DFID: Η σκουριά του σίτου αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια των τροφίμων για τους φτωχούς παγκοσμίως

Οι διεθνείς προσπάθειες παρακολούθησης της σκουριάς του σιταριού όχι μόνο κρατούν υπό έλεγχο την ασθένεια που εξαπλώνεται γρήγορα, αλλά τώρα χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των κινδύνων που δημιουργούν άλλες ασθένειες των καλλιεργειών, δήλωσε επιστήμονας που συμμετείχε σε σημαντική επιστημονική εκδήλωση στο Λονδίνο.

Αν και αρχικά επικεντρώθηκε στην εξαιρετικά μολυσματική σκωρίαση στελέχους “Ug99”, το σύστημα παρακολούθησης της σκουριάς - που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Borlaug Global Rust Initiative, μιας διεθνούς συνεργασίας στην οποία συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Cornell και εθνικά προγράμματα γεωργικής έρευνας - χρησιμοποιείται επίσης για την παρακολούθηση άλλων μυκητιακών σκουριών και την ανάπτυξη μοντέλων πρόβλεψης με στόχο να συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσής τους.

"Φαίνεται ότι βλέπουμε κάποιες μετατοπίσεις στους πληθυσμούς της σκωρίασης του στελέχους με την φυλή Digalu και νέες παραλλαγές να αυξάνονται και να εξαπλώνονται", δήλωσε ο David Hodson, ανώτερος επιστήμονας του Διεθνούς Κέντρου Βελτίωσης Αραβοσίτου και Σιταριού (CIMMYT), ο οποίος παρουσίασε τα τελευταία ερευνητικά ευρήματα στην πρόσφατη συνάντηση Grand Challenges στο Λονδίνο που διοργάνωσε το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates.

"Τα δεδομένα μας ενισχύουν το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε απειλές από τις σκουριές καθεαυτές και όχι μόνο από την ομάδα φυλών “Ug99", δήλωσε ο Hodson, ένας από τους περισσότερους από 1.200 διεθνείς επιστήμονες που συμμετείχαν στη συνάντηση.

"Οι επενδύσεις στην έρευνα έχουν πρόσθετα οφέλη", είπε στην Priti Patel, τη Βρετανίδα υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης, εξηγώντας ότι το σύστημα παρακολούθησης της σκουριάς του σιταριού εφαρμόζεται τώρα και στη θανατηφόρα ασθένεια της θανατηφόρας νέκρωσης του αραβοσίτου στην Αφρική.

"Η μάθηση από τη σκωρίαση του στελέχους και οι επενδύσεις σε συστήματα διαχείρισης δεδομένων και άλλα στοιχεία του συστήματος παρακολούθησης μας επέτρεψαν να επιταχύνουμε ένα παρόμοιο σύστημα επιτήρησης για άλλη καλλιέργεια και παθολογικό σύστημα".

Σε μια κεντρική ομιλία, η οποία απηχείται από ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Evening Standard του Λονδίνου, το οποίο συντάχθηκε από τον Patel και τον δισεκατομμυριούχο φιλάνθρωπο Bill Gates, ο Patel περιέγραψε τους κινδύνους που εγκυμονεί η σκωρίαση του σιταριού για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και ορισμένες από τις προσπάθειες που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης της Βρετανίας (DFID) για την αναχαίτισή της.

"Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ συνεργάζονται με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου και διεθνείς επιστήμονες για να εντοπίσουν και να αποτρέψουν θανατηφόρα ξεσπάσματα της σκουριάς του σιταριού, τα οποία μπορούν να αποδεκατίσουν αυτή τη σημαντική καλλιέργεια τροφίμων για πολλούς από τους φτωχότερους ανθρώπους στον κόσμο", δήλωσε ο Patel, αναφερόμενος σε συνεργατικά έργα στα οποία συμμετέχει το CIMMYT, που χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Gates και το DFID

Ο Patel εγκαινίασε επίσης μια επισκόπηση της έρευνας του DFID κατά τη συνάντηση, δεσμεύοντας τον διεθνή οργανισμό ανάπτυξης για συνεχή υποστήριξη της έρευνας και περιγράφοντας λεπτομερώς πώς το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να αξιοποιήσει τη χρηματοδότηση της αναπτυξιακής έρευνας και καινοτομίας ύψους 390 εκατομμυρίων λιρών (485 εκατομμυρίων δολαρίων) ετησίως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Το έργο βελτίωσης του σιταριού από την κοινοπραξία αγροτικών ερευνητών CGIAR επισημάνθηκε στην ερευνητική ανασκόπηση ως παράδειγμα έρευνας υψηλού αντίκτυπου του DFID. Η βελτίωση του σιταριού έχει οδηγήσει σε οικονομικά οφέλη ύψους 2,2 έως 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και σχεδόν το ήμισυ του συνόλου του σιταριού που φυτεύεται στις αναπτυσσόμενες χώρες.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις