Ε.Ε: Πως η Ισπανία μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες της να αντιμετωπίσουν την ξηρασία

Τα «όπλα» που έχει στη διάθεσή της η Ισπανία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παρατεταμένης ξηρασίας που πλήττει τη χώρα, περιγράφει με έγγραφό της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την ξηρασία σύμφωνα με το έγγραφο στο πλαίσιο του ισπανικού στρατηγικού σχεδίου μπορεί να ληφθεί στήριξη για: επενδύσεις σε άρδευση και τον εκσυγχρονισμό της άρδευσης, τόσο εκτός όσο και εντός της εκμετάλλευσης, ιδίως για την ενίσχυση της χρήσης του νερού (π.χ. ταμιευτήρες νερού, γεωργικοί αγωγοί, αποδοτικά συστήματα άρδευσης, νερό εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, κ.λπ.), την αντικατάσταση των παραδοσιακών πηγών νερού από πιο βιώσιμες η συμμετοχή των γεωργών σε εργαλεία διαχείρισης κινδύνων, συστήματα ασφάλισης σε συγκεκριμένους τομείς και εθελοντικά μέτρα όπως τα οικολογικά συστήματα που προωθούν λύσεις που βασίζονται στη φύση για το νερό διαχείριση του νερού.

Επιπλέον, σε περίπτωση δυσμενών κλιματικών φαινομένων, οι ισπανικές αρχές μπορούν επίσης να χορηγήσουν στήριξη σε γεωργούς από τον εθνικό τους προϋπολογισμό σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Παράλληλα, το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κινητοποίηση στήριξης για την κάλυψη του κόστους των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης που αναλαμβάνουν οι δημόσιες αρχές στις περιοχές που έχουν πληγεί από σοβαρές φυσικές καταστροφές.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις