Η χρήση ζαχαρότευτλων για βιολογικά υλικά και οι επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια

Το 2023, ο κόσμος αντιμετωπίζει μια παγκόσμια κρίση πείνας. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα «ένα ρεκόρ 349 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 79 χώρες αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια – από 287 εκατομμύρια το 2021. Αυτό αποτελεί μια εκπληκτική αύξηση 200 εκατομμυρίων ανθρώπων σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία του COVID-19

Περισσότεροι από 900.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παλεύουν για να επιβιώσουν σε συνθήκες λιμού. Αυτό είναι δέκα φορές περισσότερο από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, μια ανησυχητικά ταχεία αύξηση».

Η τρέχουσα συζήτηση για τη βιομάζα είναι υποκειμενική

Νέα δημοσίευση της RCI δείχνει ότι η συζήτηση για τη βιομάζα είναι εσφαλμένη, υποκειμενική και δεν βασίζεται πλήρως σε στοιχεία – και ως εκ τούτου, αποσπά την προσοχή από πολύ πιο ισχυρές αιτίες πείνας στον κόσμο. 

Μεταξύ αυτών η κλιματική αλλαγή, οι συγκρούσεις, οι ακραίες ανισότητες στην κατανομή του πλούτου, η μεγάλη εξάρτηση από εισαγωγές τροφίμων από βιομηχανικές χώρες, η υπερκατανάλωση κρέατος, οι απώλειες στην αλυσίδα αξίας και ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα στο 2023. Ο ανταγωνισμός μεταξύ χρήσεων βιομάζας δεν αναφέρεται μεταξύ των σχετικών αιτιών.

Οφέλη της βιομάζας για βιομηχανικές εφαρμογές

Η χρήση βιομάζας - όπως τα ζαχαρότευτλα - για βιομηχανικές εφαρμογές, από την άλλη πλευρά, έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τις ορυκτές πρώτες ύλες και έτσι να συμβάλει στην επειγόντως αναγκαία μείωση των εκπομπών ορυκτών άνθρακα στην ατμόσφαιρά μας για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. 

Αν και δεν αρνούνται την επιτακτική ανάγκη για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πείνας, οι συγγραφείς της έρευνας υποστηρίζουν ότι η χρήση τροφών και ζωοτροφών για χημικά και υλικά δεν θα επιδεινώσει απαραίτητα την επισιτιστική ανασφάλεια και στην πραγματικότητα έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει πολλαπλά οφέλη για την τοπική και παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, μετριασμός του κλίματος και άλλοι παράγοντες:

* Το κλίμα κερδίζει. Υπάρχει ανάγκη να απομακρυνθούμε από τις ορυκτές πρώτες ύλες για να επιτευχθεί ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής. Τα βιολογικά υλικά αποτελούν μέρος της λύσης και μπορούν έτσι να συμβάλουν στον μετριασμό μιας από τις κύριες αιτίες πείνας στον κόσμο.

* Η παραγωγικότητα της γης κερδίζει. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των αιτήσεων δεν είναι για το είδος της καλλιέργειας, αλλά για τη γη. Η συνολική διαθεσιμότητα καλλιεργήσιμης γης και επομένως τροφή και ζωοτροφές στον πλανήτη καθορίζει τι είναι δυνατό και τι όχι. Οι καλλιέργειες τροφίμων και ζωοτροφών προσφέρουν υψηλές αποδόσεις μέσω της μακροπρόθεσμης βελτιστοποίησης και μιας ποικιλίας παραπροϊόντων που χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα σε ποικίλες εφαρμογές, αξιοποιώντας στο έπακρο τη διαθέσιμη γη.

* Το περιβάλλον κερδίζει λόγω της αυξημένης αποδοτικότητας των πόρων και της παραγωγικότητας των καλλιεργειών τροφίμων και ζωοτροφών και της μειωμένης έκτασης γης, ειδικά εάν βελτιωθούν οι γεωργικές πρακτικές για τον καλύτερο σεβασμό της υγείας του εδάφους και των οικοσυστημάτων.

* Οι αγρότες κερδίζουν επειδή έχουν περισσότερες επιλογές για την πώληση αποθεμάτων σε διαφορετικές αγορές (τρόφιμα, ζωοτροφές, βιοκαύσιμα, βιομηχανία υλικών) και επομένως μεγαλύτερη οικονομική ασφάλεια. Αυτό μπορεί να αυξήσει τις επενδύσεις και τελικά τη διαθεσιμότητα καλλιεργήσιμης γης και να εξασφαλίσει βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη για τη διατήρηση της γεωργίας της ΕΕ.

* Η σταθερότητα της αγοράς κερδίζει λόγω της αυξημένης παγκόσμιας διαθεσιμότητας καλλιεργειών τροφίμων και ζωοτροφών, μειώνοντας τον κίνδυνο ελλείψεων και κορυφών της κερδοσκοπίας. Η επίδραση των βιοκαυσίμων και των υλικών με βάση τα βιοκαύσιμα στις τιμές των τροφίμων είναι αμελητέα.

* Η ασφάλεια των ζωοτροφών κερδίζει λόγω της υψηλής αξίας των πλούσιων σε πρωτεΐνες συμπροϊόντων των καλλιεργειών τροφίμων και ζωοτροφών (τα οποία μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παροχή πρωτεϊνών για τη διατροφή του ανθρώπου).

* Η επισιτιστική ασφάλεια κερδίζει λόγω της αυξημένης συνολικής διαθεσιμότητας βρώσιμων καλλιεργειών που μπορούν να αποθηκευτούν και να διανεμηθούν ευέλικτα σε περιόδους κρίσης (απόθεμα έκτακτης ανάγκης), πράγμα που μετριάζει τους κινδύνους περιφερειακών επεισοδίων πείνας που προκαλούνται από τον κύκλο εφοδιασμού.

Καμία λύση που να ταιριάζει σε όλους

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι «η μεγαλύτερη εικόνα δεν είναι το συγκεκριμένο ζήτημα του εάν χρησιμοποιούνται τρόφιμα ή μη εδώδιμες καλλιέργειες για την παραγωγή βιοϋλικών, αλλά μάλλον η ενσωμάτωση οποιασδήποτε πρώτης ύλης για την παραγωγή βιοϋλικών σε ένα τοπίο και οι κοινωνικές, περιβαλλοντικές και τιμολογιακές επιπτώσεις του. εκεί» (BFA 2022). Η επιλογή της πρώτης ύλης σε κάθε δεδομένη περίπτωση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και εξαρτάται από την τοποθεσία. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει λύση «ενιαίου μεγέθους». 

Δυνατότητες των ζαχαρότευτλων 

Μεταξύ άλλων πρώτων υλών, τα ζαχαρότευτλα είναι τα καλύτερα στην κατηγορία τους στην απόδοσή τους. Τα ολλανδικά ζαχαρότευτλα προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις μεταξύ πολλών διαφορετικών πηγών βιομάζας: 164%, σε σύγκριση με τις πατάτες για κατανάλωση (101%) και το χειμερινό σιτάρι (116%). 

Δίπλα στα παραπάνω, η Cosun Beet Company αξιοποιεί ολόκληρο το ζαχαρότευτλο με μηδενικά απόβλητα. Εκτός από τη ζάχαρη για άμεση κατανάλωση στα τρόφιμα, παράγουμε επίσης βιοαιθανόλη και βιοαέριο που συμβάλλουν στον ενεργειακό τομέα, υλικά από πολτό τεύτλων όπως βιώσιμο χαρτί και συστατικά για το σπίτι και την προσωπική φροντίδα. Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, χρησιμοποιούμε πρωτεΐνες από φύλλα παντζαριού, με σημαντική συμβολή σε τροφές για vegan υψηλής θερμιδικής αξίας.  

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις