Ο πληθυσμός της Κίνας συρρικνώνεται: Tι σημαίνει για τη ζήτηση τροφίμων;
Ο πληθυσμός της Κίνας συρρικνώνεται: Tι σημαίνει για τη ζήτηση τροφίμων;

Το φαγητό είναι αναγκαιότητα, όταν επιτυγχάνονται οριακές αυξήσεις εισοδήματος σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, μεγαλύτερο μέρος αυτού του εισοδήματος τείνει να δαπανάται για τρόφιμα από ό,τι σε χώρες με υψηλότερο εισόδημα.

Αυτό ποικίλλει μεταξύ των κατηγοριών τροφίμων, αλλά εξετάστε για λίγο το παρακάτω διάγραμμα που συγκρίνει το κατά κεφαλήν πραγματικό ΑΕΠ έναντι της κατανάλωσης ζωικής πρωτεΐνης.

Υπάρχουν περίπου 180 κουκκίδες σε αυτό το γράφημα, με κάθε κουκκίδα να αντιπροσωπεύει μια χώρα και τη μεγάλη χρυσή κουκκίδα που αντιπροσωπεύει την Κίνα. Όσο μεγαλύτερη είναι η κουκκίδα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο πληθυσμός. Καθώς μια χώρα κινείται από αριστερά προς τα δεξιά στον άξονα, ο πληθυσμός της καταναλώνει αμέσως περισσότερη ζωική πρωτεΐνη σε κατά κεφαλήν βάση. Καθώς η ανάπτυξη συνεχίζεται, η αύξηση της κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών συνεχίζεται, αλλά με διαρκώς βραδύτερο ρυθμό, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών επικεντρώνονται σε άλλα πράγματα.

Αυτό ακριβώς συνέβη στην Κίνα. Η οικονομία της έχει αναπτυχθεί εκπληκτικά, επεκτείνοντας 10% ετησίως από το 1990-2013 και προκαλώντας έναν μετασχηματισμό που οδήγησε την Κίνα από μια σχεδόν μεταγενέστερη σκέψη στο παγκόσμιο εμπόριο εμπορευμάτων τροφίμων και γεωργίας πριν από 30 χρόνια σε κυρίαρχο εισαγωγέα σε πολλές κατηγορίες.

Παρακάτω είναι ένα διάγραμμα της αναλογίας των παγκόσμιων εισαγωγών της Κίνας κατά το καλλιεργητικό έτος 1992-93 για 20 περισσότερο ή λιγότερο τυχαία επιλεγμένα γεωργικά προϊόντα σε σύγκριση με την περίοδο 2022-23. Η Κίνα σπάνια αντιστοιχούσε σε περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου εμπορίου πριν από 30 χρόνια και τώρα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σε 12 από τα 20 εμπορεύματα.

 

Η οικονομική ανάπτυξη έχει παίξει σαφώς ρόλο σε αυτόν τον μετασχηματισμό, αλλά δεν τα λαμβάνει όλα. Την ίδια στιγμή που συνέβαινε αυτό το οικονομικό θαύμα στην Κίνα, ο πληθυσμός της μεγάλωνε. Τα τελευταία 30 χρόνια, ο πληθυσμός της χώρας έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 25%, ή περίπου 280 εκατομμύρια άτομα.

Για να το δούμε αυτό, 280 εκατομμύρια άνθρωποι είναι περίπου ο πληθυσμός της Ινδονησίας, της τέταρτης πιο πυκνοκατοικημένης χώρας στον κόσμο πίσω μόνο από την Ινδία, την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Συνδυάστε την αύξηση του πληθυσμού -- περισσότερα στόματα για τροφή -- και την οικονομική ανάπτυξη, τα υψηλότερα εισοδήματα των νοικοκυριών και θα έχετε τον διαταράκτη από την πλευρά της ζήτησης που έχει γίνει η Κίνα στις αγορές τροφίμων και γεωργικών προϊόντων.

Η περίπτωση της σόγιας

Πουθενά αυτή η κινεζική μεταμόρφωση δεν ήταν πιο εμφανής όσο στη σόγια. Αυτός ο ελαιούχος σπόρος -- όταν υποβάλλεται σε επεξεργασία ή συνθλίβεται -- παράγει σογιέλαιο, μαγειρικό λάδι για τηγάνισμα και προετοιμασία τροφίμων. και σόγιαλευρο, ένα συστατικό ζωοτροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Είναι αυτό το γεύμα σόγιας που έχει γίνει εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου πληθυσμού γουρουνιών στον κόσμο στην Κίνα για να ικανοποιήσει την αυξανόμενη όρεξη της χώρας για χοιρινό και τη μεγαλύτερη βιομηχανία υδατοκαλλιέργειας στον κόσμο.

Περίπου τα μισά από όλα τα γουρούνια στον κόσμο βρίσκονται στην Κίνα και αντιπροσωπεύει επίσης σχεδόν το 70% της παγκόσμιας παραγωγής υδατοκαλλιέργειας. Χωρίς τη σόγια και το σογιάλευρο που παράγεται από αυτά, αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί.

Κοιτάζοντας τα τελευταία 30 χρόνια, η Κίνα μόλις και μετά βίας εγγράφηκε ως εισαγωγέας σόγιας μέχρι το έτος καλλιέργειας 1995-96. Λίγο περισσότερο από 15 χρόνια αργότερα, αντιπροσώπευε ήδη περίπου το 60% του παγκόσμιου εμπορίου και παραμένει εκεί μέχρι σήμερα. Η ζήτηση της Κίνας για σπόρους σόγιας τα τελευταία 30 χρόνια έχει αυξηθεί περίπου κατά 90 εκατομμύρια τόνους, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος έχει αυξηθεί λιγότερο από το μισό.

Για να τροφοδοτήσει αυτήν την αυξανόμενη ζήτηση για σπόρους σόγιας, η γεωργία της Βραζιλίας μεταμορφώθηκε και η παραγωγή της σόγιας αυξήθηκε με τη ζήτηση της Κίνας. Από το καλλιεργητικό έτος 1990-91, η παραγωγή σόγιας της Βραζιλίας έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα σόγιας στον κόσμο. Χωρίς την εκρηκτική αύξηση της ζήτησης της Κίνας, δεν θα υπήρχε αγορά για τέτοια επέκταση από την πλευρά της προσφοράς.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η αύξηση της φυσικής ζήτησης της Κίνας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά. Η συντριβή σόγιας της Κίνας αυξήθηκε κατά 33 εκατομμύρια τόνους από το 2010-11 έως το 2016-17.

Στην επόμενη εξαετία που λήγει το 2022-23, φαίνεται ότι η επεξεργασία σόγιας στην Κίνα θα αυξηθεί μόνο κατά περίπου 3 εκατομμύρια τόνους. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην επιβράδυνση της οικονομικής και πληθυσμιακής αύξησης που εκδηλώνεται με την επιβράδυνση της αύξησης της κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών.

Ο αντίκτυπος της απότομης επιβράδυνσης της φυσικής κατανάλωσης σόγιας στην Κίνα έχει καλυφθεί κάπως από τη δημιουργία αποθεμάτων. Πιθανώς τρομαγμένο από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και τις συνεχιζόμενες ψυχρές εμπορικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον, το Πεκίνο συνεχίζει να εισάγει περισσότερη σόγια από ό,τι καταναλώνει η χώρα της, αυξάνοντας τα αποθέματά της κατά περισσότερα από 30 εκατομμύρια τόνους από το 2016-17, όταν εξελέγη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ και αναμφισβήτητα η αρχή της επιδείνωσης των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας σόγιας στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας λίγο περισσότερο από το 30% του παγκόσμιου εμπορίου από την πλευρά των εξαγωγών.

Η συρρίκνωση του πληθυσμού της Κίνας βρίσκεται στο αρχικό της στάδιο, αλλά τι θα συμβεί όταν συρρικνωθεί κατά 80 εκατομμύρια ανθρώπους τα επόμενα 25 χρόνια, όπως προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα; Η S&P Global Market Intelligence προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα αυξηθεί γύρω στο 5% για το άμεσο μέλλον, πολύ κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών. Εάν η αύξηση του εισοδήματος από την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση του πληθυσμού οδήγησε την Κίνα σε αυτό που είναι σήμερα ως καταναλωτής γεωργικών προϊόντων, θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι αυτές οι προβλεπόμενες αλλαγές δεν θα έχουν σημασία. Πώς θα συμπεριφερθούν οι τιμές; Πώς θα αντιδράσουν οι χώρες εξαγωγής;

Είναι πρώιμες μέρες σε αυτήν την κινεζική μετάβαση, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σόγιας στις ΗΠΑ είναι περίπου 25% χαμηλότερα πριν από ένα χρόνο. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η βραζιλιάνικη σόγια μειώθηκε ακόμη περισσότερο τον περασμένο χρόνο. Ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένων των αναλυτών της S&P Global Commodity Insights, αμφισβητούν ποιος θα είναι ο ρυθμός επέκτασης της περιοχής σόγιας στη Βραζιλία το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τον υπολογισμό της S&P Global, η τιμή της σόγιας στη Βραζιλία είναι τώρα χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής για τη μετατροπή των βοσκοτόπων σε φυτική παραγωγή. Αυτό ήταν αδιανόητο πριν από λίγο καιρό. Επιπλέον, οι αναλυτές της S&P Global αναμένουν ότι οι τιμές της σόγιας θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πέφτουν ακόμη 25% εάν οι ΗΠΑ καλλιεργήσουν μια κανονική καλλιέργεια σόγιας. Ενώ η φύτευση έχει προχωρήσει γρήγορα και ομαλά, υπάρχει μια μακρά καλλιεργητική περίοδος μπροστά.

Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι ευρείες

Για να είμαστε ξεκάθαροι, οι προβλέψεις για τη μείωση του πληθυσμού της Κίνας δεν είναι ψευδείς ή δεν γίνονται χωρίς προσδιορισμό αιτίας. Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι η Κίνα θα μειωθεί κατά 80 εκατομμύρια ανθρώπους τα επόμενα 25 χρόνια, παρόμοια με τον πληθυσμό της Γερμανίας. Αυτή η προβλεπόμενη μείωση του πληθυσμού είναι άμεσο αποτέλεσμα της μείωσης των ποσοστών γεννήσεων. Παρά το γεγονός ότι η Κίνα άρει την πολιτική του «ένα παιδί» το 2016, τα ποσοστά γεννήσεων συνεχίζουν να μειώνονται σήμερα. Συνδυάστε το με την υποτιθέμενη πιο αργή αύξηση του ΑΕΠ και δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να δείτε βραδύτερη αύξηση της ζήτησης τροφίμων.

Ενώ η εστίαση ήταν στη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης ζωικής πρωτεΐνης της Κίνας και της παγκόσμιας παραγωγής και εμπορίου σόγιας, οι επιπτώσεις αυτών των μακροοικονομικών τάσεων στην Κίνα δεν τελειώνουν εκεί. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα τμήμα της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού γεωργίας και τροφίμων που δεν θα νιώσει τον αντίκτυπο.

Η Κίνα υπήρξε βασικός μοχλός ζήτησης για πολλά εμπορεύματα εδώ και μια γενιά. Ακόμη και εκείνοι που η Κίνα δεν είναι μεγάλος καταναλωτής μπορεί να αισθανθούν τον αντίκτυπο έμμεσα. Εάν η τιμή ενός εμπορεύματος μειωθεί λόγω της στασιμότητας της κινεζικής ζήτησης, ένα άλλο μπορεί να πέσει, επειδή η καλλιεργήσιμη γη είναι ανταλλάξιμη.

Εάν η τιμή της σόγιας πέσει, για παράδειγμα, άλλα εμπορεύματα που μπορούν να παραχθούν στην ίδια γη και το ίδιο κλίμα είναι πιθανό να μειωθούν, διαφορετικά θα κατακλυστούν από την προσφορά, καθώς οι παραγωγοί στρέφονται προς την εναλλακτική λύση με υψηλή τιμή. Το πλεονέκτημα αυτού είναι πιθανό να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις των τροφίμων για τους καταναλωτές. Το μειονέκτημα είναι πιθανό να είναι η κερδοφορία και η επιστροφή στη γεωργία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις