Κοζάνη: Καταστροφικές βροχοπτώσεις για τις αγροτικές καλλιέργειες

“Άνοιξαν” οι ουρανοί στην Κοζάνη και για άλλη μια φορά πλημμύρισαν οι καλλιέργειες προκαλώντας μεγάλες ζημίες στις σοδειές των αγροτών.

Όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ της η ΕΡΤ, οι κάτοικοι της Κοινότητας Καλονερίου ασχολούνται κυρίως με την βιολογική καλλιέργεια κόκκινης πιπεριάς, σιτηρών, κηπευτικών και οσπρίων. Οι 50 ημέρες βροχής έφεραν σε απόγνωση τους περίπου 250 αγρότες.

Έπειτα από 35 χρόνια ενασχόληση με την γεωργία πρώτη φορά αντιμετωπίζει τέτοια κατάσταση αναφέρει ο παραγωγός Κώστας Καραγιώργος. «Η καλλιέργεια φακής έχει ξαπλώσει, όπως και τα ρεβίθια. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φάρμακα ή άλλα μέσα, γιατί πρόκειται για βιολογικές καλλιέργειες».

Όπως τονίζεται, 250 στρέμματα καλλιέργειας, για τα οποία δεν προβλέπονται αποζημιώσεις. Ο ΕΛΓΑ ενημέρωσε, για κάτι που είναι γνωστό στο πανελλήνιο, από υπάρξεως του Οργανισμού, ότι δεν καλύπτονται ζημίες λόγω βροχοπτώσεων.

Σύμφωνα με τον παραγωγό Στέφανο Παντούδη, η καλλιέργεια τριφυλλιού καταστράφηκε και όσα έμεινα δεν μπορούν να συλλεχθούν, καθώς κάθε μεσημέρι βρέχει. Αυτό συμβαίνει επί 50 ημέρες και δεν προλαβαίνουν να στεγνώσουν τα φυτά για να γίνει η συγκομιδή.

Τα στοιχεία της φύσεως ήταν ανέκαθεν απρόβλεπτα, αλλά περιστασιακά. Οι νέες κλιματολογικές συνθήκες που διαμορφώνονται επιφυλάσσουν πολλές και μάλλον δυσάρεστες εκπλήξεις.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις