Σιτάρι: Καλπάζουν οι τιμές στο Παρίσι, καιρική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ
Σιτάρι: Καλπάζουν οι τιμε΄ς στο Παρίσι, καιρική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ

Το σιτάρι Euronext σημείωσε απότομη άνοδο την Παρασκευή, παρακολουθώντας άλλο ένα άλμα στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Σικάγο, καθώς η απότομη επιδείνωση στις Μεσοδυτικές ΗΠΑ δημιούργησε ανησυχία για τις προοπτικές προσφοράς σιτηρών.

Ο ξηρός καιρός στη βόρεια Ευρώπη και η αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια ενός διαδρόμου σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα από την Ουκρανία στήριξαν επίσης τις ευρωπαϊκές τιμές. Τα κέρδη στο σιτάρι εξέπληξαν τους εμπόρους, δεδομένης της πρόβλεψης βροχοπτώσεων την επόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη και με τα μεγάλα αποθέματα και τις φθηνότερες τιμές στην κορυφαία εξαγωγική χώρα Ρωσία, με αποτέλεσμα ορισμένοι να θεωρούν το ράλι ως οδηγούμενο από επενδυτικά κεφάλαια που καλύπτουν αρνητικές θέσεις σε σιτηρά. Το σιτάρι Σεπτεμβρίου στο Euronext με έδρα το Παρίσι σημείωσε άνοδο 2,5% στα 240,75 ευρώ (262,97 $) ανά μετρικό τόνο στις 15:50 GMT, αφού νωρίτερα άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν έξι εβδομάδες στα 234,25 ευρώ.

Το σιτάρι του Σικάγο αναρριχήθηκε περίπου 4% στις αμερικανικές συναλλαγές, αυξάνοντας 5% την Πέμπτη, καθώς η εξάπλωση της ξηρασίας στα Μεσοδυτικά ενθουσίασε φόβους για τις αποδόσεις καλαμποκιού και σόγιας.

«Μια αγορά καιρού για τα σιτηρά ξεκίνησε σοβαρά αυτή την εβδομάδα», ανέφερε σε σημείωμα η συμβουλευτική CRM Agri. «Εν τω μεταξύ, η Ρωσία διατήρησε αβεβαιότητες σχετικά με την ανανέωση της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα τον επόμενο μήνα».

Στη Γαλλία, η κατάσταση του μαλακού σίτου μειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, αλλά το 85% των καλλιεργειών εξακολουθούν να αξιολογούνται ως καλές ή άριστες, σύμφωνα με στοιχεία από το αγροτικό γραφείο FranceAgriMer. Υπήρξε μεγαλύτερη ανησυχία για άλλες περιοχές της βόρειας Ευρώπης, όπου οι βροχοπτώσεις την επόμενη εβδομάδα θα είναι σημαντικές, ανέφεραν οι έμποροι. Ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι η συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα δεν θα μπορούσε να παραταθεί υπό τις παρούσες συνθήκες, όταν λήξει στα μέσα Ιουλίου.

Ωστόσο, οι έμποροι έχουν ήδη συνυπολογίσει μια πιθανή κατάρρευση του διαδρόμου μετά από επανειλημμένες επικρίσεις από τη Μόσχα, ενώ αναμένουν επίσης συνεχείς μεγάλες εξαγωγές από τη Ρωσία. Η Αλγερία, μια σημαντική αγορά για το ευρωπαϊκό σιτάρι, αναμενόταν να επιστρέψει με διαγωνισμό εισαγωγής τις επόμενες ημέρες, αλλά το ράλι των καιρικών τιμών μπορεί να την οδηγήσει σε αναμονή, πρόσθεσαν οι έμποροι.

Στον τομέα της ελαιοκράμβης, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Αυγούστου στο Euronext αυξήθηκαν κατά 6,2% στα 472,50 ευρώ ο μετρικός τόνος, κοντά στο ανώτατο όριο νωρίτερα δύο μηνών, ενισχυμένα από τα κέρδη στη σόγια και άλλες αγορές ελαιούχων σπόρων λόγω των καιρικών συνθηκών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις