Μεικτή η εικόνα στις παραγωγές αγροτικών προϊόντων στην Ε.Ε. την περίοδο 2022/23

Πτώση ρεκόρ σημειώθηκε στην παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ την περίοδο 2022/23 σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, καταγράφεται η κατάσταση που επικρατεί στους κλάδους του κρασιού, καθώς στις εξαγωγές μήλων και πορτοκαλιών. 

Το 2022/23 η παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ αναμένεται να είναι χαμηλή σε επίπεδο ρεκόρ (1,4 εκατ. τόνοι, -39% σε ετήσια βάση), κυρίως λόγω της πτώσης της παραγωγής στην Ισπανία ως αποτέλεσμα του εξαιρετικά ζεστού και ξηρού καιρού. Η χαμηλότερη διαθεσιμότητα, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος εισροών, οδηγεί σε υψηλότερες τιμές παραγωγού, οι οποίες μετακυλίονται κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού και οδηγούν σε υψηλότερες τιμές καταναλωτή και εξαγωγών. Ως αποτέλεσμα, τόσο η κατανάλωση όσο και οι εξαγωγές της ΕΕ αναμένεται να μειωθούν (μετά από ένα επίπεδο ρεκόρ εξαγωγών που καταγράφηκε πέρυσι).

Σε αντίθεση με την παραγωγή ελαιολάδου, η παραγωγή οίνου στην ΕΕ αυξάνεται και θα μπορούσε να φθάσει σχεδόν τα 158 εκατομμύρια τόνους το 2022/23, μια αύξηση που οφείλεται κυρίως στην έντονη ανάκαμψη της Γαλλίας. Μετά την ισχυρή αύξηση της κατανάλωσης πέρυσι, είναι πιθανό να επιστρέψει σε πτωτική τάση, ελαφρώς πάνω από το επίπεδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Οι εξαγωγές οίνου της ΕΕ θα μπορούσαν να παραμείνουν σταθερές, εν συγκρίσει με εκείνο των προηγούμενων ετών.

Οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν αρνητικά και την παραγωγή πορτοκαλιών στην ΕΕ, ιδίως στην Ισπανία (-16%) και στην Ιταλία (-20%). Αναμένεται μεγαλύτερη μείωση στα μεταποιημένα πορτοκάλια. Η μειωμένη διαθεσιμότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών. Οι υψηλές τιμές αναμένεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κατά κεφαλήν κατανάλωση νωπών πορτοκαλιών (-7%), αλλά λιγότερο από ό,τι για άλλα είδη φρούτων. Αναμένεται παραγωγή μήλων πάνω από το μέσο όρο στην ΕΕ. 

Λόγω του υψηλού κόστους αποθήκευσης (ιδίως της ενέργειας), αλλά και της μεταφοράς, περισσότερα μήλα θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς μεταποίηση. Παρόμοια με τα πορτοκάλια, η προφανής κατά κεφαλήν κατανάλωση φρέσκων τα μήλα θα μπορούσαν να μειωθούν (-6%), ενώ αυξάνονται τα μεταποιημένα προϊόντα (+4,5%).

ΕΛΑΙΌΛΑΔΟ
* Χαμηλότερη συγκομιδή ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση την περίοδο 2022/23 

Οι προηγούμενες εκτιμήσεις για μια συγκομιδή-ρεκόρ λόγω των ζεστών και ξηρών καιρικών συνθηκών επιβεβαιώθηκαν και η παραγωγή ελαιολάδου της ΕΕ το 2022/23 θα μπορούσε να φθάσει μόλις τους 1,4 εκατομμύρια τόνους (-39% σε ετήσια βάση). Αυτό οφείλεται στις χαμηλότερες αποδόσεις ελιών (2,53 t/ha το 2021 και μόνο 1,67 t/ha το 2022), καθώς η απόδοση σε λάδι παρέμεινε συγκρίσιμη με το προηγούμενο έτος. Από τις κύριες χώρες παραγωγής της ΕΕ, μόνο η Ελλάδα παρουσίασε αύξηση (+42%), η οποία δεν ήταν καθόλου αρκετή για να αντισταθμίσει τις απώλειες στις άλλες κύριες χώρες παραγωγής. Στην Ιταλία και την Πολωνία, κάποια μείωση αποδίδεται επίσης σε μια διετή εναλλαγή, ενώ η Ισπανία υπέφερε περισσότερο από την έλλειψη βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και τη συνακόλουθη διαθεσιμότητα νερού για άρδευση.

Παρά τα υψηλά αρχικά αποθέματα το 2022/23, η διαθεσιμότητα ελαιολάδου είναι χαμηλή. Αυτό, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος εισροών, συμβάλλει στις ιστορικά υψηλές τιμές παραγωγού για όλες τις κατηγορίες ελαιολάδου. Στην Ισπανία, η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι 85% πάνω από τον τελευταίο μέσο όρο 5ετίας στα τέλη Φεβρουαρίου (πάνω από 520 ευρώ/100 kg), και 90% στην κατηγορία του ελαιολάδου λαμπάντε (470 ευρώ/100 kg). Κατά μήκος των αλυσίδων εφοδιασμού, οι αυξήσεις αυτές οδηγούν σε αύξηση της μοναδιαίας αξίας εξαγωγής καθώς και των τιμών καταναλωτή στην ΕΕ. Τον Ιανουάριο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή για το ελαιόλαδο ήταν στις 126,3 μονάδες (δείκτης έτους 2015) και κατέγραψε περαιτέρω αύξηση 12 μονάδων από την έναρξη της νέας εκστρατείας τον Οκτώβριο.

- Οι αυξανόμενες τιμές αποδυναμώνουν τη θέση της Ε.Ε. στην παγκόσμια αγορά

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην ΕΕ είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση στην ΕΕ το 2022/23. Στις κύριες χώρες παραγωγής της ΕΕ, που συνήθως είναι πιο ευαίσθητες στις μεταβολές των τιμών, η πτώση θα μπορούσε να είναι περίπου 11%. Εκτός από τις μειωμένες αγορές λιανικής πώλησης, αναμένεται ότι ορισμένες ποσότητες θα μπορούσαν επίσης να μειωθούν στη μεταποίηση τροφίμων, ενώ θα μπορούσε επίσης να υπάρξει κάποια υποκατάσταση με άλλα έλαια, έστω και πιο περιορισμένη, καθώς οι τιμές τους παραμένουν επίσης υψηλές (π.χ. ηλιέλαιο). 
Στην υπόλοιπη ΕΕ, και δεδομένης της πιο υψηλής ποιότητας τοποθέτησης του προϊόντος, η κατανάλωση θα μπορούσε να μειωθεί κατά 10% (σε σχέση με τα σταθερά επίπεδα που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια).

Οι εξαγωγές της ΕΕ θα μπορούσαν επίσης να μειωθούν, λαμβανομένων υπόψη των αυξημένων εξαγωγών πέρυσι και της εξασθένησης της αγοραστικής δύναμης σε ορισμένους προορισμούς. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να φθάσουν τους 600 000 τόνους (27% κάτω από πέρυσι που ήταν πολύ κοντά στο έτος ρεκόρ 2019/20). Η χαμηλότερη διαθεσιμότητα στην ΕΕ θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών, που προέρχονται κυρίως από την Τυνησία, αλλά και από την Τουρκία και άλλες πηγές που παρουσίασαν αύξηση της παραγωγής. Ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να φθάσουν τους 200 000 τόνους. Σε συνδυασμό με άλλες εξελίξεις στην αγορά της ΕΕ, τα τελικά αποθέματα θα μπορούσαν να φθάσουν κοντά στους 280 000 τόνοι, που θεωρείται ότι είναι ένα μέσο επίπεδο τελικών αποθεμάτων.

ΚΡΑΣΙ
* Η κατανάλωση κρασιού στην Ε.Ε. θα μπορούσε να επιστρέψει 

Με βάση τις τελευταίες κοινοποιήσεις των κρατών μελών, η παραγωγή οίνου της ΕΕ το 2022/23 είναι πιθανό να είναι κοντά στις αρχικές εκτιμήσεις. Θα μπορούσε να φθάσει σχεδόν τα 158 εκατομμύρια εκατόλιτρα (+3,3% σε ετήσια βάση). Αυτό οφείλεται κυρίως στην ανάκαμψη της παραγωγής στη Γαλλία (περίπου +19% σε ετήσια βάση). Μεταξύ των άλλων κύριων χωρών παραγωγής, η ΕΣ παρουσίασε αύξηση (+1,3%), ενώ η παραγωγή στην Ιταλία μειώθηκε κατά σχεδόν 1% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας. Ταυτόχρονα, η παραγωγή οίνου μειώθηκε στην Πορτογαλία κατά 8%.

Ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης των καταναλωτικών συνηθειών μετά τον κορονοϊό και εν μέρει λόγω των αλλαγών στον αριθμό του πληθυσμού της ΕΕ το 2021/22, η κατανάλωση οίνου στην ΕΕ αυξήθηκε το 2021/22. Υπάρχουν ορισμένα μηνύματα της αγοράς ότι αυτό είναι πιθανό να αντιστραφεί το 2022/23. Ως αποτέλεσμα, θα μπορούσε να επιστρέψει σε πτωτική τάση και να φθάσει τα 22,5 λίτρα κατά κεφαλήν (πάνω από το επίπεδο κατανάλωσης κατά τη διάρκεια του 2020/21, που επηρεάστηκε έντονα από τις αρχικές επιδημίες COVID- 19, αλλά 1,3% κάτω από τον μέσο όρο 5 ετών). Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ερυθρούς οίνους. 

Παρά την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής, η παραγωγή οινοποιημένων προϊόντων που προορίζονται για "άλλες χρήσεις" (π.χ. απόσταξη, ξύδι και μπράντι) είναι πιθανό να παραμείνει σε συγκρίσιμο επίπεδο με την προηγούμενη εκστρατεία (περίπου 29 εκατομμύρια εκατόλιτρα).

- Διατήρηση των εξαγωγών Οίνου της Ε.Ε. το 2022/23

Ενώ ο όγκος των εξαγωγών οίνου της ΕΕ παρέμεινε σταθερός το 2021/22, η αξία τους αυξήθηκε κατά περισσότερο από 12%. Λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες κατηγορίες     οίνων, η σταθερότητα του όγκου οφειλόταν στην αύξηση του όγκου των οίνων ΠΟΠ, των άλλων οίνων και των ποικιλιακών οίνων, η οποία αντιστάθμισε τις μειωμένες ΕΞ εξαγωγές οίνων ΠΓΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ παρέμειναν οι κυριότεροι εξαγωγικοί προορισμοί της ΕΕ, με μεγαλύτερο μερίδιο της εμπορικής αξίας να καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε μεγαλύτερες ποσότητες. Οι αγορές αυτές επιτρέπουν    στους παραγωγούς της ΕΕ να εξάγουν τους ακριβότερους οίνους τους, οι οποίοι επωφελούνται εκεί από καλύτερη θέση από ό,τι θα είχαν στην αγορά της ΕΕ.

Το 2022/23, οι εξαγωγές οίνων της ΕΕ, με κινητήρια δύναμη τους οίνους ποιότητας, θα μπορούσαν να παραμείνουν σε επίπεδο συγκρίσιμο με εκείνο της προηγούμενης περιόδου εμπορίας (περίπου 32 εκατομμύρια εκατόλιτρα, 3% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας). Αυτό θα μπορούσε να υποστηριχθεί από μια διατηρήσιμη ζήτηση στους κύριους εξαγωγικούς προορισμούς της ΕΕ.

Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της οινοποιημένης παραγωγής της ΕΕ, οι εισαγωγές οίνου της ΕΕ θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 4% περίπου στα 6,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα (14% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας) και να συνεχίσουν τη μακροπρόθεσμη πτωτική τάση. Ως συνολικό αποτέλεσμα, τα τελικά αποθέματα του 2022/23 αναμένεται να συνεχίσουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα (περίπου 170 εκατομμύρια τόνοι). Ωστόσο, θα παραμείνουν κάτω από το επίπεδο ρεκόρ του πρώτου έτους των κρουσμάτων COVID- 19 (2020/21).

ΜΗΛΑ 
* Το υψηλό κόστος αποθήκευσης κατευθύνει περισσότερα μήλα προς μεταποίηση

Η παραγωγή μήλων στην ΕΕ αναμένεται να είναι περίπου 12,2 εκατομμύρια τόνους το 2022/23 (όγκος παρόμοιος με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας, 2,6% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας). Η υψηλή συγκομιδή ρεκόρ στην Πολωνία (4,2 εκατ. τόνοι, +5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος) και οι υψηλές καλλιέργειες στην Ιταλία (+7%) αντιστάθμισαν τη χαμηλότερη από τη συνήθη συγκομιδή στην Γαλλία (-10%). Χαμηλότερη παραγωγή παρατηρήθηκε επίσης σε άλλες χώρες της ΕΕ, κυρίως στις Ουγγαρία, Ρουμανία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Σχεδόν το ήμισυ της παραγωγής αναμένεται να διοχετευθεί προς μεταποίηση και όχι προς αποθήκευση. Αυτό είναι αποτέλεσμα της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας μήλων χαμηλότερης ποιότητας που δεν είναι κατάλληλα για νωπή κατανάλωση, των χαμηλών τιμών τους, των χαμηλότερων δυνατοτήτων εξαγωγής και του υψηλού κόστους ενέργειας (αποθήκευσης). Επιπλέον, τα προβλήματα με τη διαθεσιμότητα εποχικών εργατών σε ορισμένες χώρες της ΕΕ καθυστέρησαν τη συγκομιδή, γεγονός που είχε επιπτώσεις στην ποιότητα των φρούτων.

Συνολικά, περίπου 5,8 εκατ. τόνοι μήλων αναμένεται να πωληθούν στην ΕΕ για νωπή κατανάλωση (-9% σε ετήσια βάση) και 5,7 εκατομμύρια τόνους για μεταποίηση (+8% σε ετήσια βάση).

- Αύξηση των εξαγωγών μεταποιημένων μήλων από την Ε.Ε.

Η υψηλότερη από την αναμενόμενη διαθεσιμότητα μήλων της ΕΕ για μεταποίηση το 2022/23 (+8% σε ετήσια βάση) και η χαμηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή στην Κίνα θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση των εξαγωγών μεταποιημένων μήλων της ΕΕ (+26% πάνω από το μέσο όρο 5 ετών) και να επιβαρύνουν αρνητικά τις εισαγωγές των εν λόγω προϊόντων (-4% σε ετήσια βάση).

Οι εξαγωγές νωπών μήλων της ΕΕ θα μπορούσαν να συνεχίσουν να μειώνονται το 2022/23 (-9% σε ετήσια βάση), λόγω της χαμηλότερης διαθεσιμότητας για νωπή κατανάλωση, ιδίως κατά το δεύτερο μισό της περιόδου λόγω του υψηλού κόστους αποθήκευσης και των περισσότερων μήλων που πρέπει να σταλούν για μεταποίηση. Αυτό θα μπορούσε επίσης να συνδυαστεί με την περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές τρίτων χωρών. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται μικρή αύξηση των εισαγωγών φρέσκων μήλων στην ΕΕ το 2022/23 (+2% σε ετήσια βάση), ενώ τα τελικά αποθέματα θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 23%.

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση φρέσκων μήλων στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί το 2022/23 (στα 11,5 κιλά, -6% σε ετήσια βάση). Ο επίμονος πληθωρισμός, που συνεπάγεται μείωση της αγοραστικής δύναμης, ρυθμίζει τις σχετικά χαμηλές τις τιμές σε πραγματικούς όρους, οι οποίες δεν μπορούν να     συμβαδίσουν με την αύξηση του κόστους παραγωγής. Ωστόσο, παρόμοια με τα πορτοκάλια, η πτώση αυτή θα είναι μικρότερη από ό,τι σε άλλα (πιο τροπικά) είδη φρούτων. Από την άλλη πλευρά, η υψηλότερη διαθεσιμότητα μήλων προς μεταποίηση αναμένεται να οδηγήσει σε ρεκόρ υψηλής φαινομενικής κατανάλωσης μεταποιημένων μήλων στην ΕΕ (έως 11,5 κιλά κατά κεφαλήν, +5% σε ετήσια βάση).

ΠΟΡΤΟΚΆΛΙΑ
* Χαμηλό 10ετίας στην παραγωγή πορτοκαλιών στην Ε.Ε. 

Ως αποτέλεσμα των ξηρών και θερμών καιρικών συνθηκών στις κύριες χώρες παραγωγής της ΕΕ (ιδίως στην Ισπανία και την Ιταλία), η παραγωγή πορτοκαλιών της ΕΕ το 2022/23 αναμένεται να μειωθεί κατά 13% σε περίπου 5,7 εκατ. τόνοι. Η τελευταία φορά που καταγράφηκε συγκριτικά χαμηλή παραγωγή ήταν το 2012/13. Στην περίπτωση της Ισπανίας (περισσότερο από το 50% της παραγωγής της ΕΕ), η πτώση κατά 16% αποδίδεται σε χαμηλότερες αποδόσεις, ενώ η έκταση παρέμεινε σχετικά σταθερή. Στην Ιταλία, η μείωση της έκτασης συνδυάστηκε με χαμηλότερες αποδόσεις, και έτσι η παραγωγή ήταν 20% χαμηλότερη από πέρυσι. Στην ΕΕ, η μείωση της έκτασης ήταν ελαφρώς χαμηλότερη (-5%) από τη μεταβολή των αποδόσεων (-8%).

Εκτός από τις χαμηλότερες αποδόσεις πορτοκαλιών, η ποιότητα των καρπών αναφέρεται επίσης ότι είναι χαμηλότερη. Συνήθως, τα πορτοκάλια χαμηλότερης ποιότητας προορίζονται για μεταποίηση, ενώ, λόγω της μειωμένης προσφοράς, ορισμένα από αυτά είναι πιθανό να καταλήξουν και στη νωπή κατανάλωση. Συνολικά, αναμένεται ότι η μείωση της παραγωγής θα έχει ισχυρότερο αντίκτυπο στη μεταποίηση από ό,τι στη νωπή κατανάλωση (-32% και -9% αντίστοιχα). Ενώ η προσφορά για μεταποίηση θα μπορούσε να είναι ιστορικά χαμηλή, η παραγωγή για νωπή κατανάλωση θα μπορούσε να παραμείνει χαμηλή, αλλά σε συγκρίσιμα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα έτη. Ως αποτέλεσμα της χαμηλής παραγωγής, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν (εκτός από την Πορτογαλία), αλλά ενδέχεται να μην είναι αρκετά υψηλές ώστε να αντισταθμίσουν το αυξανόμενο κόστος των εισροών, κυρίως της ενέργειας και των λιπασμάτων.

- Μείωση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης νωπών προϊόντων στην Ε.Ε.

Λόγω της χαμηλότερης διαθεσιμότητας στην ΕΕ, οι εισαγωγές φρέσκων πορτοκαλιών στην ΕΕ είναι πιθανό να αυξηθούν (+14%), δεδομένης της καλής παραγωγής στην Αίγυπτο και τη Νότια Αφρική. 

Αντίθετα, οι εξαγωγές φρέσκων πορτοκαλιών της ΕΕ θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες (-6%). Κατά συνέπεια, η αύξηση των καθαρών εισαγωγών θα μπορούσε να αποτρέψει την κατανάλωση φρέσκων πορτοκαλιών στην ΕΕ από μια μεγαλύτερη μείωση, η οποία θα ήταν αναμενόμενη λαμβάνοντας υπόψη τη χαμηλότερη παραγωγή και τις υψηλές τιμές. 

Λόγω της χαμηλότερης διαθεσιμότητας στην ΕΕ, οι εισαγωγές φρέσκων πορτοκαλιών στην ΕΕ είναι πιθανό να αυξηθούν (+14%), δεδομένης της καλής παραγωγής στην Αίγυπτο και τη Νότια Αφρική. Αντίθετα, οι εξαγωγές φρέσκων πορτοκαλιών της ΕΕ θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες (-6%). Κατά συνέπεια, η αύξηση των καθαρών εισαγωγών θα μπορούσε να αποτρέψει την κατανάλωση φρέσκων πορτοκαλιών στην ΕΕ από μια μεγαλύτερη μείωση, η οποία θα ήταν αναμενόμενη λαμβάνοντας υπόψη τη χαμηλότερο παραγωγή και τις υψηλές τιμές. 

Όσον αφορά το τελευταίο θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την κατά κεφαλήν κατανάλωση (-7%), αλλά λιγότερο από ό,τι για άλλα (ιδιαίτερα ακριβότερα) είδη φρούτων, όπως τα μούρα και τα κεράσια.

Στην περίπτωση των μεταποιημένων πορτοκαλιών, οι εισαγωγές στην ΕΕ θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν (+5,4%) και να υποκαταστήσουν τη χαμηλότερη εγχώρια προσφορά. Η αύξηση αυτή θα μπορούσε να αποδοθεί σε μεγαλύτερες εισαγωγές συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού από τη Βραζιλία. Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές της ΕΕ θα μπορούσαν να μειωθούν κατά επιπλέον 24,6% (όπως ήδη καταγράφηκε πέρυσι) και να φθάσουν στο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο (880 000 τόνοι), αλλά σε σχέση με την ιστορικά χαμηλότερη παραγωγή πορτοκαλιών. Ως αποτέλεσμα, η κατά κεφαλήν κατανάλωση μεταποιημένων πορτοκαλιών στην ΕΕ θα μπορούσε να αυξηθεί ελαφρώς σε σύγκριση με την πτωτική τάση που παρατηρήθηκε στο παρελθόν. Αυτό θα μπορούσε επίσης να αποδοθεί στη μείωση της αγοραστικής δύναμης, όταν οι καταναλωτές επιλέγουν λιγότερο ακριβά επεξεργασμένα προϊόντα (π.χ. συσκευασμένοι χυμοί πάνω από φρεσκοστυμμένες).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις