3 τάσεις θα οδηγήσουν τη γεωργία τα επόμενα 5 χρόνια

Πού οδεύει η γεωργία την επόμενη πενταετία; Ποιες εξελίξεις θα διαμορφώσουν το μέλλον του γεωργικού κλάδου; Ποιες τεχνολογίες θα κυριαρχήσουν; 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AgriNovus Indiana, ο Mitch Frazier μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Purdue μοιράστηκε τρεις βασικές τάσεις που θα μπορούσαν να έχουν βαθύ αντίκτυπο στο πως θα μοιάζει η γεωργία αύριο. 

Έρχονται βιοκαύσιμα

Η αιθανόλη και το βιοντίζελ θα είναι εδώ για λίγο, και οι πωλήσεις αιθανόλης συνεχίζουν να αυξάνονται. Ωστόσο, ο Frazier πιστεύει ότι το ανανεώσιμο βιοντίζελ θα μπορούσε να οδηγήσει τα βιοκαύσιμα σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.

«Τα βιοκαύσιμα θα δώσουν νέα ενέργεια στον ενεργειακό τομέα», είπε ο Frazier. «Τα βιοκαύσιμα που βασίζονται σε φυτικές πηγές ενέργειας μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στο μέλλον».

Στην πραγματικότητα, ο Frazier επεσήμανε ότι πρόσφατα, ο Chuck Magro, Διευθύνων Σύμβουλος της Corteva Agriscience, δήλωσε ότι αναμένει να δει έως και δεκαπλάσια αύξηση στην ποσότητα αυτών των καυσίμων που παράγονται για τις βιομηχανίες του πρωτογενούς τομέα και της αεροπορίας έως το 2035.

Οι επικεφαλής της John Deere σημειώνουν ότι η ηλεκτρική ενέργεια δεν υπάρχει ακόμη για μεγάλα τρακτέρ, όπως η σειρά Deere 8R, πρόσθεσε ο Frazier. Αντίθετα, αυτοί οι επικεφαλής κοιτάζουν τα ανανεώσιμα καύσιμα ντίζελ για μεγάλο εξοπλισμό.

Οι εργασιακές προκλήσεις ωθούν τον αυτοματισμό

«Οι εργασιακές προκλήσεις στη γεωργία και στη βιομηχανία θα οδηγήσουν την καινοτομία», προέβλεψε ο Frazier. 

«Όλοι αντιμετωπίζουν την έλλειψη εργατικού δυναμικού», είπε. Πιστεύει ότι αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η John Deere αγόρασε την Bear Flag Robotics το 2021 — έτσι η εταιρεία θα μπορούσε να αναπτύξει περαιτέρω την ιδέα ενός αυτόνομου τρακτέρ. Η Bear Flag εκμεταλλευόταν στόλους μεγάλων, αυτόνομων τρακτέρ Deere που εκτελούσαν εργασίες άροσης για μεγάλους καλλιεργητές της Καλιφόρνια.

Σε παρόμοια κατεύθυνση κινούνται και άλλες εταιρείες, είπε. Η Case IH αγόρασε τη Raven πριν από δύο χρόνια και αξιοποιεί την τεχνολογία της για να αναπτύξει αυτόνομες επιλογές για διάφορα μηχανήματα. Μόνο ένα μηχάνημα λειτούργησε στην αυτόνομη περιοχή δοκιμών στο Farm Progress Show το 2022. Για το σόου του 2023 στο Decatur, Ill., οι υπεύθυνοι του σόου περιμένουν πέντε ή έξι εταιρίες να φέρουν μηχανές για να παρακολουθήσουν οι αγρότες στη δράση.

Οι δυνάμεις της τεχνολογίας Ag συνδυάζονται

«Η ενοποίηση της τεχνολογίας AG θα επιταχυνθεί, συνεχίζοντας με ταχύτερο ρυθμό», δήλωσε ο Frazier. Αυτή η τάση είναι ήδη σε εξέλιξη και θα ενταθεί, πιστεύει.

Η John Deere αγόρασε την Kreisel Electric στην Αυστρία το 2021, θέτοντας το βήμα για να ενισχύσει τη χρήση των μπαταριών στον εξοπλισμό. Τα μεγάλα τρακτέρ μπορεί να μην είναι έτοιμα να γίνουν ηλεκτρικά, αλλά οι μικρότερες εκδόσεις μπορεί να είναι. Η Deere παρουσίασε το πρώτο της πλήρως ηλεκτρικό χλοοκοπτικό νωρίτερα φέτος.

Εν τω μεταξύ, η ενοποίηση δεν συμβαίνει μόνο στο μέτωπο της ενέργειας και των μηχανών. Η Corteva αγόρασε την Stoller, μια κορυφαία εταιρεία βιολογικών προϊόντων με έδρα το Χιούστον του Τέξας, στα τέλη του '22.

Είναι μια άλλη ένδειξη ότι αυτός ο χημικός γίγαντας είναι αφοσιωμένος σε βιολογικούς ελέγχους και άλλες εταιρείες ακολουθούν το παράδειγμά τους.

«Οι άνθρωποι επενδύουν σε ag tech και θα συνεχίσουν να επενδύουν», λέει ο Frazier. «Η απόδοση της επένδυσης στους επενδυτές σε αυτόν τον τομέα ήταν πάνω από το μέσο όρο τον τελευταίο καιρό. Ψάξτε για περισσότερη ανάπτυξη».


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις