Αγρίνιο: Ενδιαφέρον από αραβική εταιρία για δημιουργία mega φωτοβολταϊκού 230 MW

Σε δημοσίευμα του newmoney.gr όπου γίνεται αναφορά στην ύπαρξη ενδιαφέροντος ισχυρών αραβικών κεφαλαίων για την η ελληνική αγορά των ΑΠΕ,  τονίζεται ότι με απόφαση της ΡΑΑΕΥ δόθηκε το «πράσινο φως» για ένα ακόμη mega φωτοβολταικό έργο μέσω της Βεβαίωσης Παραγωγού για σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 230 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 180 MW στη θέση Κατάντη Φράγματος Στρατού, των Δημοτικών Ενοτήτων Αγρινίου, Νεάπολης, Στρατού του Δήμου Αγρινίου, για λογαριασμό της εταιρείας “Global Renewables S.M.P.C.”

Η σχετική αίτηση υπεβλήθη στη ΡΑΑΕΥ στις 9 Φεβρουαρίου 2023 και η έγκρισή της δημοσιεύθηκε χθες 12 Ιουνίου.

Όπως έχει γίνει γνωστό πρόκειται για μια εταιρεία που συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2022 και εδρεύει στην Ελλάδα, ενώ μέτοχός της εμφανίζεται η εταιρεία lobbing Global Strategic Council, με κεντρικό πρόσωπο και στις δύο τον επιχειρηματία κ. Μιλτιάδη Γκουνταμάνη, με μακρά πορεία στις ΗΠΑ, αλλά πλέον και στη χώρα μας.

Σύμφωνα, ωστόσο, με πρόσφατη τροποποίηση του καταστατικού της Global Renewables S.M.P.C.” ορίζεται ότι η διοίκηση της εταιρείας και γενικά η διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων ανατίθεται για αόριστη διάρκεια αφενός στο κ. Γκουνταμάνη, αφετέρου όμως στον Marwan Azraq, ο οποίος κατέχει τη θέση του Vice President Energy του σαουδαραβικού κολοσσού Zahid Group.

Είναι ένας όμιλος που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 40 μεγαλύτερους της Σ. Αραβίας, με πορεία σχεδόν ενός αιώνα και με διαφοροποιημένες δραστηριότητες που καλύπτουν ένα τεράστιο φάσμα της αγοράς, από το εμπόριο, τις κατασκευές και τις μεταφορές μέχρι τον τουρισμό, το real estate και την ενέργεια.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, ο κεντρικός βραχίονας ΑΠΕ του Zahid Group είναι η Altaaqa. Η Altaaqa Alternative Solutions Company είναι κορυφαίος πάροχος ολοκληρωμένων λύσεων κοινής ωφελείας με ειδικά έργα «με το κλειδί στο χέρι» στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την ψύξη, το νερό και τις ΑΠΕ σε όλη τη Σαουδική Αραβία μέσω επτά υποκαταστημάτων στρατηγικής θέσης. Η Altaaqa ιδρύθηκε το 2004 για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες στη Σαουδική Αραβία και μέσα σε μια δεκαετία αύξησε τον στόλο των κινητών γεννητριών της σε πάνω από 2 GW.

Η Altaaqa Renewable Energy, εξ ολοκλήρου θυγατρική της Altaaqa, προβάλλεται ως είναι ένας διεθνής κατασκευαστής ΑΠΕ και ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας (IPP). Μόνη της ή σε συνεργασία με τους εταίρους της, αναπτύσσει, χρηματοδοτεί, κατασκευάζει και λειτουργεί φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, λύσεις αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας και υβριδικά έργα στις αραβικές χώρες, την περιοχή MENA, την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Στο ενεργειακό «οπλοστάσιο» του Zahid Group ανήκουν ακόμη η Altaaqa Global Energy Services (Altaaqa Global), διεθνής επιχείρηση παροχής ενεργειακών υπηρεσιών, η Greencells που ιδρύθηκε το 2009 ως μια μικρή εταιρεία συναρμολόγησης στο Saarbrücken της Γερμανίας και αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς παρόχους φωτοβολταϊκών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με εγκατεστημένη ισχύ πάνω από 2,2 GWp και θυγατρικές στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ.

Ακόμη, η SolarWorld που προσφέρει οικονομικά αποδοτικές λύσεις ηλιακής ενέργειας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε όλο τη Σ. Αραβία.

Από πέρυσι ξεκίνησε την πορεία της και η Safeer, μια κοινοπραξία μεταξύ της Total Energies και της Altaaqa, η οποία προσφέρει στους βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες της σε Σ. Αραβία και Μπαχρέιν, πρόσβαση στην ηλιακή ενέργεια, μέσω ενός μοντέλου μίσθωσης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις