Ισπανία και Βόρεια Αφρική οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την ξηρασία

Η Ιβηρική Χερσόνησος και η Βόρεια Αφρική αντιμετωπίζουν μια από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων δεκαετιών. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και οι προβλέψεις για την παραγωγή δημητριακών για το 2023 έχουν μειωθεί και βρίσκονται κάτω του μέσου όρου ειδικά στην περίπτωση του κριθαριού σύμφωνα με το δελτίο του Μεσογειακού Δικτύου Πληροφόρησης Αγοράς.

Η ξηρασία έγινε ιδιαίτερα έντονη το Μάρτιο, επηρεάζοντας αρνητικά τη φωτοσύνθεση των χειμερινών δημητριακών ενώ επιτάχυνε και την ωρίμανση τους. Οι απώλειες των καλλιεργειών είναι πολύ πιθανές σε αρκετά μεγάλες καλλιέργειες σιτηρών της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, του Μαρόκου, της Αλγερίας και της Τυνησίας. Οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χαρακτηρίστηκαν από αντιθέσεις ξηρών και υγρών συνθηκών οι οποίες επηρέασαν την καλλιέργεια σε πολλές περιοχές.

Οι ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στα Βαλκάνια, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Τουρκία αναμένεται να αντισταθμίσουν τις κακές προοπτικές στις χώρες της δυτικής Μεσογείου.

Οι περιφερειακές προοπτικές για το μαλακό σιτάρι θετικές καθώς η καλλιέργεια αναπτύσσεται υπό τις πιο ευνοϊκές συνθήκες από το σκληρό σιτάρι και το κριθάρι.

Το μαλακό σιτάρι έχει ευνοϊκές επιδόσεις στη Γαλλία και την Τουρκία, δυο χώρες που αποτελούν κύριους παραγωγούς μαλακού σιταριού στην περιοχή της Μεσογείου (αντιπροσωπεύουν το 48% και το 22% της παραγωγής αντίστοιχα). Στο Μαρόκο οι προοπτικές είναι αρνητικές λόγω της επίπονης εργασίας, ενώ στην Ιταλία το ένα τρίτο της παραγωγής είναι σε κακή κατάσταση λόγω των πλημμυρών που έπληξαν την περιοχή Εμίλια-Ρομάνια


* Μαλακό σιτάρι - ΓΚΡΙ: Χωρίς Καλλιέργεια, Κόκκινο, Χαμένη συγκομιδή, Πορτοκαλί, Κακή συγκομιδή, κίτρινο, ενδιάμεσο, πράσινο: ευνοϊκό και μπλε: εξαιρετικό 

Όσο αφορά το σκληρό σιτάρι το, 47% του παγκόσμιου συνόλου παράγεται στην περιοχή της Μεσογείου. Το 28% των σπαρμένων εκτάσεων αναπτύσσεται σε κακές συνθήκες, γεγονός που προκαλεί αποτυχία της καλλιέργειας, και συμβαίνει στην Αλγερία, στο Μαρόκο και την Ισπανία. 



* Σκληρό σιτάρι- ΓΚΡΙ: Χωρίς Καλλιέργεια, Κόκκινο, Χαμένη συγκομιδή, Πορτοκαλί, Κακή συγκομιδή, κίτρινο, ενδιάμεσο, πράσινο: ευνοϊκό και μπλε: εξαιρετικό 

Από την άλλη πλευρά, το κριθάρι είναι πιο επηρεασμένη χειμερινή καλλιέργεια αυτής της περιόδου στην περιοχή της Μεσογείου. Το 34% της φυτεμένες έκτασης είναι σε κακή κατάσταση. Στην Ισπανία, η οποία αντιπροσωπεύει το 25% της παραγωγής του κριθαριού στην περιοχή της Μεσογείου, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας πλήττεται από ξηρασία.



* Κριθάρι - ΓΚΡΙ: Χωρίς Καλλιέργεια, Κόκκινο, Χαμένη συγκομιδή, Πορτοκαλί, Κακή συγκομιδή, κίτρινο, ενδιάμεσο, πράσινο: ευνοϊκό και μπλε: εξαιρετικό 

Όπως έχει φανεί και από τους προηγούμενους χάρτες, η κατάσταση που επικρατεί στις καλλιέργειες στην ιβηρική Χερσόνησο και την βόρειο Αφρική είναι είτε «χαμένη συγκομιδή, είτε κακή σοδεία».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις