FAO: Το ζωικό κεφάλαιο είναι σημαντικό για την υγιεινή διατροφή και τα βιώσιμα συστήματα διατροφής

Η κτηνοτροφία είναι σημαντική για τη διασφάλιση υγιεινής διατροφής και βιώσιμων συστημάτων διατροφής . Αυτή είναι ένα βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από μια νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και επιβεβαιώνει τον κρίσιμο ρόλο του ζωικού κεφαλαίου, ενώ παράλληλα συμβάλλει σημαντικά στην παγκόσμια κατανόηση των οφελών της παραγωγής και κατανάλωσης κρέατος. 

Η έκθεση με τίτλο «Συμβολή της τροφής χερσαίας ζωικής προέλευσης σε υγιεινές δίαιτες για βελτιωμένα αποτελέσματα διατροφής και υγείας» αναφέρει ότι, εντός των κατάλληλων διατροφικών προτύπων, το κρέας και άλλα τρόφιμα που παράγονται από ζώα μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό περιλαμβάνει τη συμβολή στη μείωση της καθυστέρησης, της σπατάλης και του υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών, βελτίωση του βάρους γέννησης, μείωση της αναιμίας σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και μείωση της παχυσαρκίας και των μη μεταδοτικών ασθενειών στους ενήλικες.

Η έκθεση είναι η πρώτη από μια σειρά που ανατέθηκε από την Επιτροπή Γεωργίας του FAO, μέσω της οποίας στόχος ήταν να εκπονήσει μια συνολική, επιστημονική και τεκμηριωμένη παγκόσμια αξιολόγηση της συμβολής του ζωικού κεφαλαίου στην επισιτιστική ασφάλεια, τα βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής, διατροφή και υγιεινές δίαιτες , λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα. 

Η αξιολόγηση αποτελείται από τέσσερα έγγραφα. Αυτό το πρώτο έγγραφο παρέχει μια ολιστική ανάλυση της συμβολής της τροφής χερσαίας ζωικής προέλευσης σε υγιεινές δίαιτες για βελτιωμένα αποτελέσματα διατροφής και υγείας για τη ζωή των ανθρώπων.

Βασιζόμενη σε δεδομένα και στοιχεία σε περισσότερες από 500 επιστημονικές εργασίες και 250 έγγραφα πολιτικής, η έκθεση τόνισε ότι οι ζωικές πρωτεΐνες είναι αναντικατάστατες και ότι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, τα αυγά και το γάλα αποτελούν βασικές πηγές θρεπτικών συστατικών που δεν μπορούν εύκολα να ληφθούν από τα φυτά.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση του FAO, τα μακροθρεπτικά συστατικά όπως οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες και τα μικροθρεπτικά συστατικά στο κρέας, τα αυγά και το γάλα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία και ανάπτυξη. 

Αρκετές τροφές που προέρχονται από συστήματα κτηνοτροφικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων βοσκής και κτηνοτροφίας και του κυνηγιού άγριων ζώων, παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, σημαντικά λιπαρά οξέα και διάφορες βιταμίνες και μέταλλα, συμβάλλοντας σε υγιεινές δίαιτες για βελτιωμένη διατροφή και υγεία . 

Η κτηνοτροφία μπορεί επίσης να συμβάλει στην καταπολέμηση της πείνας καθώς μεταξύ 2019-2022, ο αριθμός των υποσιτισμένων ατόμων αυξήθηκε κατά 150 εκατομμύρια, σύμφωνα με τη ΜΚΟ «Action Against Hunger».

Φέτος 345 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να υποφέρουν από επισιτιστική ανασφάλεια, εκ των οποίων τα μισά είναι παιδιά. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι εξαρτώνται από τις αλυσίδες αξίας των ζώων. Η καλά ενοποιημένη κτηνοτροφική παραγωγή αυξάνει την ανθεκτικότητα των γεωργικών συστημάτων μικρής κλίμακας. Τα κτηνοτροφικά είδη προσαρμόζονται σε διάφορα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων περιοχών ακατάλληλων για φυτική παραγωγή. Για παράδειγμα, τα οικοσυστήματα λιβαδιών ή λιβαδιών καταλαμβάνουν το 40% της χερσαίας έκτασης του κόσμου, και όταν οι κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν αυτή τη γη για τα ζώα τους που βόσκουν, μετατρέπουν την κατά τα άλλα ακατάλληλη βλάστηση λιβαδιών σε τροφή. 

Ο παγκόσμιος τομέας κρέατος και κτηνοτροφίας επικρότησε την έκθεση, καθώς ο Πρόεδρος Guillaume Roué της Διεθνούς Γραμματείας Κρέατος – IMS δήλωσε: «Τα συμπεράσματα του FAO επιβεβαιώνουν ότι το κρέας παίζει ουσιαστικό ρόλο στα θετικά αποτελέσματα για την υγεία και επισημαίνουν την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σε θρεπτικά συστατικά συγκεκριμένων πληθυσμών ανάγκες , καθώς και την ανάγκη να επιταχυνθεί η υιοθέτηση της έξυπνης για το κλίμα κτηνοτροφικής παραγωγής» και πρόσθεσε «Τα στοιχεία με τα υψηλότερα πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης του FAO, πρέπει να παρέχουν συστάσεις σε παγκόσμιο και σε επίπεδο χώρας σχετικά με την παραγωγή και κατανάλωση κρέατος, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα οφέλη του κρέατος για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις