Εξωδικαστικός: Ρεκόρ ρυθμίσεων και οριστικών υποβολών τον Μάιο
Εξωδικαστικός: Ρεκόρ ρυθμίσεων και οριστικών υποβολών τον Μάιο

Συνολικά 5.435 ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 1,83 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών, είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Μαΐου, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Χρέους που ανακοίνωσε σήμερα το ΥΠΟΙΚ. Σύμφωνα μάλιστα με το οικονομικό επιτελείο, τον Μάιο καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός ρυθμίσεων και οριστικών υποβολών αιτήσεων στα δύο χρόνια λειτουργίας του μηχανισμού, ενώ με αυξημένο ρυθμό συνεχίστηκαν και οι νέες αιτήσεις.

Ειδικότερα, τον Μάιο πραγματοποιήθηκαν 805 ρυθμίσεις οφειλών και 1.996 οριστικές υποβολές αιτήσεων ρύθμισης. Ο αριθμός των νέων αιτήσεων που εισήχθησαν στην πλατφόρμα τον περασμένο μήνα, μετά τις πρόσφατες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ανήλθε σε 4.243, αριθμός αυξημένος κατά 900 σε σχέση με τον μέσο όρο των έξι προηγούμενων μηνών. Αυξημένες κατά 50%, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, ήταν και οι οριστικές υποβολές αιτήσεων.

Σημαντική είναι, επίσης, η διατήρηση του ποσοστού εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς σε υψηλό επίπεδο, το οποίο κυμάνθηκε στο 72% τους τελευταίους έξι μήνες.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα ανά περιοχή, μεγάλη συγκέντρωση καταγράφηκε στις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας που αθροιστικά συγκεντρώνουν το 46% αιτήσεων (16,3 χιλ.) και το 44% συνολικών οφειλών (8,1 δισ.).
Έκθεση Προόδου Εξωδικαστικού Μηχανισμού Μάιος 2023

Βάσει της μηνιαίας έκθεσης προόδου, το 74% (13,5 δισ. ευρώ) των οφειλών αφορούν φυσικά πρόσωπα. Η πλειονότητα των οφειλών (77%) είναι προς χρηματοδοτικούς φορείς. Επιπλέον οι οφειλές μεγαλύτερες του 1 εκατ. ευρώ συγκεντρώνουν το 60% (10,8 δισ.) των συνολικών οφειλών και αποτελούν το 10% (3,4 χιλ.) των αιτήσεων.

Το βασικό και το αισιόδοξο σενάριο

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του εξωδικαστικού για τους επόμενους μήνες, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους παρουσιάζει δύο σενάρια.

Στο βασικό σενάριο το επόμενο 5μηνο αναμένονται ρυθμίσεις 1,9 δισ. ευρώ, οι οποίες θα προέχονται από:

  •     516 εκατ. ευρώ αιτήσεις σε τελικό στάδιο αξιολόγησης
  •     907 εκατ. ευρώ αιτήσεις σε στάδιο αξιολόγησης από τους Χ.Φ ή/και το Δημόσιο
  •     486 εκατ. ευρώ αιτήσεις σε αρχικό στάδιο.

Στο αισιόδοξο σενάριο, τους επόμενους πέντε μήνες αναμένονται ρυθμίσεις 2,3 δισ. ευρώ οι οποίες θα προέχονται από:

  •     516 εκατ. ευρώ αιτήσεις σε τελικό στάδιο αξιολόγησης
  •     1,1 δισ. ευρώ αιτήσεις σε στάδιο αξιολόγησης από τους Χ.Φ ή/και το Δημόσιο
  •     698 εκατ. ευρώ αιτήσεις σε αρχικό στάδιο.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις