Σιτηρά: Παιχνίδι τιμών για γερά νεύρα

Στην Ευρώπη οι τιμές του  σκληρού σιταριού παραμένουν σταθερές. Οι παίκτες συνεχίζουν να σερφάρουν και να ενημερώνονται συνεχώς εν αναμονή της προόδου της συγκομιδής που επιβραδύνεται από τις συχνές βροχοπτώσεις στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα.

Με πολιτικές ανοιχτών τιμών κινείται αγορά σιτηρών στην Ελλάδα όλοι είναι σε αναμονή αγρότες και μύλοι για την ανακοίνωση των τιμών  παρακολουθούν ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση. Ενώ ακούγεται  ότι έγινε πρόσφατα και μια μεγάλη εξαγορά στο χώρο των σιτηρών στην περιοχή της Λάρισας.

Οι τιμές πέρυσι ήταν σαφώς καλύτερες, με το σκληρό σιτάρι να είχε κινηθεί στα 0,50 λεπτά περίπου και το κριθάρι στα 0,25 αντίστοιχα.

Η μεταβλητότητα του  ευρωπαϊκού δείκτη σκληρού σίτου  έχει υποχωρήσει στο επίπεδο των 15-16 σημείων επιστρέφοντας κοντά στα επίπεδα του 20-21 καλλιεργητικού έτους, όπως και οι τιμές.

Τώρα σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε το ινστιτούτο καλλιεργειών Arvalis, ο ζεστός καιρός αυτό το μήνα αναμένεται να μειώσει τις απόδοσης των γαλλικών σιτηρών , αλλά η συγκομιδή του φετινού καλοκαιριού αναμένεται να φέρει καλές αποδόσεις,

"Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν κάποια απώλεια βάρους των σιτηρών". Οι ξηρές, θερμές συνθήκες σε ολόκληρη τη βόρεια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ζωνών σιτηρών στη βόρεια Γαλλία, έχουν προκαλέσει ανησυχία στις διεθνείς αγορές καθώς πλησιάζει η θερινή συγκομιδή.

Τα  σιτηρά στη Γαλλία, που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσίασαν  καλές απόδοσης στις αρχές Ιουνίου, έχοντας επωφεληθεί από τις βροχές της άνοιξης  και με τους αγρότες να καταφέρνουν να ελέγχουν την αυξημένη πίεση  από τις ασθένειες .

 Το μαλακό σιτάρι, η κύρια καλλιέργεια δημητριακών της Γαλλίας, βρισκόταν σε πορεία για "καλές μέσες" αποδόσεις στη συγκομιδή μετά από κάποιες επιπτώσεις από τον τρέχοντα ζεστό καιρό, όπως δήλωσε ο Laurent  . Η συγκομιδή του χειμερινού κριθαριού, η οποία μόλις ξεκίνησε, παρουσιάζει καλές αποδόσεις και ποιότητα σε πολύ πρώιμα αποτελέσματα, πρόσθεσε.

Ωστόσο, η φετινή συγκομιδή του σκληρού σιταριού, που χρησιμοποιείται στα ζυμαρικά, αναμένεται να επηρεαστεί από την ξηρασία στα νοτιοανατολικά, μία από τις κύριες ζώνες παραγωγής.

Η Arvalis πρόκειται να δημοσιεύσει στις αρχές Ιουλίου μαζί με τις οργανώσεις του τομέα των σιτηρών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις