθούν και οι συνομιλίες για εισαγωγές κριθαριού από την Αυστραλία. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις