Πολωνοί αγρότες: Βγήκαν στον δρόμο γιατί δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις ουκρανικές τιμές σιτηρών

Νέα παράταση στην απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση

Παραγωγοί από την Πολωνία - και όχι μόνο - διαμαρτύρονται, καθώς δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις ουκρανικές τιμές, με αποτέλεσμα η σοδειά τους είτε να μένει απούλητη είτε να πουλιέται σε πολύ χαμηλές τιμές.
«Ικανοποιήσαμε το κύριο αίτημά τους, δηλαδή σταματήσαμε την πίεση της εισαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία.

Σήμερα δεν υπάρχει άδεια για κάτι τέτοιο, είναι παράνομο τουλάχιστον μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Αυτά τα σιτηρά δεν θα έρθουν στην Πολωνία παρά μόνο για λόγους διέλευσης», τονίζει στο euronews ο Πολωνός υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κρίστοφ Τσετσιούρα.
Παρ' όλα αυτά, η απόφαση των Βρυξελλών, την οποία η κυβέρνηση στηρίζει, αφού φέρνει μια προσωρινή ανακούφιση, δεν έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους Πολωνούς αγρότες. Οι παραγωγοί φοβούνται ότι σε τρεις μήνες το ίδιο πρόβλημα θα το βρουν ξανά μπροστά τους.
Όπως λέει ο αγρότης Βίεσλαβ Γκριν, «σήμερα λέγεται ότι θα απαγορεύεται εντελώς, αλλά μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Αυτό ουσιαστικά δεν μας δίνει τίποτα.

Η γεωργία είναι επάγγελμα με ορίζοντα όχι λεπτών, αλλά ετών. Οι αγρότες έχασαν τα οφέλη τους εν μία νυκτί, διότι πουλούσαν σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Σήμερα δεν γνωρίζουμε πρακτικά τι να φυτέψουμε για να είναι πωλήσιμο. Αυτό υπονομεύει την σταθερότητα, χάθηκαν ακόμη και οι επαφές ανάμεσα στους μύλους και τα εργοστάσια, όπου υπήρχαν σταθεροί κύκλοι προμήθειας. Αυτή η ελεγχόμενη αλυσίδα "από το χωράφι στο τραπέζι" έσπασε. Δεν πρέπει να ανταγωνιζόμαστε την Ουκρανία, αλλά όλοι μαζί να εξάγουμε και να πουλάμε».

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η πολωνική γεωργία πρέπει να τύχει μέριμνας, διότι όχι μόνο είναι οικολογική και πληροί τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις, αλλά και συμβάλλει στην διατροφική ασφάλεια της Ευρώπης.
Σύμφωνα με την δημοσιογράφο του Polityka Insight Σόνια Σόμπτσικ-Γκριγκιέλ, «το πρόβλημα του ανταγωνισμού από τους Ουκρανούς αγρότες για τους Πολωνούς συναδέλφους τους είναι πολύ σοβαρό. Λόγω των πολύ καλών συνθηκών αγροτικής παραγωγής, το εργατικό κόστος στην Ουκρανία είναι χαμηλότερο.

Το δίδαγμα εδώ είναι πως οι Πολωνοί πρέπει να προετοιμαστούν και να αναπτύξουν μια διακομματική στρατηγική. Ωστόσο πρόκειται και για μια έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να υπολογίζει τις επιπτώσεις αυτών των ρυθμίσεων, όταν λαμβάνει αποφάσεις».

Συμπερασματικά, το μπλοκάρισμα των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών συνιστά προσωρινή λύση που δεν ικανοποιεί κανέναν. Με γνώμονα το καλό αυτής της συνεργασίας και την προσέγγιση της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό που χρειάζεται είναι μια συστηματική και μακρόπνοη λύση.

πηγη

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις