Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε τώρα για την αποκατάσταση της φύσης στην ΕΕ

Πολύ θόρυβος έγινε την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για την αποκατάσταση της φύσης στην ΕΕ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv.gr το ρυθμιστικό πλαίσιο, που προτάθηκε αρχικά τον Ιούνιο του 2022, αποσκοπεί στην ανατροπή της δραστικής υποβάθμισης της ευρωπαϊκής φύσης και αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ.

Εν μέσω αυξανόμενων φόβων για την επισιτιστική ασφάλεια, των διαδοχικών κρίσεων της πανδημίας COVID και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πρόταση βρέθηκε στη μέση μιας πολιτικής καταιγίδας, η οποία έφερε αντιδράσεις από την κεντροδεξιά και τη δεξιά πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο έχει ήδη οδηγήσει στην απόρριψη του πλαισίου από τις επιτροπές γεωργίας και αλιείας.

Ωστόσο, καθώς η επιτροπή περιβάλλοντος έχει αρμοδιότητα επί του φακέλου, η ψηφοφορία της Πέμπτης είναι πραγματικά κρίσιμη.

Εάν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), συνεχίσει να είναι κατά του νόμου και η πρόταση απορριφθεί, κινδυνεύει να χαθεί στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Εάν ο νόμος περάσει από την επιτροπή, τότε θα τεθεί σε ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιούλιο.

Ποια είναι λοιπόν τα κύρια σημεία που πρέπει να γνωρίζουμε καθώς πλησιάζουμε στην ψηφοφορία;

Εκβιασμός του ΕΛΚ

Ο ηγέτης του ΕΛΚ Manfred Weber έχει κατηγορηθεί ότι εκβιάζει τους ευρωβουλευτές του για να ακολουθήσουν τη γραμμή του κόμματος.

«Γνωρίζω με βεβαιότητα από άμεσες πηγές ότι  για όσους [ευρωβουλευτές] σχεδιάζουν να προσέλθουν στην επιτροπή ENVI για την ψηφοφορία την Πέμπτη και δεν λένε στον Weber 100% ότι θα καταψηφίσουν ολόκληρο το κείμενο, τότε η πίεση της ηγεσίας του ΕΛΚ είναι μεγάλη -τους λέει πως εάν θέλουν να έχουν θέση στη λίστα την επόμενη φορά, να είναι σίγουροι ότι δεν θα είναι (σε αυτή)», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη (13 Ιουνίου) ο κορυφαίος φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Pascal Canfin, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της επιτροπής ENVI.

Οι κατηγορίες ακολουθούν την είδηση ότι ο μοναδικός ηχηρός αποστάτης, ο Τσέχος ευρωβουλευτής Stanislav Polčák, θα αποχωρήσει για να αντικατασταθεί από ένα μέλος, παρά το γεγονός ότι προηγουμένως είχε δηλώσει δημόσια την πρόθεσή του να ψηφίσει υπέρ της πρότασης.

Από την πλευρά του, ο Weber αρνήθηκε οποιαδήποτε παράβαση και απέρριψε τις κατηγορίες ως ένδειξη νευρικότητας εκ μέρους της φιλελεύθερης ευρωομάδας του Renew.

Όπως αναφέρει το Euractiv.gr αργότερα την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Weber χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «απελπισμένη (και ψευδή) προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή από τις ελλείψεις του νόμου για την αποκατάσταση της φύσης».

Η τύχη του νόμου εξαρτάται από τους φιλελεύθερους

Όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, είναι αμφίβολο ότι ο νόμος θα περάσει. Με τη γραμμή μεταξύ της επιτυχίας και της αποτυχίας να είναι εξαιρετικά λεπτή, η κεντρώα ομάδα Renew Europe είναι το κόμμα που τελικά θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

Τα μέλη του Renew είχαν προηγουμένως συνταχθεί με το ΕΛΚ για να μπλοκάρουν την πρόταση στην επιτροπή γεωργίας και αλιείας, αλλά τα πράγματα μπορεί να μην είναι ξεκάθαρα στην επιτροπή περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Canfin, το κόμμα βρίσκεται σήμερα σε ποσοστό 60% υπέρ του νόμου και 40% κατά. «Η ψηφοφορία την Πέμπτη θα είναι πολύ κοντά, είτε υπέρ είτε κατά», προέβλεψε.

Η Επιτροπή τα δίνει όλα για να σώσει την πρότασή της

Σύμφωνα με τις συνθήκες της ΕΕ, από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει έναν νόμο, δεν έχει πλέον ρόλο στη νομοθετική διαδικασία, καθώς μόνο το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει να συμφωνήσουν επί του κειμένου.

Ωστόσο, η Επιτροπή συχνά προσπαθεί να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις ενεργώντας ως διαμεσολαβητής συμβιβασμών, ιδίως κατά τη διάρκεια των τελικών διοργανικών διαπραγματεύσεων- γνωστοί και ως τριμερείς διάλογοι (trilogues).

Η Επιτροπή δεν μένει αμέτοχη σε αυτό το στάδιο, παρά το γεγονός ότι η έντονη συμμετοχή της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ είναι ασυνήθιστη σε ένα τόσο πρώιμο στάδιο της διαδικασίας.

Εκτός από συναντήσεις με ευρωβουλευτές και την αποστολή non-papers σε εθνικούς βουλευτές και υπουργούς, η Επιτροπή απείλησε επίσης να μην παρουσιάσει την πολυαναμενόμενη πρότασή της για την επεξεργασία γονιδίων, εάν ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης δεν περάσει.

Η επιστήμη στο πλευρό της

Η κίνηση του ΕΛΚ, σύμφωνα με το Euractiv.gr, προκάλεσε την κριτική των επιστημόνων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν κατά χιλιάδες για να υποστηρίξουν την πρόταση.

Σε μια ανοιχτή επιστολή, που υπογράφεται από περισσότερους από 1.020 επιστήμονες σε περισσότερες από 30 χώρες, αναφέρεται ότι η αποκατάσταση «δεν αποκλείει την οικονομική δραστηριότητα» και ότι, σε αντίθεση με τις ανησυχίες που προέρχονται από τη δεξιά πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα στοιχεία δείχνουν ότι «η αποκατάσταση ενισχύει, αντί να απειλεί, την ασφάλεια των τροφίμων».

Εν τω μεταξύ, άλλοι 3.339 επιστήμονες υπέγραψαν μια άλλη ανοικτή επιστολή, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» τους για την «αδικαιολόγητη επίθεση στον νόμο η οποία μάλιστα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε παραπληροφόρηση».

«Καλούμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να συνεχίσουν τη νομοθετική διαδικασία», αναφέρει η επιστολή.

Ανίερες συμμαχίες

Η αντίδραση κατά του νόμου έχει επίσης γεννήσει κάποιες απίθανες συμμαχίες, όπως η πασίγνωστη ομάδα προστασίας του περιβάλλοντος WWF που ένωσε τις δυνάμεις της με τον όμιλο τροφίμων Nestlé σε μια ενημέρωση Τύπου την Τρίτη για να υπερασπιστεί την πρόταση.

Η Nestlé, μαζί με περισσότερες από 100 άλλες εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων της Unilever και της ΙΚΕΑ, ένωσαν επίσης τις δυνάμεις τους μέσα στην εβδομάδα για να ζητήσουν την «επείγουσα έγκριση ενός φιλόδοξου και νομικά δεσμευτικού νόμου της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης» και προειδοποίησαν τους ευρωβουλευτές «να μην προδώσουν τους αγρότες που βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρωτοφανή κατάρρευση των οικοσυστημάτων μας και την κλιματική αλλαγή».

Τέλος, η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διέψευσε επίσης τους ισχυρισμούς του ΕΛΚ ότι η αποκατάσταση της φύσης μπορεί να εμποδίσει την πολυπόθητη ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας στην ΕΕ.

Πηγή: euractiv.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις