Ουκρανία: Σπέρνει περισσότερο ελαιοκράμβη εις βάρος του σιταριού

Παρά τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας η συνολική έκταση των χειμερινών καλλιεργειών στην ουκρανική επικράτεια παραμένει στα ίδια επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών. 

Ωστόσο αναμένεται σημαντική αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης ελαιοκράμβης εις βάρος του μαλακού σιταριού. Μετά από ένα ήπιο χειμώνα, η βλαστική ανάπτυξη των χειμερινών καλλιεργειών αναπτύχθηκαν υπό ευνοϊκές συνθήκες και η θερμοκρασία στο Μάρτιο ενίσχυσε την ανάπτυξή τους. Οι υγρές συνθήκες τον Απρίλιο και η απουσία θερμικής καταπόνησης το Μάιο επέτρεψε μία θετική προοπτική απόδοσης για τις χειμερινές καλλιέργειες.

Αν και παρατηρείται εγκατάλειψη χωραφιών σε αρκετές περιοχές της χώρας η συνολική έκταση χειμερινών καλλιεργειών είναι ψηλότερη από το 2022 και κοντά στο μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Ωστόσο το ποσοστό της ελαιοκράμβης έχει αυξηθεί σημαντικά εις βάρος του μαλακού σίτου.

Όσον αφορά την παραγωγή προβλέπονται 28,3 ΜΤ συρταριού, 3,7 MT χειμερινού κριθαριού και 5,5 ΜΤ κραμβόσπορο.
Τέλος, υψηλές αποδόσεις αναμένονται και στα νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας. Όπως φαίνεται στο συνημμένο πίνακα οι αποδόσεις σε όλες τις καλλιέργειες προβλέπονται για τη δουλειά 2023 να βρίσκονται πάνω από το μέσο των τελευταίων πέντε ετών. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις